Без ТЕЛК, законови промени... Хората с увреждания не искат живот в изолация!

Соцлидерката пък се ангажира със съдбата на децата с уврежания
2 май 2018 16:30,
52
Без ТЕЛК, законови промени... Хората с увреждания не искат живот в изолация!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Представители на хората с увреждания настояха за премахване на Териториалните експретни лекарски комисии /ТЕЛК/ и поискаха Закон за личната помощ. Това стана на среща в Народното събрание, организирана от БСП, на която присъстваха и народни представители от ГЕРБ.

В крайна сметка председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пое ангажимент след 10 дни отново да се направи работна среща с експерти и обеща, че ще има политическа воля да се решат проблемите на хората с увреждания

Соцлидерката Корнелия Нинова пък настоя, че оттук насетне се ангажира с това децата с увреждания и техните родители да живеят пълноценно.

Още по темата

Хората с увреждания настояват да отпадне ТЕЛК, тъй като той определя само какво не могат, а не какви възможности има даденият човек да работи. Затова те настояват за оценка на потребностите на хората с увреждания, в която да бъде посочено от какво имат нужда, за да живеят нормално.

Според тях със сега действащите закони хората с увреждания се капсулират и изолират от обществото, вместо да се интегрират.

"Трябва да се изработи механизъм за предоставяне на подкрепа на хората с увреждания, които съобразно възрастта, статуса, желанията си, искат да работят, да се развиват, да учат. Онова, от което имат нужда, е нормални технически помощни средства. Задължително трябва да се гарантира и достъпност на публичната среда - институции, улици, пътища, транспорт", настоя Капка Панайотова от Център за независим живот.

Тя добави, че на срещата с депутатите се е провел смислен диалог и изрази надежда, че ще започне ефективният процес на дълбоки промени в системата.

"Тези хора споделят, че не искат кърпене на парче, не искат пари. Искат промяна в системата, в която се наливат пари, но те не стигат до хората с увреждания, а се наливат в структури", коментира и Корнелия Нинова.

По думите й тези структури изолират децата с увреждания, а не ги интегрират, те не им помагат да излязат на трудовия пазар и ги правят неадекватни на живота.

"Аз съм жена и майка на 50 г. За първи път чувам нещо толкова тежко - една майка да каже, че иска да умре детето й преди нея, защото няма да има кой да го гледа, ако тя си отиде преди него", каза Нинова и обеща да работи за решаването на проблемите на тези хора и да не се чуват повече такива думи от български майки.

Срещата с представители на хората с увреждания в парламента се проведе по време на разгорещените дебати за оставката на зам.-шефа на Народното събрание Емил Христов. Социалстите поискаха той да бъде свален от поста си именно заради случая, при който не бяха допуснати хора с увреждания в сградата на парламента. В крайна сметка обаче мнозинството подкрепи Христов и искането за оставката му не беше прието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата трябва да помогне на тези хора,щом тези,които заловиха Иванчева получават до над 7000 лева,защо и инвалидите,болните,пенсионерите,нуждаещите се да не получават помощи за оцеляване?Преди инвалидите бяха с предимство при приемане на работа,а и имаше предприятия специално за тях.Може да работят по 4-5-6 часа,от тези които могат да работят.Защо в България няма почасово заплащане,както е навсякъде по света?
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой ше ви даде пари или работа?Бизнеса иска малко работна ръка да върши няколко неща наведнъж за малко пари. А да напомня че герб предлагат да се избира между пенсия и заплата/ако работи увреден /. С други да работиш за заплата а пенсията по болест или да я няма на цяло или да е на половина. Едно време е имало заводи.,а сега ако има у нас завод той е механизиран или от не грамотни турци и не им се плащат с по 6 или 9 месеца! Фантазия фантазия болен народ...
6
15
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Щом Корнела ще се ангажира с проблема нищо добро не очаква хората с увреждания. Поне ще се наслушат на гръмки фрази
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов имал воля пак да се срещнат.Цецо,Цецоооо, що не вземеш да се гръмнеш,крадецо.Дреме ти за тия хора,само ги разтакавате и никакви решения в тяхна полза.
4
10
 
15
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
г-жо Нинова,сега поне ги виждате тези хора,преди 89г. даже и не знаехме че съществуват такива хора с тези потребности.Сега ще почнете едни комисии ,после други комисии............и те така.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истина еИскат да се закрие подкупния ТЕЛК пише го горе
2
8
 
19
 
! Отговори
истина е преди 5 години
50 % от *** получават пари от ТЕЛК , за това ,че са подкупили лекарите !!
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един минимум от 1000 лева ако няма работа и така ще може да оцелеят.