По-ниски заплати, по-малко ваканции: За премиер, министри, президент...

БСП искат депутатите да се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв.
Обновена: 19 апр 2018 14:07 | 19 апр 2018 12:30, Камелия Цветанова
80
По-ниски заплати, по-малко ваканции: За премиер, министри, президент...
Снимка: архив, Булфото

По-малка заплата за президент, премиер, министри, иска БСП.

Техните възнаграждения зависят от депутатските, а както още вчера се закани червената шефка Корнелия Нинова, социалистите внесоха искане за промени в правилника за работата на Народно събрание, с които народните избраници ще се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв., както е в момента.

Още по темата

2976 лв. бяха заплатите на депутатите преди последното увеличение. Това обаче е основната им заплата, а отделно те взимат допълнително пари за работа в комисии, работни групи, делегации.

Ако мнозинството склони да приеме предложението на левицата, заплатите на депутатите ще бъдат замразени и няма да скачат на всеки три месеца на базата на средната заплата в обществения сектор, съгласно данните на НСИ.

Това обаче означава да бъдат фиксирани заплатите и на премиера, министрите, президента и редица висши държавни чиновници, които зависят от депутатската заплата. Става въпрос за общо 19 органа от политическия и административен елит.

"Знаем, че ще има тежка съпротива, че ще ни изкарат по-черни от дявола, готови сме за това, но имаме само един аргумент, на който опонентите ни трябва да отговорят - кой друг в страната, освен политическия елит, получава на всеки три месеца увеличение на заплатата си, става въпрос за справедливост", отсече Нинова.

Тя допълни, че с второто предложение на левицата ще бъдат орязани и ваканциите на депутатите. Съгласно него народните избраници ще почиват само на официално обявените празници, като всички останали, но и през целия месец август, както е в момента.

Нинова призна, че социалистите не са водили предварителни разговори с останалите парламентарни групи.

Предложението на БСП за замразяването на заплатите и намаляване на отпуските е само за настоящото Народно събрание, а мнозинството в следващото ще решава как да постъпи.

"Ако съм тук в следващия парламент и БСП има мнозинство, това ще е първото нещо, с което ще започнем", зарече се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
15
 
21
 
! Отговори
Горкото Корне! преди 6 години
Какви циркове прави, само и само да предизвика предсрочни избори!Защото си вярва, че тогава тя ще яхне държавата и ще гребе от общия казан с най-големия черпак, та да слага в своя джоб!Услади й се Техноимпекс, иска още!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в мизерни държави като България, политиката е единствената сигурна професия.
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За колко купи Техноимпекс, другарко социалист?
7
18
 
5
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Голяма работа. 3000 лева са 1500 евро. По толкова получава един общ работник в западна Европа. Депутатските заплати трябва да бъдат поне по 10 хиляди лева или 5 хиляди евро.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 2900 лв е много. Три МРЗ- 1200лв на месец. Това трябва да им е заплатата. Ако искат повече, да си намерят допълнително работа през почивните дни или да полагат нощен труд. Ако не им стигат парите, да теглят бърз кредит до заплата, да си купят телефон, лаптоп, кола на лизинг. Така както ОЦЕЛЯВАТ обикновените хора.
5
0
 
14
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
ХАХАХАХАХ Какво ще работите повече бе....хахах ,то сега нищо не правите ,а тогава не за смях ами за посмешище ще станете.....стига глупости.Трябва 3 месеца работа и 9 месеца неплатена отпуска....това разбирам реформа.......така ще се спестят пари ,а не само да стоите и да се карате......
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази плаща ли си да ни занимавате със нея много разбира от заплати и премии не разбра ли, че не я искаме. Никой не получава на какво основание получавахте и депутатски мерцедеси дрогарко защо във Дания депутатите се возят с градския транспорт намяте ли 2 лв за билетче 30 дена по 2 лв 60 лв. Колко струва депутаския мерцедес и защо няма пари за хората с увреждания ?
3
14
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Значи сърдитата лелка е склонна да се раздели с около 600 лв. от заплатата си. Да я ожалиш горката. На това му се казва популизъмАз пък смятам, че депутатите изобщо не трябва да получават заплати. В парламента трябва да влизат достатъчно богати хора, които сами да си издържат екипите, офисите, автомобилите, пътуванията и т.н. Държавата да им осигури само нужните помещения, за, които разбира се да си плащат
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
1
11
 
25
 
! Отговори
Ганета преди 6 години
Браво Нинова! Разумно предложение.Дано се съгласят депутатите.И това е нещо.Ще гласувам за тая смела жена ,която мисли за бедният народ.