Готова ли е България за еврозоната?

Изпълнили ли сме критериите – в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 28 апр 2018 08:29 | 28 апр 2018 08:22, Елка Василева
63

Кога България ще стане член на еврозоната? Това е една от основните теми на седмицата, след като на конференция двете основни политически сили ГЕРБ и БСП показаха постигнат консенсус по темата.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис проведе граждански диалог за България и еврозоната, а еврокомисарят по финансовата политика Пиер Московиси, който също беше у нас, заяви, че страната ни е следващата, която ще стане член на еврозоната.

Премиерът Бойко Борисов изрази оптимизъм, че до една година България ще бъде „в чакалнята“ и така кредитните рейтинги на страната ни тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите и идват повече инвестиции.

Готова ли е България да предприеме тази стъпка?

„В следващия бюджет най-вероятно ще има някакъв инструмент, който ще подпомага страните, на които им предстои да влязат в еврозоната. Щом ще се подпомага с бюджетни пари, това предполага да има някакъв план какво точно се подпомага и какво се случва“, коментира в предаването Ивайло Калфин.

Изпълнили ли сме необходимите критерии и кога влизането ни в еврозоната ще стане реалност? Отговорите в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air от Николай Василев, Ивайло Калфин, Божидар Чеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е до това, колко ти е скъпа валутата. Датската крона е нещо от рода на 0.15 евро, а шведската е 0.12, ако не се лъжа. Важно е до това каква ти е икономиката.
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
37 - Ем, Кот такива. Моят бизнес всички ще спести много, ако сме на евро, така че подкрепям.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готова ли е България за еврозоната ?ХагааххахахХхХаххаха.[Сериозен поглед] - Не, не е.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука един и същ лобист за еврото пише с различни имена. Ами ако се приеме еврото и утре ЕС се разпадне.Тогава какво правим. След като няма значение каква е валутата а покупателната способност е важна, защо държавите които споменах не приеха еврото? Еврото само за държави слаба икономика ли е? Какво значение ще има за българина ако е без евро, като му дадат 3000 лева заплата.
35
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А ДАЛИ ЕДИН ХЛЯБ С ЦЕНА 1 ЛЕВ НЯМА ДА СТАНЕ 1 ЕВРО. ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ТОЗИ ВЪПРОС. И КОЙ ЩЕ ЗАГУБИ ОТНОВО ПАК БЪЛГАРИНА И ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО БЕДЕН А И МНОГО ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ ТОЗИ СВЯТ ПО БЪРЗИЧКО. ОТ ЦЯЛАТА ДАЛАВЕРА ЩЕ СПЕЧЕЛИ МАФИЯТА И ОНИА ОТГОРЕ. А СПЕСТЯВАНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В БАНКИТЕ СЪЩО ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ. МОЖЕ БИ И ТОВА Е ЦЕЛТА. КАК МОЖЕ НАРОДА ДА ИМА СПЕСТЯВАНИЯ. ТОВА Е НЕДОПУСТИМО. ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ГЪРЧИ В АГОНИЯ .
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам какъв е проблемът с приемането на еврото. Цените в дадена икономика не се определят от вида валута, а от покупателната способност на населението. Колкото повече пари имат хората, толкова цените се повишават. Няма как хляба от 1 лев изведнъж да стане 1евро, защото няма кой да го купи.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименза Чехия не си прав ! Чехия прави опити да влезе в еврозоната и да въведе еврото ! Швейцария и Англия нямат нужда понеже техните валути са по-скъпи от еврото !
32
5
 
0
 
! Отговори
помисли бе т... преди 6 години
До АнонименШвейцария, Швеция, Англия, Чехия защо не приеха еврото и са по добре от БъГъ...??........................Защото техните валути са дори по-ценни от еврото ! А българският лев е двойно по-евтин от еврото , така ,че ние имаме изгода да приемем еврото , долара или някоя друга валута която е по-скъпа от нашата ! Нека да инвестираме в диаманти и ли злато ,които са търсени и ценени ,отколкото да инвестираме в сребро ,което не е търсено и ценено !
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Швейцария, Швеция, Англия, Чехия защо не приеха еврото и са по добре от БъГъ...??
30
6
 
3
 
! Отговори
помислете малко бе преди 6 години
Умните хора инвестират в сигурното ! Да приемеш дадена валута също е инвестиция ! Нека си помислим добре , лева ли е по-ценен или еврото ?! Ако златото е по-скъпо от среброто ,защо трябва да инвестираме в сребро , вместо да инвестираме в злато ?!Сега някои евро скептици съвсем съзнателно ни внушават ,че да си останем с левове щяло да бъде по-добре отколкото да въведем евро !
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е готова дори за зона с Сомалия, камо ли Европейска.. Направо да я махат от всякакви икономически и други съюзи че там където българин влезе всичко се разпада..
28
5
 
2
 
! Отговори
голямата заблуда преди 6 години
По принцип цените отиват нагоре независимо дали са в лева ,евро ,рубли или долари ! Така ,че днес ако един хляб струва 1 лв. при заплата 1000 лв. , то догодина може да стане така ,че да получаваш пак същите 1000 лв. заплата ,но хляба по различни други причини да е поскъпнал и да струва 1,50 лв. !А най-голямата заблуда ще е ако въведем еврото и не дай си Боже някои цени поскъпнат , тогава евро скептиците ще кажат - видяхте ли бе , въведохте еврото и цените на еди кои си стоки се вдигнаха !
27
8
 
5
 
! Отговори
не си внушавай преди 6 години
До АнонименИ защо си внушаваш , че ако си получавал заплата 1000 лв. и хляба е струвал 1 лв. , след въвеждане на еврото ще получаваш заплата 500 евро пък хляба ще струва 1 евро , а не 50 цента ?!
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България не е добре да влиза в Евро зоната защото животът ще поскъпне и ще може да се живее само в София, Пловдив и Варна например. Какви пенсии взимат българите от провинцията? В София взимаш 1000лв. заплата плащаш 1лв хляб. При евро взимаш 500 ? заплата и плащаш 1? хляб. Англичаните не са глупави. Швейцарците не са глупави. Б. Б. най големият бандит на България. Трябва да се съди за геноцид.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До само полза от евротоИ най-важното е ,че руската рубла ще е още по-обезценена понеже тогава няма да смятаме в левове ,а ще смятаме в евро ! Руският алкохолик ще трябва да даде 1000 рубли за 1 евро !
24
10
 
5
 
! Отговори
само полза от еврото преди 6 години
Ако се въведе ще имаме само полза -първо - еврото е най-стабилната валута !второ - няма да се налага когато ходим в други държави от еврозоната да обменяме левове в евро и така банките да ни бъркат в джоба !трето - когато се връщат с автомобилите си наши граждани живеещи за постоянно в други страни от еврозоната , бензиностанциите в България няма да могат да спекулират с цените лев-евро , защото тогава всичко ще се плаща с евро !Ползи много стига да искаш да ги разбереш !
23
1
 
6
 
! Отговори
БГ без полезни идиот преди 6 години
Ако полезните ****** не са във властта и не владеят почти 100 от бизнеса в България , то въвеждането на еврото ще е от полза на българските граждани ! Но бъдете сигурни ,че полезните и-д-и-о-т-и ще спекулират с цените ! Еврото е една от най-стабилните валути в света и българският гражданин би имал само полза от това да се разплаща с една от най-стабилните валути в света !
22
1
 
7
 
! Отговори
споко бе преди 6 години
Като преминем от лев на евро ще се получи следното - досега си получавал заплата 1000 лв. ,от сега нататък ще получаваш 500 евро !Досега си купувал един хляб за 1 лв. , от сега нататък ще го купуваш за 50 цента , тоест 0,5 евро ! Всяка спекулация трябва да бъде наказвана , но в това се съмнявам защото бизнеса ,политиката и правосъдието в България са в ръцете на полезните и-д-и-о-т-и / русофили / ,които без съмнение ще спекулират с цените и никой няма да ги наказва !
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ***!Добре де, и аз сьм за Европа, ама чай сякато вземем еврото недвижимите имоти на каква цена ще бьдат, ще се вдигат ли ще падат?
20
4
 
14
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
аз не мога да разбера къв е тоя зор да се влиза в тая еврозона коят съсипа 2/3 от Европа ! еврото е силна валута и не е за слаби иконмики като българската .... отделно животът ше поскъпне значително а пък згуббата на монетарен суверинитет е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ ! само че у БГ нещата се правят без да се мислят грам ...за тва сме на тоя хал !