Бъдещето на проекта "Белене" е... неясно

Вече е сформирана работна група, каза министър Петкова
79
Бъдещето на проекта "Белене" е... неясно
Снимка: Архив

Нито един вариант за реализирането на АЕЦ "Белене" не може да бъде изключен към момента.

Възможно е да се превърне в балкански проект, възможно е да се включи в него и китайската държавна компания, която прояви интерес към него, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата

След като депутатите я натовариха със задачата до края на юни да внесе в парламента конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите на АЕЦ "Белене", тя обясни, че вече е създадена работна група, която работи по въпроса.

Всяко едно от предложенията ще бъде икономически и финансово обосновано, уточни Петкова.

По думите й, ако се реализира проектът държавата ще участва в него с апорт на активите, които има, като идеята е след това да не предоставя гаранции, а да се реализира на пазарен принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53И като влезе в експлоатация какво ще захранваш с него бе учен?Или на кой ще го продаваш тоя ток?
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене може да влезе в есплоатация още през 2020-2021 години, ако политиците не пречат с лакомията си за комисионни и строежът започне веднага. Проблемът при АЕЦ Белене са политиците, протакат, за да може да всемат още и още комисионни. Всеки ден забавяме на строежа на АЕЦ Белене ни нови голями загуби, които плащаме ние, а не политиците.
50
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Според Теменужка, ясно е, че нищо не е ясно. Най-ясно ми се вижда това, че от балканския проект нищо няма да излезе. Ако могат да убедят китайците, проекта може и стане. Те поне имат пари и няма да чакат разрешение от големия бял брат.
49
1
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Примерно, АЕЦ Гундреминген в Бавария, Германия, е пусната в експлоатация на 12 април 1967 година, т.е. след 27 дни ще станат 61 години работа. Морално остаряла ли е? Смехотворно ли е, че още работи?
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белене трябва да се превърне в Световен проект на герберската и реформаторската глупост. Или да стане нормална ядрена електроцентрала.
47
4
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Първата в света АЕЦ е работила 48 години. Защо АЕЦ Белене да не работи 60 години?!АЕЦ Козлодуй работи вече 43 години и не се предвижда да я спират. Спрените 1, 2, 3 и 4 блок можеха спокойно да си работят още много години, ако не бяха продажните ни политици. АЕЦ Белене трябваше да тръгне около 1992 година, но новоизлюпените демократи измислиха някакви екологични съображения и загубихме и губим милиарди заради популизма на противниците на АЕЦ.
46
7
 
5
 
! Отговори
до разбирача преди 6 години
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Защото ако случайно при тази сложност на строежа и корупция бъде пуснато най-рано до 2030г, ще бъде затворено като морално остаряло много бързо. Да се твърди, че ще работи 60 години до 2090г. е смехотворно.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое не му е ясното по този измислен мега далаверен проект. Още колко има за крадене, не е истина. По-скоро, не могат още да се разберат кой колко % от баницата да гушне. Тия/тез 240 търтея нямат наяждане.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
примерно Швейцария яко се еб*ва с Германия през лятото като има свръхпроизводство на ток от солар и вятър и трябва да плащат за да се отърват от него. Те си имат планини както и ние, но с малката подробност, че са направили вече тези така чудни "батерий" там. Та хем им плащат по 40-50-80 евро на мегават да го вземат тока, хем го ползват за да помпат вода нагоре и после като стане облачно да речем или им трябва я пускат надолу.
43
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 6 години
и не разбирам на какво основание ми пише палячото 37, че съм бил от ГЕРБ. Какво общо има здравия разум и реалните цени на тока от солар със някаква си смешна партия? Ако тъпите ни държавници не бяха направили толкова невъзможно да продаваш сам тока си от солар предполагам щеше да има масово соларни панели навсякаде. Ама те си направиха далаверата едно време с безумни договори за изкупуване на космически цени на тока и затова сега всички мислят, че бил скъп тока от солар за краен потребител...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неясно, защото по сто пъти на ден си променят позициите според това, което им заповядат господарите им!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам темата за АЕЦ Белене да стане нещо подобно на Холокост. Относно тази тема трябва да се говори в минало време, всички трябва да свеждат глави и да се чувстват виновни. Ще изберем една дата, например 2 февруари, когато ще поднасяме цветя някъде си, ще има речи, софри и народни тържества
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен трябва да се построят енергийните проекти,те бяха не само български,а и европейски и в тях участваха европейски държави,като например южен поток,защото южна Европа не се е подсигурила с етини източници на енергия,както северна,а южната част е по-бедна от северните държави в Европа.АЕЦа също трябва да се построи.Производството има нужда от евтина енергия.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Ами може би трябва малко да ти обясня щотото нещо не разбираш явно: 1. Батерий : батерия биха били 2 водни резервоара един под друг с турбина и помпи. Като има свръхпроизводсто при ветровито или слънчево време през деня качват с помпите водата, като има нужда от ток я пускат надолу за турбината. Примери има вече стотици2. под ние - човечеството, а не само населението на Пирдоп имам предвид3. Ядрен реактор не прави ток, а топлина - с топлината се вари вода която върти турбините
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 33450 милиона долара е Ф-22, а Б-2 е 2,5 милиарда долара.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е по-добре да се построи АЕЦа,а ядрените *** да се изнясят към Русия.Южен поток също трябва да се построи,за да има по-евтини горива в южна Европа,това беше европейски проект.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България и трябват базови мощност за производство на ток. Базови мощности за България са АЕЦ и ТЕЦ, други няма. Никой от тези дето не искат АЕЦ Белене не казва с какво ще заменим базовата мощност АЕЦ Белене, защото и понятие си нямат от енергетика. Истината е, че АЕЦ Белене я спряха тези, които не бяха взели комисионни за Белене и се опитаха да ги вземат втори път, което не става.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно от енергетици ГЕРБ яко са се развихрили. Един твърди, че "имаме планини които може да се ползват като батерий за енергията", друг' "че за 50 години издълбахме и източихме такова количество ресурси, че започват дори сега да свършват", трети не иска "ДА ВАРИМ ВОДА С ЯДРЕНА РЕАКЦИЯ!!!"Както казва Айнщайн: " две неща са безкрайни, човешката глупост и вселената, като за последното не съм съвсем сигурен."
34
3
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Къде са тези изтребители по 1 милярд $ ? Цената е около 100 милиона за един !
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Франция краде УРАН от Сахара. Понеже и е без пари затова си правят нови централи. А това че в Мали и южен Алжир заради тях се появиха Алкайда няма значение. Не са ми идеала за нормална държава. САЩ в момента е управлявана от човек който пусна наново коепаенето на яко въглища за ТЕЦ, строи 10м. висока и 2500км широка стена, строи тръби за да ползва петрол от пясъците и тн. Не са ми точно и те пример за нормална държава.