Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА

Кабинетът гласува проекти за бронирана машина и за изтребители
234
Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

Русия няма да бъде поканена за нито един от проектите за модернизация на армията ни, защото е в режим на санкции от ЕС. Това даде да се разбере военният министър Красимир Каракачанов, който обяви, че днес правителството е гласувало двата проекта – за придобиване на нова бронирана машина и за изтребители.

Каракачанов каза, че се търси производство по стандартите на ЕС и НАТО.

Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той.

Още по темата

Предвижда се първият проект да струва 1.464 млрд. лв. с ДДС със срок на плащане 12 години и да се придобият 150 единици бойна техника. Планирано е тя да бъде изработена, а впоследствие и ремонтирана в България, и единствено лицензите да дойдат от чужбина.

По втория проект за нов тип боен самолет става дума за минимум осем самолета, които ще струват на държавата 1.8 млрд. с ДДС със срок за плащане 10 години.

В тази процедура ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови, обясни министърът. След дълги години обсъждане на финалната права миналата година бяха варианти за F-16, "Грипен”, "Юрофайтър", но до избор така и не се стигна.

До момента 6 фирми са проявили интерес към проекта, ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка, каза Каракачанов.

Той се надява, ако няма забавяне в парламента, до края на годината поне по един от проектите да има сключен договор или да сме пред сключване на такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Панцир в походно положение във зона в която се водят военни действия :))))) Напрво изби рибата с безмислени оправдания
20
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индия се отказа официално от СУ-57. Не ставали двигателя, авиониката, сензорите и радарите. Чудя се .. кво ли въобще му става на тоя СУ ?!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхме как Израел удари един пнцир в походно положение. Война е, не може без загуби.
18
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Практиката е показала че руското оръжие е по слабо от западното . Конкретно за самолети Ерих Хартман има 325 свалени руски самолета а Иван Кожедуб 62 немски ... Това са топ асовете кой ако не те ще покаже реалната сила на даден самолет .
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиАко ще да ползват врачки, все тая. Ф35 е невидим за руските трошки.
16
3
 
10
 
! Отговори
хм преди 5 години
първо здравеопазването после самолети!! бих каЗал аз!
15
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 10Ф-22, Ф-35, Ф-117, Б-2, Джей-20, Джей-30, Су-57 са самолети по технологията стелт но те са оптимизирани да се крият от радари в тъй наречения "сантиметров" обхват над 90% от радарите по света работят в този диапазон. Но в ЗРК на СССР/Русия се ползват и радари с "Дециметров", "Метров" и "Микровълнов" обхватСтелт самолетите спокойно се засичат от тези радариДокато "микровълновия" и "Дециметровия" имат относително малка далечина на откриване 30-90км то "Метровия" вижда над 500км
14
12
 
4
 
! Отговори
u4en преди 5 години
До Анонимен 1 - руско *** ....Кажи си го направо - ще купуваме когато азиатските агресори са на 200 м.мили от Варна и Бургас . Источният фланг на НАТО .граничещ със азиатски агресор си пази със американски самолети - НОВИ....Ф35 или Ф16 ! Пари има ...военните разходи ще са 2% от БВП- сега 2% от 106 мил. лв-догодина повече !
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пука им - та им дреме на руснаците за нашето въоръжение. Хаха
12
5
 
15
 
! Отговори
ОП ГЕРП корупция преди 5 години
Казва, че ако Русия предлагат по-ниска цена, но не дават рушвети. ще се предпочетат западните и НАТО.
11
1
 
7
 
! Отговори
малко цени преди 5 години
225 милиона лева са 137 милиона долара . ... су 30 за индия на пример е 133милиона долара . Еврофайтър излезе по 156 за Саудитска Арабия .
10
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един Ф35 ни трябва и всеки руски таралясник ще бъде унищожен преди още да успее да види български бряг.
9
10
 
19
 
! Отговори
сссссс преди 5 години
С 8 изтребителя или без тях - все тая.
8
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледахме как израелската ракета унищожава руският Панцир.... за какво са ни руски трошки ?!
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая логика е като на типичния българин. Като види малко пари и купува ново БМВ и се прибира в крайния квартал в панелката на 50 гпдини :) Че и това така . Нямаме бизнес обаче купуваме скъпи играчки да седат.
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летателния час су 30 е още по скъп от ф 35 впрочем
5
8
 
43
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Чудесно, италия и германия всеки момент ще плюят на санкциите пък ние спряхме юп и белене заради юдеите... Кога бг управляващ ще се ориентира правилно в ситуацията а не посолства да му дават наклон
4
7
 
35
 
! Отговори
zeus преди 5 години
225 милиона на самолет не е ли малко множко, то за тези пари и F-35 можем да си купим, не, че ни трябва летяща тухла с цена на един час полет 60 000 долара :)
3
7
 
33
 
! Отговори
българин преди 5 години
Охооо ,ама ние и армия ли сме имали ! А кой ще кара тези машини -сигурно ще мобилизират шофьорите на боклукчийските коли !!
2
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и какво като не я "поканите"???? Ще я ущипете ли???? За такива "действия" руснаците си имат страхотна поговорка - "Напук на баба ми ще си изляза без шапка и ще ми измръзнат ушите"!!!!!!! Искате скапаните краварски "оръжия", дето руските ги направиха за смях в Сирия..........и то на цени като за злато?????? Явно д-и-в-а-н-ет-а-та ни не са само в банките и уж-някакви предпринимателски гилдии.........а навсякъде, даже в министерски кресла.....че и по-нагоре!!!