МВР шефът: Със Закона за частна охрана се въвеждат правила!

Държавата не абдикира от задълженията си, увери той
14 мар 2018 15:15,
39
МВР шефът: Със Закона за частна охрана се въвеждат правила!
Валентин Радев. Снимка: архив, Булфото

Със Закона за частната охранителна дейност само се записват и увеличават правилата. И досега е имало такъв закон, и досега кметове са имали такива права. Това обясни вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в парламента.

Преди дни президентът и главният прокурор сезираха Конституционния съд и настояха, че новите текстове, които предвиждат кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места, са противоконституционни. Според тях се нарушават принципите на правовата държава, защото отговорността за сигурността на хората била на държавата и в частност на МВР, а със закона тя се прехвърляла на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност.

Още по темата

"В закона са доуточнени някои детайли. Президентът и главният прокурор дават закона на Конституционния съд, така работи държавата. Ако някъде има пропуски, ще се съобразим", каза шефът на МВР.

По думите му държавата не абдикира от задълженията си и добави, че трябва да се направи анализ как се справят с престъпността в съседните държави.

Валентин Радев добави, че около 22 хил. души са униформените, които изпълняват тази дейност, а срещу тях има "буквално армия от 200 000 частни охранители".

"Ако решим, че охранителни фирми няма да има, тогава да увеличим състава на МВР", каза той и допълни, че е поискал справка колко охранителни фирми и колко униформени има в Румъния, Чехия Унгария.

"Да направим този баланс. И аз си зададох този въпрос дали абдикираме. Според мен - не. Така се е случило по обективни причини, че има нужда от такива охранители. В закона направихме така, че да има правила и да няма тълкувания", настоя Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом даваме права на мутри да вършат дейността на полицията явно положението е вече извън контрол. Този министър ми се струва, че е просто калинка, без никакъв смисъл заемо място. Държава с такива хорица като този и БайХой няма бъдеще.
13
1
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Годишният бюджет на МВР е около 1,3 милиарда лева от нашите данъци, срещу които получаваме едно нищо плюс тормоз ако тръгнеш да си търсиш правата. Сега ни обясняват, че ако искаме нещата да се подобрят, трябва да плащаме и за частни охранители. Защо тогава да плащаме за полиция? Баце реши да уреди и тези си авери на държавната / общинската хранилка. Той обича да дава, ама от чуждото. ГЕРБ = корупция!
12
0
 
20
 
! Отговори
срам и позор преди 6 години
Доверието и рейтинга на полицията е критично нисък и вместо да седнат и да направят тотална реформа и чистка за да тръгнат нещата те лъжат и мажат а и за капак се подиграват с хората като увеличават заплатите на тези който народа не ги иска вече.
11
9
 
3
 
! Отговори
Клоун Радев преди 6 години
На който не му харесва в *** БГ - да напуска - има терминали за излитане - това е положението !!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На теб ти се плаща да се справиш със престъпността по текстовете описани в конституцията, а не да гледаш във чуждите държави. Я си представи, че вече някой е гледал и промените са направени и са записани в конституцията. Държавата е абдикирила и се шири огромна престъпност. Всички институции са проядени от корупция.
9
0
 
19
 
! Отговори
писна ми преди 6 години
Значи бесен съм когато този знае какво е мнението и недоволството на народа от неговите подчинени полицаите известни като наглите,но упорито публично ги защитава, пази и говори лъжи....
8
0
 
19
 
! Отговори
върнетепарите търтей преди 6 години
Държавата е вече абдикирала от задълженията си щом хората нямат доверие на полицията която не работи но въпреки това получава огромен бюджет и привилегии платени от народа.
7
0
 
22
 
! Отговори
реалист преди 6 години
РАДЕВ, РАДЕВ, ВЪПРОС Е НА ОРГАНИЗАЦИЯ, А НЕ УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА ПОЛИЦАИТЕ. НЯМАШ АРГУМЕНТИ ПОВЕЧЕ ДА СИ МИНИСТЪР НА МВР. ОСТАВКА!!!
6
0
 
25
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Истина е,че държавата не абдикира от задълженията си.ТЯ ОТДАВНА ГО НАПРАВИ !!!!!!!!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Артилерист приказва за закони ... После що ни бил такъв хала.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи досега са извършвали незаконно дейност?Трябваше Радев да постави въпроса?Какво правихте до сега?
3
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
-ХМ ))!---срещу тях има "буквално армия от 200 000 частни охранители".--И бих допълнил клоунът Радев - ХМ ) повечето от тях са 70г хорица ( над 80 % от 200 000 охранители) в измислени пъдарски охранителни компании- лицензите за охранител които се издават са безсрочни- или казано МВР ги брои тези 200 000 хора- по издадени лицензи- а много от тези хора са починали !!!))) Пак една некъдърна МВР сводка !!
2
0
 
24
 
! Отговори
реалист преди 6 години
АРГУМЕНТИТЕ ти са пълна нула като правитеството ви. Защо ви плащаме тлъсти заплати, като не се справяте със задължените си да гарантирате сигурността ни? Къде са полицаите във всяко село, за което отделихте 6 милиона? Нямаш АРГУМЕНТИ. ОСТАВКА!!!
1
2
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Анализ как се е справяло МВР тук ще се направи ли? Ще кореспондира ли с оценката на обществото?