Ново за детските: С доход до 500 лева – 80% от помощта

Бюджетът заложи: 40 лева за дете, 90 лв. за две
Обновена: 8 май 2018 15:39 | 8 май 2018 15:30, Анисия Иванова
48
Ново за детските: С доход до 500 лева – 80% от помощта
Архив: Булфото

Държавата ще даде 592 717 600 лв. под формата на семейни помощи за деца до края на годината. Това предвижда бюджетът на Министерството на труда и социалната политика.

Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование - за 2018 г. са предвидени 346 млн. лв. През тази година правителството вдигна месечните помощи за отглеждане на дете. Така на семействата с едно вече се отпускат 40 лева. Тези с две - 90 лв., а за семейства с три деца - 135 лв.

Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за семействата с доход от 400,01 до 500 лв. на човек. Те получават 80% от пълния размер на помощта. Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две - 72 лв. Така добавки вече могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната. Очаква се по този начин подпомаганите домакинства да се увеличат с около 20 000. Общият брой на децата, за които се плащат този вид помощи, ще надхвърли 672 000

Реално най-ниският размер на помощта е 29 лв. на дете месечно. Тя се получава от семейство с доходи между 400 и 500 лв. на човек и четири деца. Хората с 2 и 3 деца от тази доходна група вземат по 36 лв. При по-бедните родители пък помощта при 4 деца е по 36 лв. на калпак, а при 2 и 3 - по 45 лв.

Ако децата обаче натрупат над 5 неизвинени отсъствия, финансовата подкрепа от държавата се спира. Същото важи и ако родителите откажат да ваксинират децата си. Основно това са родители, които смятат, че ваксините отключвали аутизъм. От години родителски организации настояват да отпадне задължението за представяне на бележки за имунизация при отпускане на надбавки.

В закона е регламентирано, че размерът на спрените помощи се предоставя на съответното училище или детска градина, в което е записано детето. Средствата могат да се използват за консултации по дисциплини, които се провеждат извън редовните учебни часове, за екипна работа между учителите и другите педагогически специалисти, както и за допълнителни възнаграждения на педагозите, включени в екипите по Механизма за съвместна работа на институции за обхват и задържане на децата в образователната система. За еднократна помощ при бременност са отделени 2,1 млн.лв., докато за раждане на дете - 24,3 млн. лв.

Държавата е заделила 2,5 млн. лв. за отглеждане на близнаци до навършване на една година. 18,96 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година. За помощи за майки студентки в редовна форма на обучение, има 1,4 млн. лв.

Помощта за първокласниците е в размер на 250 лв. и се отпуска при условие че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 400 лв.

Независимо от дохода на семейството еднократната помощ се предоставя на деца с трайни увреждания, записани в първи клас, с един жив родител, на семейства на роднини и близки, при които са настанени деца, както и на приемни семейства. Част от семейните помощи за деца се предоставят освен в пари и в натура като помощни средства. Помощите за подпомагане на първокласниците вече ще се отпускат, без социалните да искат бележка от училище, че детето е записано.

Не е необходимо родителите да предоставят и бележка от работодател какви са доходите им. За първокласниците са предвидени 11,5 млн. лв. През тази учебна година близо 38 хил. първокласници получиха помощта, припомня "24 часа".

За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 161 млн. лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 667 хил. лв. от държавата.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Jeor преди 2 седмици
До Дрън-дрън, та пляс!

Нали я приспадат - през януари ми връщат по 20 лв. на дете, т.е. 40 лв за двете деца от данъците от предходната година. 40лв. за цяла година си е направо келепир!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам думи, според нашите оправляващи едни деца се нуждаят от храна а други явно не какво значение има дохода всички деца трябва да са с еднакви права.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срамота, 40лв. След това, защо нямало раждаемост. Аз лично се срамувам да вися на банкомата за 40лв. Никоя друга държава не унижава така
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По груби сметки излиза, че се дават пари за около 700 хиляди деца. При държава, чието население е под 7 милиона къде остават децата чиито родители НЕ са социално слаби. Каква е тази държава?
32
3
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Koe му е НОВОТО ...
то от Януари вече ги вземаме.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 31 Стига Толкова!
Ама ти сериозно ли си се потрудил толкова много да пишеш заради някакви си 40лв на месец за подпомагане на едно дете
40 сте лева които се равняват на един пакет памперси?
30
2
 
26
 
! Отговори
СТИГА ТОЛКОВА преди 11 месеца
Не може един етнос да паразитира върху друг и държавата да процъфтява! Основното образование е безплатно за всеки и ако някой етнически небългарин желае може да се образова така, че да си изкарва хляба! Не може да се дават парите на трудовите българи като социално подпомагане на един етнос, който НЕ ИСКА ДА СЕ ТРУДИ, а за труд приема само кражбата! Стига сте ни изяждали парите, здравето, живота, използвайки за това ц.и.ганите!
29
1
 
0
 
! Отговори
михайлоф преди 11 месеца
До Анонимен
Кажи за Николета.
Гола ИЛИ по гащи?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това просто не е истина. Смятам,че се прави всичко умишлено и целенасочено да изчезнем като нация. Жалко...
27
0
 
36
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 11 месеца
СПИРАНЕ НА ВСЯКАКВИ ДЕТСКИ И ПОМОЩИ, ДЕТО ГИ ПОЛУЧАВАТ

НЕ-РАБОТЕЩИТЕ МНОГО-ДЕТНИ ИНДИЙКИ,

И ВЪВЕЖДАНЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ МОДЕЛ НА СЕМЕЙНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ

ТОЕСТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА НА РОДИТЕЛИТЕ КОИТО СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА,

ИМ ВРЪЩАТ ( повтарям бавно връщат а не дават ) ЧАСТ ОТ ПЛАТЕНИТЕ ДАНЪЦИ

КОИТО НЕ СА ПЛАЩАЛИ НИЩОИ >>> НИЩО НЯМА ДА ИМ ВЪРНАТ

ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН > НО ДПС, ГЕРБ, БСП и ПАТРИОТИТЕ И ДУМА НЕ ПРОДУМВАТ ЗА ТОВА

АЗ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ГОВОРИХ ЗА ТОВА С КАРАКАЧАНОВ, НО ...
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никакви детски,паразитлък вижте как си страдат германците с техните високи деЦки
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Извинявам се но се пише взИмат и взИма,взема се употребява когато например се пише трябва да взЕмат и то само в определени случаи иначе може и взимат,но конкретно в тоя текст трябва да е взИмат.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами тези които са студентки са отишлш да учат,а не да се е...................
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак за ромите,за жалост,няма бг които да работят или да получават социални в тези размери/ и да има такива-то те са малко/,основни получатели ще са пак ромите, нищо расистко,но при това демографско положение-какво правим?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ние от социалните цял ден си клатим краката! :D
21
1
 
38
 
! Отговори
ОХХХО преди 11 месеца
Тук всичко е направено за Ромите .
Минималната Заплата се вдигна , социалните помощи също , и щяха да останат без деЦки .Както казваше един велик Аристотел - всичко е сметнато по 3,14 .
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бе ко на занимавати с глупости, я пишете нещо за Николета, че да оплакнем окото. Фанали я гола по гащи у един супермаркет дайте да видим
19
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък съм на мнение, че трябва да се прекратят детските надбавки. Каквото е с 40 лв, такова ще е и без тях. Просто по този начин ще се прекрати бизнеса на всички знаем кой етнос. Едно време нашите прабаби и прадядовци да не би да са получавали помощи от държавата, че са имали по 8 деца а? Стига оправдания, че нямали пари българите и затова не правили деца! Много известни и богати българи има дето нямат деца! И те ли нямат пари а? Това са оправдания, поради нежелание да се поеме отговорност!
18
14
 
18
 
! Отговори
Гордея се, преди 11 месеца
много със себе си, че децата ми няма никога да имат български паспорт!!!!!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
какво е това ?! някакъв майтап ли ? защото тези детски 40 лева ги дават от няколко месеца вече мисля . какво е новото ??
да помислят да ги увеличат адекватно с още поне 40 лева че за нищо не стигат!!