Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!

Посещение на руския президент у нас се очаква до края на годината
Обновена: 1 мар 2018 13:52 | 1 мар 2018 13:30, Елка Василева
267
Радев откровено за Русия: Най-силните ни връзки са духовните!
Снимка: архив, БТА

Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за ТАСС, разпространено днес.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", каза Радев пред Михаил Гусман, първи заместник-генерален директор на руската агенция.

По думите на българския държавен глава "еврофилията не означава русофобия".

Той отбеляза, че "опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните".

По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор Радев каза, че договорът е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Радев добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

"За тези 140 години имаше немалко опити опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", констатира президентът на България.

В интервюто държавният глава изразява удовлетвореност, че все повече млади хора участват в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и така „поемат щафетата на нашата историческа памет“.

Румен Радев посочва, че при честването на връх Шипка се очаква да присъства Н. Св. патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно, заяви президентът.

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: РусияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи и руснаци сме братя................България е напоена с руска кръв!!!
197
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - накрая един достоен президент - Румен Радев!!!За разлика от смешния Р.П.-Мистър Бийн!!!
196
9
 
20
 
! Отговори
льотчика президент преди 6 години
Просто нормалните хора недоумяват, льотчика президент на България ли е, или на някоя съветска република ?
195
13
 
3
 
! Отговори
Timer преди 6 години
Da jivee bilgaroruskata drujba. BG-CCCP. Mnogo birzo se zabravilo.
194
2
 
16
 
! Отговори
официант от соца преди 6 години
чесно казано, мойте връзки с руссия са плътски!
193
13
 
25
 
! Отговори
сони преди 6 години
Достойното е българският президент да каже: Съжаляваме, но не можем да поканим официални лица от Русия, защото тя в този исторически период /а и преди това/ е диктаторска страна, водеща войни срещу своите съседи и анексираща територия на суверенни държави. Същата страна води хибридна война/и дрънка ръждясало оружие/ срещу НАТО и ЕС,чийто лоялен член сме. Соро Раша, но не искаме да сме Троянското ви магаре в демократичните структури. Айде товаришчи ,бегайте УЛЕВО.Това трябваше да каже Президент
192
10
 
25
 
! Отговори
И да си преди 6 години
спомни какво каза Путин, когато преди няколко години отиде в Турция на Ердоган:"Омеъзна ми от тези българи! Край на потока, ще строим турски поток!".А за българската страна УВЕДОМЯВАНЕ нямаше.Използува да ни унижи пред Турция( след това му свалиха самолета..) Дане говорим за глупостите, изприказвани пред македонския премиер- за кирилицата..Не подхожда на Президент( на Русия и не само) да бъде дребнав, да говори исторически неистини, за да заяждащ се , със змийско- отровен език... и какво печели
191
7
 
25
 
! Отговори
брей преди 6 години
Много духовит този президент.Като сте толкова свързани я попитай руския си колега къде са Таврийските Българи.Защо преименуваха българите на Татари?Кажи му че стоят много нерешени въпроси между нас.Кога ще върнат Молдова на Румъния и как стои въпроса със Северна Добруджа?Македония, азбуката да изброяваме ли още?
190
7
 
20
 
! Отговори
Предозиране. преди 6 години
Имаше предозиране на "вечната дружба' 45 години и бе естествен"отлива".Видяхме и озлоблението в изказвания от руска страна, че сме в ЕС.И неуместните "изливания на злъч".Важното е, че се придвижихме напред. И ЕС ни цени.
189
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
советскии летчик
188
4
 
21
 
! Отговори
От дете на прехода преди 6 години
Коментара ми не харесват само бивши комсомолци и отрядни председатели на които не им се отвори парашута след 89-та и още лелеят по угасналата си значимост! Всички сме прецакани ... някои другари изиграха всички нас! Смениха боята, но си остават старите ненавиждани, комсомолски и отрядни председатели :)
187
12
 
21
 
! Отговори
дете на прехода преди 6 години
Детството ми премина в руска пропаганда, но дори тогава и в последствие през юношеските ми години, бях под влияние на американската мечта, американското кино и музика, американски кино актьори поп звезди ме вдъхновяваха.Съжалявам но, не съм съгласен с президента, аз не се възприемам за духовно свързан с Русия! Болшинството от хората израсли през 80-те и 90-те ще потвърдят. Все пак Слай, Чък, Арни и Ван Дам бяха пичове, за разлика от руснаците ... кой очаквате да обичаме сега ;) САЩ или Русия?!?
186
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев 100% руска ***
185
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Владимир Заимов е бил български генерал и съветски шпионин. Осъден и разстрелян!
184
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев 65% одобрение,а Цецкаа Ц - 9 %- така че мълчете герберски ***
183
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев по руски слугинаж за една година надмина и Гоцето за 2 мандата
182
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рускините да върнат азбуката и православието, което сме им дали, да си измислят собствен език, както турците и да си приемат най-накрая вярата в Петолъчката, Ленин им е бог - мумията на червения площад
181
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам е е от тоя Радев ли е, Мрадев ли е, руски послушко и предател
180
16
 
20
 
! Отговори
do 176 преди 6 години
Така е, Радев отдавна изпростя, време е да си ходи
179
16
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Прав е президента. Гордея се, че имаме президент, който изразява независимо от конюктурата мнение. Радвам се, че това, което казва се споделя от повечето българи.