Петкова: Имаме всичко, за да стане АЕЦ "Белене"!

ЕИБ дала заявка, че ще осигури финансирането
93
Петкова: Имаме всичко, за да стане АЕЦ "Белене"!
Снимка: Министерство на енергетиката

Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на АЕЦ "Белене". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Белене, където е на проверка.

Петкова смята, че идеята на премиера Бойко Борисов проектът да се реализира като балкански, е много добра.

Още по темата

Според нея всички предпоставки този проект да бъде реализиран, са налице.

"Имаме лицензирана площадка, оборудване, което сме платили, което отговаря на всички изисквания. Имаме необходимите кадри, които могат прекрасно да се справят с тази задача. Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи“, коментира Петкова, цитирана от "Фокус".

На въпрос дали има друг инвеститорски интерес, тя уточни, че има такъв от най-голямата държавна китайска ядрена компания. "Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация", коментира Петкова.

Тя посочи, че БАН направи много обстоен анализ на проекта и се съгласи с тезата, че най-лошият вариант е по него да не се прави нищо, още повече, че според прогнозата на учените не само в България, но в целия регион ще има дефицит на мощности към 2035 г.

По думите ѝ в Министерството на енергетиката вече има работна група, която разработва различните варианти. Към нея ще бъдат включени експерти от енергетиката ни.

"Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги, ме задължава страшно много", каза Петкова в коментар на отказа да бъде приета оставката й, която подаде заради познанството си с шефката на "Инерком" Гинка Върбакова - купувач на ЧЕЗ.

Тя настоя, че държавата няма възможност да влияе на тази сделка, а доколко ще участва в нея, ще реши продавачът, след като българското дружество вече даде съгласие за това.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ли време ще продължи това становище след което ще има ново противоположно на това ?
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77: Специалисти по енергетика, които са излезли да коментират с имената си, казват, че площадката в Белене е строена за реакторите, които имаме, а в Козлодуй такава няма. Така, че това финтиране: "За да не строим изобщо, да кажем, че ще строим в Козлодуй, вместо в Белене" не звучи убедително. Но добре, нека приемем, че може да се строи и в Козлодуй. Тогава нека правителството на Бойко намери инвеститор, а той да направи проучване и да реши къде да се строи - в Белене или в Козлодуй. Да видим
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко години наричаха обекта един голям гьол . Отричаха строежа като ненужен , остарял и прекалено скъп . Големите началници им казаха да го стопират , даже една госпожа подписа под тяхна заповед спиране на реактор от другата централа . Някои се осъзнаха , че е необходима и ще се печели след време . Напористата за каквато и да е държавна служба изчезна от полезрението и ни гледа сеира отдалеч .
82
0
 
3
 
! Отговори
77 преди 2 години
До ognyanz
Ами там е работата, че изобщо не са само това възможностите. Има възможност за изграждане на нова мощност в Козлодуй, при това по-евтино поради причината, че там има налична инфраструктура, готова, която може да се ползва. Площадка също има, при това с по-добри сеизмични показатели! Има специалисти там, за Белене НЕДОСТИГАТ! По-реално е и евентуалната крайна цена на ел. енергията ще е по-ниска, което е от интерес на потребителите. Стига вече с тая мантра "или Белене, или нищо".
81
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До 77, 79 и т.н. Колко ще струва АЕЦ "Белене" е проблем на инвеститора. Имаме реактори, имаме и лицензирана площадка за АЕЦ в Белене. Ако се намери инвеститор, България ще вложи в проекта това, което вече има. Другата възможност или да продадем реакторите на безценица (както вече веднъж сме го правили) или да ги оставим като музейни експонати. Да видим какво ще направи правителството на Бойко.
80
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 2 години
И какво чакат тогава, а не го реализират. Да няма някаква далавера като с ЧЕЗ - уж държавна компания пък станала частна собственост на премиера.
79
1
 
4
 
! Отговори
Коки Стрелата преди 2 години
Никаква АЕЦ Белене няма да се строи бе хора!
Управляващите ГЕРБаджии губят властта с всеки час и сега просто пускат разни слухове, за да си помислят хората че управляващите се грижат за народа. Няма такова нещо. Нали 2012 спряха проекта, сега и да го възродят, трябва препроектиране, защото технологията вече е по-нова, после ОВОС, после финансов план, после одобрение от ЕС на всичко изброено, после подготовка на площадката, договор за ел.оборудване... да не изброявам - поне 10г. Лъжат ви пак!
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както подолу пишата хората, АЕЦ Белене става все по-скъп от година на година, което го прави невъзможен проект
77
2
 
2
 
! Отговори
До питащия преди 2 години
До Анонимен
Ами веднага ти казвам - Мариците (не българската) така както си говорим, така не през 2025, ами и през 2035 все още ще си работят. Козлодуй също поне до към и 45-та 50-та...Хайде сега ти си отговори дали ни трябва тоя баснословно скъп проект във варианта Белене...Какво предлагаш ти, да пришием балтона към копчето, пък после да му мислим дали ни е по мярка? Хайде не благодаря има далеч по-разумни варианти за излизане от ситуацията!
76
1
 
4
 
! Отговори
Мислете РЕАЛНО! преди 2 години
До ognyanz
Има кадри и специалисти, ама друг път! Всичките налични кадри и специалисти са заети в АЕЦ Козлодуй, която ако нямате нищо против, ни дава най-евтиния ток от всички възможни източници! Къде ги сънува г-жа министърката тези специалисти за Белене, пък и вие, ми е много интересно! Има само един единствен печеливш възможен вариант за България при тази ситуация - изграждане на нов блок в Козлодуй - там също има доказано годна площадка!
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със симпатия към премиера, но идеята проектът за АЕЦ да "е балкански" е меко казано ... весела, ако не трагична при една реализация. ОРТАШКОТО СИРЕНЕ И КУЧЕТА НЕ ГО ЯДАТ!!! Стига "велики" решения, ала ЧЕЗ! "Общ проект"?! Къде в света има обща АЕЦ бе, хора! Кой ще е Чорбаджията?! Това е АТОМНА ЦЕНТРАЛА! Ядрена реакция пръщи тук! Утре като тресне? Осъзнайте се с тия н... идеи! Изпуснахме питомото, сега гоним дивото...
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе тази е малко по слаичка от лили павлова как ли го постига2
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи...“Страшно нещо е простотията във властта! От 1990 г-само мислят! А може ли едноклетъчни двуноги третополови изобщо да мислят,след като самите те казват и гордеят,че в главите им са разположени половите им органи,и следователно мозъците им са в задниците?
72
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Значи американското посолство е разрешило?А преди не даваше,какво ли се е променило,или вече се подготвя нов губернатор,ц,ц,отиде ни премиерО,язък..
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената за АЕЦ Белене щяла да расте,

ще расте, ще расте, колко да расте

Цената на ВЕИ пада с всяка изминала година, технологиите за производство на енергия се променят, цените се понижават

ааа, виж ти, само цената на АЕЦ Белене върви стремоглаво нагоре, чудо невиждано
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извадете произведеното от Мариците -кога ще ги затворят?....
Още ,извадете АЕЦ Козлодуй -кога ще го затворят??....
Вижте годишното потребление за 2017 и ми отговорете трябва ли ни Блене???
СЛЕД 15 ГОДИНИ

И КОЛКОТО ПО СЕ ОТЛАГА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ И ЦЕНАТА ЩЕ РАСТЕ
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Мисля, че има голям шанс това да се случи...“

каза министър Петкова, гледайки хороскопа си
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй като не вярвам, че руснаците са ни подарили свободата, единственият начин да ме убедят е да ни подарят АЕЦ Белене
67
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Анонимен 66: Е, това е втората голяма г'лупост след тази на Аномимен 60. Коя е по-голямата от двете е въпрос на личен избор.
66
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на втория аец зависи

правопропорционално от броя на гласуващите за ниновица

обратнопропорционално на интелигентността на правителството