За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция

Съвместната охрана ще бъде в рамките на НАТО
29 май 2018 22:29,
261
За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция
Снимка: visualhunt.com

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, който днес е внесен в Народното събрание от Красимир Каракачанов.

Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Подобна вече се извършва от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия. Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ-29 не са достатъчни, има недостиг и на горива.

Съществува реална опасност през тази година Военновъздушните сили да не успеят да изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва още в доклада, който преди 2 седмици бе одобрен от Министерския съвет.

Отбелязано е и незавидното състояние на авиацията, както и това, че небето ни бе пазено от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година проект за купуване на нови изтребители и сключения в началото на годината договор с руската компания РСК-МиГ за поддръжка и ремонт на съветските ни самолети МиГ-29. Договорът е за 3 години и е на стойност 81 млн. лв.

По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа. За първия етап е предвидено придобиването на 8 (9) бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лв.

Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели да проведат всичките си планирани учения през миналата година, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
3
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
До до ач ТУРСКИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ СЕ ЗАРЕЖДАТ ВЪВ ВЪЗДУХА ОТ САМОЛЕТИ ЦИСТЕРНИ !!!!ТУРЦИЯ РАЗПОЛАГА СЪС СЕДЕМ ТАКИВА САМОЛЕТИ ЦИСТЕРНИ !!!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеализирате ГЕРБ,БСП,ДПС,НАЦИОНАЛИСТИ-РУСОФИЛИ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ,ПОСЛЕ НЯКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН.ПАРЛАМЕНТА ВОНИ ОТ ЗАКОРАВЕЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!!ПОМИСЛЕТЕ СИ МНОГО ДОБРЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!!!
175
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си имаме естествени съюзници на Балкана - православните народи. Защо мюслоосманистите да пускаме да патрулират? Каракачанов е патриот колкото и Стамболов - турски МЕ КЕ РЕ ТА. сЪС сЪРБИЯ АКО НЕ Е БИЛ НЕМСКИЯ ШПИОНИН фЕРДИНАНД ДА СМЕ ОЩЕ В СТОГОДИШЕН СЪЮЗ А МАЛКИЯ СПОР ЗА мАКЕДОНИЯ ДА Е РЕШЕН ОТ РУСКИЯ ЦАР 80 ПРОЦЕНТА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ. Турската пета колона се разкрива все повече и че патриотите не са патриоти а патерица на туркофилските партии гроп и дпс
174
3
 
3
 
! Отговори
Негативен преди 5 години
Подобна сделка е равносилна на допускането на вълци да пазят овце , последствията ще са повече от катастрофални и дано не се случи.
173
3
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Нали рашките ви бяха братя бе, що се пазите от тях ?Останалите сме от НАТО .Значи няма проблем.Ама се страхувате от руснаците, нали, щото знаете какви гаддове са!
172
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ми докато беше жив често казваше:- Помнете ми думите, турците един ден ще дойдат до Добруджа да вземат земите...Много ги мразеше но беше сигурен, че ще дойде ден в който ще искат къс от България.Може би този ден наближава.
171
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ми докато беше жив често казваше:- Помнете ми думите, турците един ден ще дойдат до Добруджа да си вземат земите...Много ги мразеше но беше сигурен, че ще дойде ден в който ще искат къс от България.Може би този ден наближава.
170
2
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Аферим! Свиквайте още пет века ще ви пазим. Тоз път влезем ли няма излизане. Аферим на ПАТРИОТИТЕ.
169
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво са ни 6 милиарда за самолети. Това е ненужна скрап при една война с Турция само два часа по-късно. Просто рекетират летищата и самолетите няма къде да казнат. А за 6 милиарда можем да закупем не 20 самолета, а 1000 ракети, с които всичко до Анкара ще направим на прах и пепел ако диктаторчето Ердоган ни нападне. Все едно имаме ядрен арсенал. Нашите политици за националната ни сигурност ли мислят или за комисионната от самальотите. Днес пускат да ни шпионират турците законно. Що не гърцит
168
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и позор.........турците да ни пазят небето.............не мислех, че може да има такова падение!!!
167
4
 
11
 
! Отговори
верно ли? преди 5 години
Гледам и не вярвам на ушите си!Как така Патриотите ще се договарят с турците?Валери Симеонов гонеше бабичките на турската граница. Заради турците с двойно гражданство промениха изборните правила- намалиха секциите зад граница. Всеки ден тук пишат постове-"Отивайте в Анадола!", "Махайте се!", Батак, Буново, турците не ги искат на работа в бълг. фирми, трябва да се накажат заради деянията на Османската империя преди 140год, а сега Тр ще пази въздушното ни пространство?
166
5
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Ашкосум , най накрая след 140 години.Бягайте в чужбина , този път няма да ви се размине
165
0
 
13
 
! Отговори
Не ни трябва преди 5 години
армия, защото е скъпа, не ни трябва АЕЦ, защото потреблението на ток пада, защото е скъп, не ни трябва здравеопазване, защото не можем да си го позволим, явно на нас нищо не ни трябва според управляващите, защото сме вече трупове.
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
познай как се вижда ф-35 през крив макарон...
163
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция за разлика от крайно агресивна Русия ни е приятел и съюзник. Единственият ни проблем с Турция е диктатора Ердоган. Турция по план трябва да почне да получава от САЩ първите Ф35 от 100-те планирани още през юни тази година. Турция участва с 200 милиона долара в проекта Ф35 и като участник е един от първите които ще получат новите самолети. Срещу това сериозно се противопостави Израел, който е в обтегнати отношения с Турция заради политиката на Ердоган по местенето на посолствата в Ерусалим
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НРБ колко % та от БВП даваше за руско оръжие? Редно е сега да е СЪЩОТО! Аз ще ви ориентирам МЕЖДУ 7 И 16% ОТ БВП НА НРБ Е ОТИВАЛ ЗА " БЕЗПЛАТНАТА" СЪВЕТСКА ТЕХНИКА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД!
161
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България НИКОГА не е имала "модерна" армия, след 1965г. Винаги сме имали 1/2 генераций назад, техника от модерният стандарт. Един танк (самолет или каквато и да било техника) за да е адекватен се "ъпгрейдва" веднъж на 10г. За това Т90 или м1 ейбрамс вече са на по 3, 4 версия. А нашите т55 си бяха същите от 1950-та чак до 1990-та година.
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДават по толкова, защото не са се оставили до там АБСОЛЮТНО цялата им армия да се нуждае много силно от подмяна! Не просто модернизация а тотална подмяна! Освен това тези 3% от БВП ще се дават за 5-6 години, след това и ние ше можем да си позволим 1-1.5%, които ще отиват само за поддръжка, муниции и заплати.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО 5 от 28 страни членки в НАТО покриват изискването от 2%.USA Гърция Полша Естония Великобритания. Като само USA дават 3%.
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3% от БВП са съвсем адекватни....Да бе, за това ГЕРМАНИЯ дава 1.2% / Канада 1% а Франция 1.8% ( Франция е на второ място в света по износ на оръжия ) Турция 1.7%.