Румене, кажи си? ГЕРБ искат стенограмата от срещата му с партриарха на Русия

"Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция"
463
Румене, кажи си? ГЕРБ искат стенограмата от срещата му с партриарха на Русия
Снимка: Президентство

Какво каза президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил на срещата им на 4 март?

Това питат от ГЕРБ и за да получат отговор на въпроса си те настояват да се разсекерти стенограмата от разговора между двамата на "Дондуков" 2.

Искането им е мотивирано със силния обществен интерес към темата заради критиките на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който си тръгна обиден от страната ни след посещението си в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османско иго.

"Разговорът му с премиера Бойко Борисов стана публичен. По време на срещата премиерът благодари на руските воини и на българските опълченци и изброи, че са воювали още войници от Финландия, Полша, Украйна, Молдова, Румъния и Черна гора", посочи Красимир Велчев от ГЕРБ.

Още по темата

Съпратиецът му Тома Биков пък добави, че трябва да се разсекрети стенограмата от срещата с президента, за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали националната ни позиция е била една при премиера и друга при държавния глава.

"Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция", коментира Тома Биков.

Руската православна църква публикува на официалния си сайт вчера видео от обръщението на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев.

В изказването си Кирил настоява, че България е освободена от Русия, а не от Литва, Полша или други страни.

"Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", казва в обръщението си Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", продължава той.

"Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей. Много се надявам, че в съзнанието на българския народ и неговия политически елит ще се запази уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всякаква политическа конюнктура, за да освободи България", допълва руският патриарх.

От видеото не става ясно каква е била реакцията на Радев на думите на патриарха, но от пресцентъра на президентството коментираха пред Bulgaria ON AIR, че руските медии са излъчили упреците на патриарха, но побързали да се оттеглят преди отговора на президента. В него Радев твърдо заявил: "Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия".

Радев казал, че бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в речта на патриарха. Няма данни да е реагирал на тона му. Тогава Кирил спрял с упреците и казал: "Добре, нека прелистим тази страница".

Вицето на Бойко Борисов Валери Симеонов пък си навлече гнева на коалиционните си партньори от ОП - ВМРО и "Атака", защото си позволи да отправи остри критики към руския патриах.

"Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. От 96-та година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята. Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане", каза вчера Валери Симеонов.

От ГЕРБ отказаха днес коментар на думите му.

"Това са възрастни хора и могат да носят отговорност за совите постъпки, иначе следващата сряда Бойко Борисов ще трябва да направи родителска среща", отсече лаконично Красимир Велчев.


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опълченец:Аз воюват за Освобождението на България, а не за царска Русия.Българските политици да не позволяват на кремълските КГБ олигарси ДА ВИЛНЕЯТ НАД БАЩИНО МИ ОГНИЩЕ !
373
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов каза освен това, че се е чул с премиерите на няколко държави с благодарност. Според мен, изказването на Борисов е предизвикало патриарха, а Радев е трябвало да защитава българската позиция и да обяснява? Значи, Радев е отговорен за гафовете на Борисов, а Симеонов не е виновен за нищо? Имаме ли премиер или мушморок се е окачил на върха на държавата и ние го извиняваме като болен човек, който не знае какво прави?
372
7
 
8
 
! Отговори
Дерзайте преди 5 години
Със същия плам попитайте и за стенограмите от срещите с Ердоган, в американското посолство, с Меркел, с Гинка, в Брюксел и на всички места дето е ходило Слънчицето.
371
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нахалника Киро се и зплю върху историята на двата народаЧе нгето си е че нге, особено ако е и цигарен бос
370
5
 
11
 
! Отговори
Ха Ха преди 5 години
Радеф излезе рядко тъпо парче!Такъв автогол си вкара с цигареният поп , че си ритна втория мандат вече ;)Що му беше да го кани?!
369
1
 
3
 
! Отговори
Sosta преди 5 години
Kupihte li modernite izstrebiteli?! Ili sha sa izstrebvate gratis s darve, kamani i jenski prashki?!
368
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо да не се публикуват стенограми от всички срещи? И с премиера, и с вицепрезидента, ако е имало протоколна среща, с председателя на НС? Защо само стенограмата на президента? И да попитам - не участва ли МВнР при подготовката на такива срещи?
367
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не на Русия Българите не харесват Русия По добре с Турция от колкото се Русия
366
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите възрожденци са предугаждали, че за българите освбождение от Русия е - Ела зло, че без тебе по-зло !И КГБ-попа го потвърди за пореден път.Човек не знае, на гроба на дядо си ли да носи цветя или на паметника на съветската армия !
365
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината еИстината е че ако не бяха Англия, Франция, Австрия, и Германия нямаше да има Берлински конгрес и днес ти щеше да воюваш за Путин с един гол автомат като вагнеровците или в Украйна или в Сирия.
364
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе Калоян католик, те турците от страх пред католиците са размазали ордена на тамплиерите на Родос. Не знам какви са днешните масони тамплиери, като турците всичко са изклали, или пленили и скопили и направили евнуси. хахаххоаеа
363
16
 
23
 
! Отговори
истината е преди 5 години
Трябва да си изкажем огромната благодарност на руския цар за манифеста за войната, огромна благодарност на хилядите руски войници и нашите опълченци и да изразим благодарност и за другите по-малобройни части, които са допринесли за нашата свобода. Също така трябва да изразим своето възмущение от антибългарските действия на Англия, Франция, Австрия, и Германия, които се изгавриха със саможертвата на българи, руси, и върнаха половин България на турския бич.
362
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До четете историятаЧети я ти историята. Ако Калоян беше приел католицизма вместо платеното му от Византия православие можеше изобщо да не бъдем под турско робство като Словения или много за кратко като Хърватия.
361
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
борисов кажи си за гинка, ктб, пеевски , доган
360
8
 
10
 
! Отговори
четете историята преди 5 години
Полякът Владислав Варненчик ако ни бе освободил, сега нямаше да има България. Когато е битката при Косово поле, сърбите са притиснати от изток от турците а от запад от унгарците. Те са смятали, че ако паднат под унгарско робство е по-зле от под турско. Защото католиците не прощават. Унгарците при едно нападение превземат Видин и отвеждат Иван Срацимир в плен, а населението покатоличват насила. После цар Иван Александър ги изгонва от Видин и откупува сина си от тия като Владислав Варненчик.
359
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските господари на Радев му направиха чудесен номер. Срещата е била закрита за българските медии които са присъствали само в първата минута за да направят снимки. Само че хората на попа са останали и са си снимали през цялото време за да могат след това да унизят България чрез президента ни. Всичко е било замислено предварително. Същия номер КГБ-то направи и на наивника Тръмп когато се срещна първия ден като президент с Лавров и Кисляк. Снимките на хилещият се Тръмп бяха публикувани от ТАСС.
358
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е човек нещо в стенограма да каже,а друго друг от ЧЕЗ да намаже...продължават новините-димки.
357
11
 
13
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Може ли да каже Патриарха на КГБ, защо полския Сейм или Литовския Сейм не са обявили също война на Турция за да ни освобождават !?Ами, много просто - защото и Полша, и Литва, както и останалите народи взели участие със свой воини в Освобождението ни, са били под руско иго !А, ако погледне Историята ще види, че много преди Русия да се сети да ни освобождава, поляка Владислав Варненчик е този, който се бори срещу турците при Варна - 1444 година.
356
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм че в оня момент когато попа му набиваше президентското канче, Радев е разсъждавал така: Ако му направя забележка, Деси може да остане вдовица, я по добре да си мълча и да се правя че нищо не съм чул и нищо не е станало.
355
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофили, това ли ви е натовския генерал за който ни агитирахте през 2016 да гласуваме? Това е шушумига наcиpаща се от страх. Натовски генерал е оня дето насмете нахалниците от Вагнер при Дейр-зор.