От Германия: София бе заспало балканско село, сега иска еврото. Рано е!

Избуяващата корупция е проблем, коментира германският "Ди Велт"
Обновена: 13 мар 2018 18:32 | 13 мар 2018 18:30, Елка Василева
267
От Германия: София бе заспало балканско село, сега иска еврото. Рано е!
Снимка: архив, Reuters

Ако гледаме само числата, ще останем с впечатлението, че България е готова за еврото. Но при по-внимателен поглед ще установим, че все още е твърде рано, пише журналист от "Ди Велт".

Два големи материала, свързани с желанието на българското правителство за присъединяване на страната към еврозоната, се появиха тези дни в германския вестник "Ди Велт". В изданието излезе интервю с българския финансов министър Владислав Горанов, а в неделния си брой вестникът помести обширен репортаж от България. Дойче веле публикува част от него.

"Ако гледаме числата, ще останем с впечатлението, че България е готова за еврото. Да, тя е най-бедната членка на ЕС, но във финансово-политическо отношение България е направо отличник, а политици и финансисти от емисионната банка се самоопределят като горещи привърженици на германската линия. Ако обаче се взрем по-внимателно, ще забележим и проблемите, които говорят против бързото приемане на страната в еврозоната. Отвъд тържествените политически речи дори някои високопоставени представители на държавата и на бизнеса признават, че на страната ѝ трябва още време", пише авторът на статията Франк Щокер.

Под повърхността

Пречка пред въвеждането на еврото няма да бъдат толкова строгите условия на общата валута, колкото други фактори, пише по-нататък авторът и цитира Теодор Седларски, декан на Икономическия факултет на Софийския университет: "В макроикономическо отношение България изпълнява критериите дори по-добре от повечето страни в еврозоната".

В разговора с журналиста от германския вестник Седларски казва още, че към дълговете българите имат същото отношение като германците: "През последните десетилетия както левите, така и десните правителства водеха много консервативна финансова политика".

"И наистина", пише по-нататък авторът, "дългът на страната възлиза едва на 25% от БВП. А горната граница за присъединяване към еврото е 60% - условие, което повечето държави не изпълняват, включително и Германия. Финансовият министър приключи миналата бюджетна година с плюс - също както и колегата му в Берлин. В еврозоната е допустим дефицит до три процента спрямо БВП - и това условие много държави от зоната на общата валута нарушават вече от години", припомня авторът и продължава:

"Финансово-политическата стабилност в България се дължи не на последно място на икономическия подем след присъединяването на страната към ЕС през 2007 година. Преди това София приличаше по-скоро на заспало балканско село. Сиви улици, мрачни магазини с евтини стоки, задушни ресторанти с нелюбезни келнери, чиито познания по чужди езици се изчерпваха с руския. Днес е съвсем друго. През последните три години икономиката нарастваше с повече от 3 процента годишно. По софийския булевард "Витоша", който води от Двореца на култура към градския център, се редят магазините на големи световни вериги като H&M, "Zara" и "Adidas", а кафенетата и шикозните ресторанти са пълни с туристи от цяла Европа, които пристигат в България с полетите на нискотарифни компании. Навсякъде се говори английски, София е станала европейски град.

Променила се е всъщност цялата страна. Когато се качиш на влака, първоначално се чувстваш като в машина на времето: вагоните са от 1980-години, а влакът се движи със скоростта на охлюв през градските покрайнини. После спира на разни омърлушени и сякаш напълно изоставени гари, след което се задрусва към Родопите. В един момент обаче кривите релси се превръщат в скоростна жп отсечка, влакът набира скорост, а гарите по трасето стават модерни. Редят се имена като Септември, Пазарджик и Стамболийски, докато накрая пристигаме в Пловдив, втория по големина град в страната.

През 2019 година Пловдив ще бъде европейска столица на културата. Градът постепенно се превръща и в икономически фактор. Индустриалният му район прилича на германска промишлена зона: лъскави фабрични халета, пометени дворове, добре поддържан автопарк. Тук са се настанили различни европейски фирми. "Либхер" произвежда хладилници, "Шнайдер Електрик" - електрически шалтери. В съседство пък се е нанесла фирмата "ДБ Шенкер"."

Вечната тема

Ниският плосък данък привлича чуждестранните фирми, обяснява пред репортера на "Ди Велт" Тим Курт, председател на Германо-българската промишлено-търговска камара. Според едно допитване на камарата 90% от фирмите отново биха инвестирали в България, пише авторът и задава закономерния въпрос:

"Значи всичко е прекрасно, така ли? Съвсем не. Една тема се появява във всеки разговор: избуяващата корупция. "Това определено е проблем", казва Курт и уточнява, че чуждестранните фирми все пак не са съвсем безпомощни: "За това винаги са нужни две страни и тук все пак може да се работи, без да се включваш в тази система". Но това не е толкова лесно. Ако една фирма иска да построи ново фабрично хале, изведнъж може да се появи гражданска инициатива срещу проекта, която заплашва със съд - освен ако не се плати определена сума. По-големите фирми навярно могат да издържат на дълъг процес, малките обаче по-лесно се поддават на изкушението да платят и така да ликвидират проблема. Още повече, че тъкмо правосъдието се смята за особено корумпирано", пише авторът и цитира разговора си с Руслан Стефанов, директор на Центъра за изследване на демокрацията. Пред вестника Стефанов обяснява, че съдебната система в България се използва не за прилагане на правото, а като инструмент за политически натиск срещу опозицията и срещу дразнещи критици.

По-нататък в обширната статия става дума и за новия антикорупционен закон. По този повод Стефанов призовава българските власти най-после да започнат да съдят и високопоставени личности и по този начин да дадат ясен сигнал срещу корупцията. Според автора на статията българското правителство може да бъде тласнато в тази посока във връзка с кандидатурата за еврозоната. Тоест, ако иска да въведе еврото, България трябва да подобри съдебната си система.

"Но ЕС може и да махне с ръка. Защото България изобщо не е най-корумпираната страна. "Та погледнете само Гърция или Италия, които вече са в еврозоната", казва Стефанов. За въвеждането на еврото има и един политически аргумент. Част от българските елити са ориентирани по-скоро към Русия, отколкото към Запада. А и както твърди Стефанов, пряко или косвено Русия контролира една четвърт от българската икономика. Но една държава от еврозоната практически няма как да се прехвърли в лагера на Путин", коментира изданието.

Предупреждения

Най-сериозни противници на еврото обаче не са проруски настроените части от българското общество, пише авторът на статията и цитира разговора си със Стоян Панчев, шеф на неолибералния мозъчен тръст ЕКИП. Панчев смята, че твърдата обвързаност на лева към германската марка и впоследствие към еврото е по-добрата опция за страната, тъй като принуждава политиците да ограничават разходите. Тъкмо от тези окови ще се освободи правителството, ако България влезе в еврозоната, смята Панчев. Тогава вносът в страната може да нарасне, без преки отрицателни последствия. Напротив: икономическият растеж може да се ускори, твърди експертът, но предупреждава, че негативните последствия ще се усетят само няколко години по-късно. Сходно мнение защитава и заместник- шефът на Централната банка Калин Христов. Той припомня, че българската икономика все още е на равнище от 46% спрямо средното в еврозоната, а това е недостатъчно.

"Правителството сякаш също е наясно, че засега страната не може да се присъедини към еврото. Финансовият министър казва, че отрицателният отговор ще бъде разбираем. Важно било обаче да се посочат обективните причини, за да може страната да работи по тях. А тези реформи ще продължат дълго", пише авторът в края на статията си.

Вестник "Ди Велт" публикува и обширно интервю с българския финансов министър Владислав Горанов, в което министърът аргументира желанието на страната да влезе в еврозоната. Няколко австрийски медии пък цитират Горанов с изявлението, че България е готова да увеличи с 10% вноската си в бюджета на ЕС.


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
5
 
! Отговори
Мето преди 8 месеца
Корупция има в бедните държави. Ако германците дадат 10 млрд. евро ще премахнем корупцията наполовина. За още 10 млрд. ще премахнем и другата половина.
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато Борисов 2007-ма взе властта, София беше едно заспало балканско село.
Сега, 11-найсет години след това, при мъдрото ръководство на държавата от Борисоф, София Е ЕДИН КЕН,ЕФ ! СЕЛСКИ, СМРАДЛИФФ КЕНЕ.Ф !
226
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България и София не искат еврото.Искат го балканските брюкселски пудели като Горанов.
225
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е най после някой се е сетил,че София е село,ами да, София не е България, София та София омръзна ни само за нея да се мисли другите не сме хора,не сме българи,аман.
224
5
 
21
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
Германците не можеха да говорят, когато ние имахме Кирил и Методий. Германците накъдето са тръгнали, ние от там се връщаме. А Берлин скоро ще стане най-голямото турско село и на Бранденбургската врата ще сложат две минарета!
223
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблем номер едно е корупцията.Баба от село,която няма нищо,дори пенсия-взима ракийка от комшийката и винце от роднина и комшийчето дето работи в града я откарва на лекар.На ти докторе ракийка, на ти и винце.А представяте ли си каква би била корупцията ако тази жена взимаме пенсия,ами ако отнесем нещата по-нататък,ако я отнесем по-нагоре по стълбицата
222
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
София е най-корумпираното село в целия ЕС!
221
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя София и сега си е село, щото е пълна със селяни.
220
2
 
4
 
! Отговори
чифутско вестниче преди 9 месеца
С 2 думи никой не иска Чuфутски осраният протекторат на Бахур Бахар да влиза в Европа.Ами дайте тогава да влезнем в Африка например.
Там стандарта е 8 пъти по виск в Конго.
219
11
 
18
 
! Отговори
Кристиан БГ ЦАР преди 9 месеца
София е заспал ? София е село ? Приятелю, докато ти си ял елени в горите,некъпан,в София е имало цивилизация повече от 1700 години ! Само Атина и Рим ги е имало когато София е съществувала!
Някакви варяги ,полу готи ще се обаждат за това какви сме ние ?
Голям профан е тоя селчо,българите са стаааар род,на тази земя сме битували преди тия смешни бираджии да се появят! Няма Русия,няма Османски империи,Няма Свещената Римска Империя,няма Америки..., отпреди вас сме Брюкселски зелки,необразовани!
218
4
 
16
 
! Отговори
Щ.Младши преди 9 месеца
Столицата на народа,който основа повечето германски градове бил заспало село??!! Тия са прекалили с бирата нощеска!
217
11
 
9
 
! Отговори
Пловдив Майнаа преди 9 месеца
Казаха ли ви го бе шопи ?!
216
4
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 9 месеца
Под "ниският плосък данък" , аз разбирам, че иде реч за данък общ доход, който касае физическите лица, а не истинските инвеститори, които се интересуват от корпоративния данък.
ЛИПСВА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ, ТОВА Е СРЕДА ЗА БАНДИТИ, А НЕ ЗА ИНВЕСТИТОРИ, ЗАТОВА ИНВЕСТИЦИИТЕ СА МАЛКО И НЯМА ДА НИ ПУСНАТ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА!
ДОКАТО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРСКАТА ЧЕРВЕНА МУТРО_ОЛИГАРХИЯ БКП_ДС=ГЕРБ+БКП+ДПС ТАКА ЩЕ Е!
215
1
 
7
 
! Отговори
До 216 преди 9 месеца
На Русия клУшари и нискоквалифицирана работна ръка не им трябва!? Т.е. нямат нужда от такива, като теб, защото си имат достатъчно от бившите републики... Ако си специалист в някаква област може да се пробваш там да те наемат, но не си и няма как да знаеш това...
214
4
 
32
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Тука са прави, не ни трябва еврото. Икономиката ни не би могла да го понесе просто.
213
1
 
14
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 9 месеца
Иванова, написаното от вас, се отнася за не немците. Да накараш немец да говоги английски е трудничко, освен ако той няма полза от това. Тогава проговарят англ. много бързо.
212
1
 
32
 
! Отговори
Пешо преди 9 месеца
Ситуацията в България се нарича "болен здрав носи". Аман от имитация на реформи 25 години.
211
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямам претенции за еврото, но от високомерни Шваби ми се повдига. Видиш ли Германец и на некролог да е наплюй го.
210
20
 
7
 
! Отговори
хи-хи преди 9 месеца
До Така е
Не народа а русофилите не искат еврото.
Ако въведем EURO ще загубят част от в.иянието в БГ
209
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Следващия път да хванат влака "София-Варна" през Северна Бг и да не гледат само боядисаните гари, а да гледат селата, градовете и ХОРАТА- бедно облечени, с измъчени лица, без зъби. А ако поговорят с тия хора, съвсем ще се откажат да ни дадат еврото.
Макроикономически Бг може и да е добре, ама микроикономически дали е добре?!
Докога ще се преструваме, че всичко е цветя и рози?