Силата на ЕС: Един лист хартия да не може да мине между нас!

Борисов: Това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна
Обновена: 17 май 2018 21:12 | 17 май 2018 17:10, Камелия Цветанова
60

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Западните Балкани имат БВП колкото на Словакия и население по-малко от това на Румъния, това ли са големите страхове? Този риторичен въпрос постави премиерът Бойко Борисов след историческата среща на върха ЕС – Западните Балкани в София.

Още по темата
Той пресметна, че БВП на всички страни от западните Балкани е 96 милиарда евро, а населението им е общо17 милиона.

"Това ли плаши ЕС, не е ли по - добре те да са в преговори с ЕС и техният политически елит да изпълнява европейските критерии или да ги оставим и другите глобални стратегически играчи да дойдат и да оказват влияние", коментира премиерът .

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск обаче, като БВП Западните Балкани може и да са достигнали Словакия, но като проблеми са с доста повече на глава от населението от Германия, например.

Той призна, че исторически, географски, като манталитет и като култура този регион е част от Европа и в това отношение трябва да има и политически последствия, но в същото време има скептицизъм в Европа, когато става дума за разширяване и това е обяснимо.

Борисов пък настоя, че до края на юни има много теми за размисъл, но той смята, че всички са си тръгнали оттук с едно наум.

"Имахме една много добра и честна дискусия, аз отдавна не съм слушал така без лицемерие и толкова честно да си говорят от сърце, тези които са "за" и тези които са "против" различните писти, скорости и бързина за присъединяване на страните от Западните Балкани", посочи той.

Според него сутрешната разходка по “Моста на влюбените” на Еманюел Макрон, Ангела Меркал и Тереза Мей е доста символична, както и снимката на президента на Сърбия Александър Вучич и лидера на Косово Хашим Тачи. Добра новина е и очакването на Зоран Заев, че скоро може да бъде разрешен спорът за името на Македония.

"Силата на ЕС е в това, както каза Меркел, един лист хартия да не може да мине между нас", допълни Борисов.

А иначе още в началото на изказването си той се извини на софиянци за чудовищния трафик, който се създаде заради форума в НДК. „Но не знам дали преди това е имало толкова много премиери, президенти, ръководители на европейски институции, банкери да се събират в България, но ползите от това са по-големи, отколкото да изстрадаме това“, посочи премиерът.

Борисов благодари и на всички държавни лидери, че са дошли за форума в София, защото това е уважение не към него, а към българския народ.

"Това европредседателство е на България и когато то е успешно, никой не помни имена, но когато се каже, че е на България и е успешно, се помни", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
16
 
! Отговори
Негър скиор преди 5 години
Да, има напредък. За малко да отиде по "анцуг" при браточките, ама в Лондон му избихме зъбите и взе да се облича съветван от "Лорд" Евгени Минчев. А с тези слушалки, прилича на Чебурашка, което обяснява защо е разговарял с някакви навлеци-пардон гости три часа. Горките преводачи не са успели да проследят мисълта му и какво мрънка, защото са му са се карали. Виждам, че е на Дуспата вече, или най-после е там. Мутро, Гнус ни е от теб..............ЧАО
19
3
 
19
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 5 години
Апване, пийване, подаръчета, няколко заклинания от сорта "дайте да дадем", командировъчни и айде бързо в самолета за в къщи! Защото в Европа, в петък започва Петдесятница. Това беше "огромния, изключителен свръхуспех" на срещата!
18
7
 
18
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
Дойдоха, видяха и си заминаха................. и толкоз. "Какво тук значи някаква си личност?"
17
7
 
22
 
! Отговори
10 преди 5 години
ЕС е като НС-нищо съществено.Срещата е пълен провал,никакъв реален резултат,безплодна и безсмислена!Никоя страна от западните балкани скоро няма да бъде приета,Макрон няма да отстстъпи,Ципрас и Заев няма да се договорят от вътрешни причини,Вучич и Тачи също.Вучич каза за Косово "нашите граждани"!Не,че нашите хора не се потрудиха,но относителната ни тежест е малка и не можем да влияем на "големите".Дразни ме само тяхната шумотевица."Тати ми обеща колело,ама друг път!"
16
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много страдат рисофилите, но на никой не му пука за тях....тук във форума някой от тях направо получават критикария, което е доказателство, че България е на прав *** !
15
8
 
28
 
! Отговори
к преди 5 години
как може Германия да строй Северен Поток 2 а Южен Поток да е незаконен !!!???двойни, тройни и десеторни стандарти, беззаконие, лъжи и лицемерие - това е ЕС !РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!
14
13
 
26
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
НЕ на педераска Европа! Не на *** гнусотията-това е мнението на българския народ-въпреки че и тук трият тези мнения на нормалните хора,които са болшинство!
13
5
 
8
 
! Отговори
чудно ми е преди 5 години
От кога Борисов е така радостен, че се среща със Станишев
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнкер вчера пристигна на вечерята видимо доста почерпен. Май не му е за първи път.
11
12
 
34
 
! Отговори
к преди 5 години
збирщина от жалки изватеняци и слуги на еврейския лихварски глобализъм !Меркел - искукало източно-германско, ялово еврейско бабе което напълни Германия с животни !Маркон - геронтофил тясно свързан с евреите от клана Ротшилд Туск - полски евреин слуга на еврейскив световен редЮнкер - хомосексуалист и слуга на еврейскив световен ред - в немилост след кавгата с Трумпвсички тези *** бяха "избрани" след грозни изборни фалшификации !!!!ето това е ЕС - по-гнусен и жалук и от комунизма !
10
6
 
19
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Тази на снимката съсипа Европа.
9
4
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Друса го пубертета още празни приказки нищо реално не говори втълпил си е че най умния и само глупости говори
8
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези безмислени инциативи на ББ ми приличат на времето преди 89-та. Тодор Живков и дъщеря му бяха подели инициативата: "Балканите-зона свободна от ядрено оръжие" Проглушаваха ни ушите денонощно. Не че някой се беше засилил да се въоръжава ядрено на балканите, просто за да се имитира някаква политика и дипломация.И тука така.
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
диктатори !
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Един лист хартия да не може да мине между нас"Топлийка в гза не може им вкараш ей толкова тесни
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** крадат колкото БВП на германия
4
4
 
17
 
! Отговори
Св. Петър преди 5 години
Да вземат в ЕС сърбите и другите християни, ако ги има. Другото (мюслите) е башибозук и само вреди на развитието!
3
10
 
27
 
! Отговори
калинко преди 5 години
безсмилиците на един банкянски пуяк
2
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези сбирки ми напомнят много на пленумите и конгресите на БКП от времето на соца.Празни приказки и демагогия.Както им каза Путин целия този картел ЕС ще рухне.Общото магаре и кучетата не го ядат.Що за държава е тази която не може да взима сама решения.
1
3
 
17
 
! Отговори
Дивия изток преди 5 години
Да се, ама всяка страна е един глас, като станем 10-15 балкански страни и Вишеградската четворка и при гласуване гласа на Бенелюкса и северните страни няма да се чува....