Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
11
 
11
 
! Отговори
Ракетников преди 6 години
аз пък викам - докато има евлоатлантически гепачи и нискочели помагачи ще сме бедни! Радев уволни тиквата и назначи служебно правителство. проф. Христов - премиер.
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да станем богати трябва да произвеждаме и да продаваме продукцията. Това означава да спрем да внасяме, и да започнем да изнасяме. Което автоматически означава в Германия, Франция и другите от които внасяме фирмите да намалят печалбите от оборота, да съкращават хора, намаляване на портеблението, още нови хора съкратени и тези безработни немци и фрамцузи да идват да работят чистачи в България. Нали сами разбите, че това няма как да стане, ами България вечно ше гние евроатлантическата мизерия.
90
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има такива продажници, на Решетников подчинени, никога няма да станем богати.
89
6
 
9
 
! Отговори
аз да попитам преди 6 години
а защо не си вземете шапките всичките велики демократи, евроатлантици, русофоби, американски възпитаници, джендързащитници, борци за права на англосаксонеца и др. отпадъци и през Терминал 2 да отидете в по-добрия според вас свят? ама всичките! пък нас да ни оставите тук при руснаци, турци, роми, бежанци, мафия и пр. да видите как добре ще се оправим без вас! А?
88
2
 
5
 
! Отговори
ЕС ще помогне преди 6 години
Някои хора огледаха терена около Кремиковци и решиха да съградят нов пандиз с еврокинти,щот старите са пълни и несигурни,зер пандизчиите га решат си тръгват през парадните порти безвъзмездно!
87
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има един начин да се справим с бедността и разрухата, Радев да създаде Прецидентска партия, ще спечели изборите и след това, Тиквара и цялата Му Шайка в затвора. И започват да връщат ограбеното а то е милиярди! Царчето след това, Гейчо, Ването Костов. Както и голяма част от министрите, финсовите всички. Свинетка задължително с Цецо Пипоня!! Доган и Местан също,а на Местан цялата тумба Туркове, продали се на ЕрСдухан. Тогава ще тръгнем напред!
86
1
 
7
 
! Отговори
как как! преди 6 години
Като конфискуваме парите на бай муй,импексова и компанията ви.
85
4
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
След като и президента започна да "вдига жизненото равнище на народа" - означава, че идва "бай Тошово време"..... или.... за това си мечтаят Илияна и Румен!
84
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гимнастика се обади между 2 коремни
83
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
toq vse edno e pol. analizator, a ne prezident! SRAM!
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koi napravi bg bedna koi be radev ne snaesch li tvoja schef na pritokols ti ivan dimitrov lisizata bkp agent zal jivot po 4ujbina s moskovska diplomat.diploma dartak pensiiner 2 sosrtm ot vanschno po vreneto na jivkov mladenov ba6ta komunjaga do jivkov ba lov svirki pravesche sa sarni4kite sega pak se orefi da raboti schef prit s visoka pensia radev toja moje da te nau4i toi e bogat i pri jivkov i pri tebe geroi agent bkp lisizata
81
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще станем по-богати като се отървем от руските *** какъвто е и Радев.
80
7
 
23
 
! Отговори
Краси преди 6 години
Победена и разрушена Германия стана велика държава защото никога повече до властта не се докоснаха съпартийци и роднини на Хитлер.Народът на РБ винаги ще е най-беден и нещастен докато комунисти и ДС участват в управлението .
79
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не ви харесва тук - отивайте в Русия. Махайте се.Но не отивате ...Само на Запад ви тегли
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се създават производство което произвежда и продава . Когато оправите инфраструктурата на морските градове и плажове , за да идват повече туристи.Тогава някъде може да се вдигне стандарта. Като влизат малко пари отвън е нормално да малко и вътре.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е както сме тръгнали може да станем и най-бедни в Евразийския съюз.
76
1
 
15
 
! Отговори
Тошко преди 6 години
По магистралите се избиваме защото сме прости.... а според "дарвиновата теория" , така остават по-умните и съобразителните, което е ЕВОЛЮЦИЯ!
75
11
 
23
 
! Отговори
Най-добрият преди 6 години
най-добрият президент на България Румен Радев. Направи едно добро за българите Румене разсекрети договорите с Дънди прешъс металс Асарел Медет Елаците Мед Аурубис България Горубсо Кърджали и ги обавяи в несъстоятелност. така природните богатства на България ще остават в страната и ще се вдигне стандарта на българина. И ще останеш в историята на президент мислещ наистина за българите. Другото е лицемерие и измислица. Ето тема по която да работиш. Стига плю и безделничене.
74
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката не е наука , а религия за измама и грабеж.. При 70% младежи икономисти имаш мафиотска държава от измамници и корумпета .. това са учили това могат да грабят и мамят и крадът..
73
1
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Вече всичко и във всички сфери на живота в България е извън контрол.Никой не смее да се изправи срещу тези ,които окрадоха ипродължават необезпокоявано да крадат.Според вас какво означава случай ,в който работодател,който дължи неизплатени заплати на персонал,който е напуснал фирмата му и го е осъдил,като съда го е признал за виновен и има изваден изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител и на него не му пука ни от съд ни от прокуратура.Това означава ,че той е по-силен от държавата.Бягайтее