По-ниски заплати, по-малко ваканции: За премиер, министри, президент...

БСП искат депутатите да се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв.
Обновена: 19 апр 2018 14:07 | 19 апр 2018 12:30, Камелия Цветанова
80
По-ниски заплати, по-малко ваканции: За премиер, министри, президент...
Снимка: архив, Булфото

По-малка заплата за президент, премиер, министри, иска БСП.

Техните възнаграждения зависят от депутатските, а както още вчера се закани червената шефка Корнелия Нинова, социалистите внесоха искане за промени в правилника за работата на Народно събрание, с които народните избраници ще се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв., както е в момента.

Още по темата

2976 лв. бяха заплатите на депутатите преди последното увеличение. Това обаче е основната им заплата, а отделно те взимат допълнително пари за работа в комисии, работни групи, делегации.

Ако мнозинството склони да приеме предложението на левицата, заплатите на депутатите ще бъдат замразени и няма да скачат на всеки три месеца на базата на средната заплата в обществения сектор, съгласно данните на НСИ.

Това обаче означава да бъдат фиксирани заплатите и на премиера, министрите, президента и редица висши държавни чиновници, които зависят от депутатската заплата. Става въпрос за общо 19 органа от политическия и административен елит.

"Знаем, че ще има тежка съпротива, че ще ни изкарат по-черни от дявола, готови сме за това, но имаме само един аргумент, на който опонентите ни трябва да отговорят - кой друг в страната, освен политическия елит, получава на всеки три месеца увеличение на заплатата си, става въпрос за справедливост", отсече Нинова.

Тя допълни, че с второто предложение на левицата ще бъдат орязани и ваканциите на депутатите. Съгласно него народните избраници ще почиват само на официално обявените празници, като всички останали, но и през целия месец август, както е в момента.

Нинова призна, че социалистите не са водили предварителни разговори с останалите парламентарни групи.

Предложението на БСП за замразяването на заплатите и намаляване на отпуските е само за настоящото Народно събрание, а мнозинството в следващото ще решава как да постъпи.

"Ако съм тук в следващия парламент и БСП има мнозинство, това ще е първото нещо, с което ще започнем", зарече се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
10
 
! Отговори
Слаб 2 преди 6 години
До МАТЕМАТИКАИ то за 5-ти клас.Сметни средно аритметично как ще се отрази намалението на заплатите на 25000 върху заплатите на 3 200 000 работещи.Пък и като си намалят заплатите депутатите фирмата, в която работиш ще ти дава повече пари ли що ли?
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
49, та той целият Парламент е от БСП/БКП бе пу'як мал'оумен ! Просто овче стадо е българският народ брей 100 г. да го мамят с партии клонирани от БКП няма да му светне червена лампичка ! Ми'зерници т'ъпи !
48
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая *** въобще не мисли за детето си!Като си намали заплатата с какво ще плаща $70000 за семестър на синковеца, който се мъчи в САЩ при джендърите?
47
6
 
14
 
! Отговори
Добра идея преди 6 години
Да видим сега кои от депутатите ще гласуват с ,,ДА" и кои с ,,НЕ"?След това вие сами ще си направите извода за себе си!
46
12
 
14
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
Електората на БСП се състои от крайно неумни хора. Кака Нела Муфтата знае, че електората са неумни и за това им говори като на неумни, защото трябва да си абсолютно неумен за да се вържеш на неумностите на Нела..
45
16
 
17
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
***, само популизъм и прах в очите на хората. БСП няма да има скоро мнозинство в парламента и затова се заиграва с такива идеи.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми ко лъже то по голям лъжец едва ли има ми лъже че може и да я отворил тои и човека дори и не знае измамник
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оня кръчмат де дал под наем кафето и усетил че има персонал сега виси до него абре какъв наемодател е не знам ми остави хората мини прибери наема и не виси на глава бившата ми хазаика се пробва и както се пробва тъи си намери маистора като наемаш кръчма не очакваи да то виси на главата затова смени пет кръчмаря от висене модерен младеж
42
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41-ви,а шайката на ГЕРБ какви са,че не се сещам?Те не са ли наследниците на комунистически фамилии в сянка?Главатарят им Боко какъв е бил, защо си е съхранил червената книжка,а Л.Павлова защо се гордее с шумкарската си фамилия,а онова крадливо ла'йно Вл.Горанов от какъв род е знаеш ли,ами онзи габровски хайв'анин сега зам. на Тиквата знаеш ли на кой партизански отряд е "продължител"? Много е просто това стадо българско, научили само думата "комунист" без да знаят как да я използват правилно !
41
4
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Това е много умна стратегия от страна на кака ***... - няма комунист в парламента без нещо откраднато от приватизацията... - кой ВЕЦ, кой Тец, Техноимпекс, Панаирче, РМД-енца, някой рудник или мина, винарска изба... и т. н.
40
6
 
12
 
! Отговори
Добре и какво следва преди 6 години
До Комунистите ограбихаСъгласен съм, но това не оправдава ГЕРБ и Борисов, които грабят като Станишеви. Каква е разликата: ЧЕЗ, суджуци, бира, цигари. Какво се е променило? Едни магистрали строят и то с пари от Европа и некачествено.
39
1
 
12
 
! Отговори
МАТЕМАТИКА преди 6 години
Ако се приеме това Предложение на Нинова какво ще се случи ?Ще се вдигнат всички заплати и пенсии в България с 20% .Смятайте - тези са 240 , с Министри и Кабинети стават 25 000 .
38
6
 
17
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
37
11
 
10
 
! Отговори
Стига сте плашили преди 6 години
Стига сте ни плашили с БСП и Нинова, имала Техно.... А знае ли някой какво има главатаря ???
36
0
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
На Кирчо куфарчето не му дреме... - взема по 150 хилки на месец от ВЕЦ-а на река Места до Гоце Делчев...
35
4
 
17
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
34
1
 
14
 
! Отговори
Долу БСП преди 6 години
Не на БСП,но това което казва Нинова и аз го искам! Не може най-големите хайлази на родината,работещи по час два през ден,да получават колосални заплати! Другото което аз съм за,е да се намалят тези търтей на 125 души и те ще са ни много! Да останат само честните неопетнените като Борисов и Цветанов,а *** Симеонов и много други в пандиzа!Да се назначи клавен отговорник за ЦСЗ Плевнелиев! Да им се конфискува имуществото,като се оставят на заплата 600 лв.както сме останалите хора
33
4
 
17
 
! Отговори
БСП и народ преди 6 години
Това не е достатъчно. Първо трябва да се намали броя на депутатите на 100. В Холандия при два пъти повече хора са 150. Президентът на ГЕРБ махна този въпрос от референдума на Слави. Общинските съветници от 69 на 21 в София и пропорционално другаде. Намаление на чиновниците в управлението, където са основно калинки. Същото в МВР. Най-много полицаи на човек, а няма за улицата. Значи са на друго място, където не са необходими. Да ги извадят от канцелариите и ако не стават, да ги уволнят.
32
7
 
15
 
! Отговори
ист преди 6 години
На Нинова не и трябва депутатска заплата. След като прилапатизира Техноимпекс, доларите потекоха като мътна вода. Мътна приватизация, мътни пари влачи мътна вода.Как можа малко село Крушовица да роди толкова голяма лицемерка.
31
2
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Добре, ама питам аз... - защо Борисов да взема 10 пъти по малко от Хампарцумян... - видяхте ли му апартамента отвътре, когато беше в черешката на тортата... - зала Универсиада...