Ударите в Сирия без последици за връзките ни с Москва

Франция: Доказано е използването на химически оръжия от Асад
15 апр 2018 12:45,
61
Ударите в Сирия без последици за връзките ни с Москва
Снимка: БТА

Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения София – Москва, но България е част от Европейския съюз и НАТО, част е от международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда, че ситуацията ще се върне към международното право и дипломацията.

"Ескалацията между Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно", допълни Захариева пред bTV.

На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това.

Още по темата

"От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад”, допълни Захариева.

Според външния министър не е вероятно България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад. "Това, към което се стреми цялата общност, е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН”, каза Захариева.

Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в Дума наистина е използвано химическо оръжие. "Международното право беше грубо нарушено с извършването на поредната химическа атака в Сирия. Разбира се, не е идеалната ситуация, тъй като няма решение на Съвета за сигурност на ООН за извършване на тези въздушни удари”, допълни външният ни министър.

Според Захариева ударите в Сирия по никакъв начин няма да доведат до нова бежанска вълна.

Посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел заяви, че страната му е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за който се твърди, че доказва използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи.

"Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища”, поясни Льобебел."В доклада има много улики, които съвпадат и ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума”, допълни още френският посланик.

Той определи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция като "необходими, целенасочени и напълно законни”.

"Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове”, категоричен е Льобебел.

На въпрос дали въздушните удари "са си свършили работата”, посланикът коментира, че това зависи единствено от сирийския режим и неговите съюзници.

"От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше като химически запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на САЩ, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия”, допълни Льобебел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе я *** се гръмни *** да не сме ти роби да ни казваш че сме част от НАТО уфцъ аз не съч част от НАТО и никога няма да бъда.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрах, разбрах...:) И после си живеят царски в центровете, където ги настанявят и с парите, които им дават....
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие се благодарете,че Путин засега проявява сдържаност,че ако реши да се включи ще стане страшно.
12
0
 
23
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ама ти не рабра ли,че това не било ограда,а "инженерно съоръжение",което ни струва 250 000 000 лв.Уж пазим с него мигрантите,а сякаш им викаме:Идвайте,лесно е да преодолеете инженерната ни мисъл,китйската стена на винкела,срама и позора за правителството.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ-семейство Калинкови-калинка до калинка раздава акъл и прави анализи за неща от които нищо не рабира,но и не им е нужно.Важното е,че началниците така смятат,а те никога не грешат,нали калинке?
10
0
 
31
 
! Отговори
ха преди 6 години
Великите демократи се оказаха най-обикновени бандити!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямало да има нова бежанска вълна... :)С падналата ограда какво стана?
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом една куха лейка ви го казва,сигурно е така.Вервайте и.
7
0
 
25
 
! Отговори
ми добре преди 6 години
Щом смятате,че правенето на политика със свалени *** е правилно и няма последици,продължавайте,няма проблем!Ами ако има!?
6
14
 
1
 
! Отговори
babaqga преди 6 години
До анонименПо-точно е за "връзкарите на Масква" ....
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Русия какво казва по въпроса след вашите изказвания с Плевнелиев?????Дано българският народ не пострада заради многото ваши непремерени изказвания от преди!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе защо всички заеквате от страх от Русия. Тя сега няма да удари никого освен че ще изравни със земята "демократичната сирийска опозиция".
3
2
 
27
 
! Отговори
Колио преди 6 години
Не България а режима в България подкрепя само забравили се режими срещу демократичното сирийско правителство.
2
1
 
25
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Лош материал , като Плювналиев и Ленчето с кремчето всички пеят Пасито.
1
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
досега нищо не е доказано нито за скрипал нито за хим орьжия в сирия бьлгарияняма да подкрепя убиици