Кражби, охранители, страхове ... Престъпни страсти в парламента

Високата престъпност изостри страстите сред депутатите
70
Кражби, охранители, страхове ... Престъпни страсти в парламента
Снимка: архив Bulphoto

На фона на ежедневните кражби по селата и стотиците ало измами, темата за сигурността стана доста щекотлива и изостри страстите и в парламента.

БСП и ГЕРБ се обвиниха взаимно, първите, че управляващите връщали охранителите на прехода, вторите, че социалистите се заигравали със страховете на хората.

Причината за поредния скандал в парламента станаха текстовете от новия Закон за частната охранителна дейност, с които се дава право на кметовете на наемат частни охранителни фирми.

Още по темата

Тази нова разпоредба вече беше атакувана пред КС и от главния прокурор Сотир Цацаров, и от президента Румен Радев. Според тях държавата бяга от отговорността си да се грижи за сигурността на българите и я прехвърля на фирми.

Червеният Тодор Байчев обяви от името на цялата група на БСП в НС, че парламентът е сърцето на българската държава, но управляващите често го превръщат в орган, който пази или прокарва нечий частен интерес.

Според него в някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически егоизъм и късогледство, и опасни като последствия действия ипосочи като пример случаят с МВР.

"Този състав на правителството - между ГЕРБ и ОП, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да го предлагат на парче на частници, да търгуват с най-ценното за българските граждани – сигурността на живота, здравето и собствеността им. Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той реално подарява сферата, която е светая светих за всяка държава – сигурността. Той е врата към връщането на добре познатите "охранители" от първите години на прехода", скочи той.

Според БСП, в политически план, Законът е абдикация на държавата от грижа за българските граждани, които чрез данъците си й предоставят отговорността за своята сигурност.

С него се предоставял в ръцете на кметовете нов ресурс за организиране на обществени поръчки и наливане на пари в "свои", политически коректни фирми, които пък не само щели "пазят" хората физически, но и ще следят политическата им ориентация да бъде правилна.

Социалистите са категорични, че новият закон е и изключителна обида към служителите на МВР, които работят при тежки условия.

"Казват им – всъщност вие ни излизате прекалено скъпо, много по-евтино ще ни излезе да си купим други, външни изпълнители", коментира Байчев.

Той обвини още, че докато усилията на политическото ръководство на МВР са насочени към приватизиране на част от дейността му и към усъвършенстването му като инструмент за натиск и рекет, едно огромно поле е освободено за развихряне на престъпността.

Маноил Манев от ГЕРБ обаче го предупреди, че да се манипулират фактите е опасно.

"Да си играеш със страховете на хората по темета за сигурността, това е опасно за държавата, защото всичко, което казваш трябва да отговаря на фактите, няма нито една крачка, нито един текст от законите в последените години, които да отнема права на хората и на полицаите", коментира той.

Според него е опасен, дори за националната сигурност, опитът на левицата да яхне политически вълната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГЕРЛБто пък при бсп-то няма престъпност, а самите бесепари са чисти като сълза мхм...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе кажете най-после кога тиквуна ще посети САЩ?
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като в България има 200 000 охранители,отделно полиция би трябвало кражбите да са сведени до минимум
3
2
 
22
 
! Отговори
123 преди 6 години
Крадеца вика дръжте крадеца! Вместо да ни губят времето и да се сочат с пръст да направят нещо! И двете партии са или били на власт, БСП имаха възможноста да променят нещо.Герб са сега, но свата 15 пъти по-зле. Аз виждам само едно, нито едните нито другите нямат място в парламента! Трябва да си много глупав и сляп , за да избереш някого 2пъти или повече а той да ти се подиграва...
2
4
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Кражби, кражби кражби безчет,обран бостан сме при ГЕРБ,знай- страната е във фалит,а българите под геноцид.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един гьотверен обвинява друг гьотверен а всъщност и двамата са ***.