Визитата в Москва: Защитен интерес, нов момент в отношенията...

Цветанов: Борисов се извини, че "Южен поток" е направен от БСП
Обновена: 31 май 2018 18:34 | 31 май 2018 15:45,
217
Визитата в Москва: Защитен интерес, нов момент в отношенията...
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

Премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и не би искал да излезе от рамката на единната позиция на ЕС. Това коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод визитата на министър-председателя ни в Москва и срещата му с руския президент Владимир Путин.

Още по темата

"Той се извини за това, че всъщност "Южен поток" е бил направен от социалистите, когато те управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби. "Южен поток" беше грешно конструиран, грешно заложен и там лъхаше на корупционни схеми", отвърна Цветанов задочно на критиките на БСП за визитата в Москва.

Той настоя и че се е стигнало до ситуацията с АЕЦ "Белене" точно заради соцлидерката Корнелия Нинова и нейната партия.

"В момента има два реактора, които са платени от държавата, и трябва да се вземе ясното решение в парламента дали този проект може да продължи. Но той трябва да продължи на пазарен принцип, защитавайки националния интерес и в никакъв случай да не правим така, както беше заложен в началото", каза Цветанов.

Той добави, че това ще се обсъжда в енергийната комисия и пленарна зала в дебат за отпадането на мораториума за АЕЦ "Белене", но не уточни дали ГЕРБ ще го подкрепи.

"Предстои дебат, след което ще се влезе в пленарна зала. Имало е случаи, когато са внасяни решения от МС, които след постигане на политически консенсус са променяни от парламента", допълни той.

Цветанов припомни и че когато се говори за Русия, не трябва да се забравя позицията на ЕК и нарушаването на международното право, свързано с анексирането на Крим и случая Скрипал.

Шефът на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък бе категоричен, че посещението на Борисов в Москва е било полезно за България.

"Това е нов момент на отношенията с Русия, защото имаше срив в тях, особено след 2014 г. с прекратяването на "Южен поток". Сега се възстановява възможността през България да мине част от газопровода, който в момента се строи за Турция. Това няма как да не е положителен момент за България, защото ние ще печелим от това", каза Сидеров.

"Самият факт, че министър-председателят бе приет от президента на Русия, мисля че е стъпка напред, особено след като показахме в друга ситуация, че не винаги се съобразява с натиска отвън да се поддържат враждебни отношения с Русия - говоря за случая Скрипал и руските дипломати", добави лидерът на "Атака".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин иска да ни опаше с тръби отсекъде и после да ни анексира Газопровод да, но той тябва да е изцяло български този, който е на наша теитория и Путин да ни плаща такси каквито ние си определим, не той да ни определя и таксите и цените и да ни казва че газопровода бил негов. Газта е негова ама за другото не е много сигурно.
10
32
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Това е една отговорна и премислена позиция! Борисов каза:"Винаги с ЕС, никога против Русия". Цветанов само защитава тази теза!
9
1
 
50
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Физкултурника не помни как Джон Маккейн посети България през юни 2014 и "изненадващо" България се отказа от Южен поток. А Маккейн определено не беше поканен от БСП.
8
1
 
17
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 5 години
Простотията и корумпираността на цяло поколение БСП-арски политици създаде и укрепи ГЕРБ-аджийските простаци (во веки веков)... дано не съм прав (за времевото измерение)
7
0
 
42
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
А малко повечко реализъм бре Цветанов! ББ в Москва се на*ра, а ЦвЦв чисти ама с багер ли е? ЦВЦв и ББ смърдят силно на г*бре - определино е доста по силно от Новичок! Повръщам!
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже господи, това не е вярно! Такова лицемерие не е имало. Как могат тия хора да се гледат в огледалото без да изстрелят един пълнител по себе си.
5
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До МОЖЕ : Може, пич - най-голямата база в Европа на тая държава е на 200 км. права линия западно от България
4
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва не вярва на сълзи, Цвъ. Ние също.
3
1
 
56
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Имахте 4 г да го направите както искате тоя поток както и белене! Козлодуй първите два реактора са пуснати за 4 години! На онези стари технологии. Няма кой да ви слуша вас вече ни българи ни руснаци.газ за България и аец ще има след герб това го знае всяко дете...
2
4
 
57
 
! Отговори
y преди 5 години
какъв интерес? изгониха го от там, а бг медиите траят... срам
1
0
 
45
 
! Отговори
МОЖЕ преди 5 години
ЛИ ЯВЕН АГЕНТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА,ДАЖЕ И НЕ Е ЧЛЕНКА ТАЗИ ДЪРЖАВА НА ЕС ДА Е ДЕПУТАТ....