Москва иска от София гаранции за тръбата от "Турски поток"

Руски издания: Русия отново си сътрудничи с България за газопроводите
31 май 2018 09:45, Елка Василева
176
Москва иска от София гаранции за тръбата от "Турски поток"
Бойко Борисов и Владимир Путин. Снимка: Reuters

"Турски поток" ще мине през България; Москва се връща към сътрудничеството със София в газопроводите, пише "Комерсант" по повод разговорите на българския премиер Бойко Борисов вчера в руската столица.

След преговори с Борисов руският президент Владимир Путин потвърди, че "Газпром" "проучва в практически план" прокарването на втора тръба от "Турски поток" от Турция към България. С това най-логичният от гледище развитие на инфраструктурата маршрут за "Турски поток" - България, Сърбия, Унгария - получи одобрение на политическо равнище независимо от болезнените спомени за неуспеха на "Южен поток", обяснява руският вестник.

Заради отказа от "Южен поток" "Газпром" изгуби 800 милиона евро, посочи след преговорите Владимир Путин.

"Е, писахме ги като загуби, какво да правим", добави руският президент, цитиран във "Ведомости".

"Турски поток" може да стигне до България чрез "балкански клон", отбелязва официозът "Росийская газета", наричайки това "главната новина" от разговорите Путин-Борисов.

Още по темата

"Винаги сме обсъждали с турските си партньори въпроса за евентуално излизане на "Турски поток" в Европа, включително през България. И вчера президентът на Турция господин Ердоган още веднъж го потвърди в разговора ни по телефона", цитира изданието думи на руския лидер.

"Виждам, че и българската страна съжалява за провала на проекта "Южен поток", защото - никой не се съмнява в това - осъществяването му щеше да е много изгодно за България. Но ще опитаме да минем отдругаде, в случая през Турция", посочи Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни как "Турски поток" може да бъде прокаран до България, пише в заглавие "Взгляд". Както заяви Песков, Русия е готова да обсъди с България и прокарването на пряк газопровод през Черно море, уточнява "Комерсант", цитиран от БТА.

Едва преди три дни впрочем "Газпром" направи на Турция отбив от цената на газа за 2015-2016 г. (1 милиард долара ретроактивни плащания) фактически в замяна срещу прокарването на транзитна втора тръба по територията на Турция, допълва всекидневникът. Според негови източници обаче в бъдеще може да се изгради трета тръба от "Турски поток", която "да стигне директно в България".

По думите на Путин Русия иска от България гаранции за бъдещия проект, посочва "Комерсант". По данни на вестника Москва "вижда като гаранции инвестиции в развитието на българска мрежа от газопроводи, за да бъде приеман газът от "Турски поток" и доставян по-нататък за Сърбия".

Това разширяване на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания "Булгартрансгаз", или със средства на Европейската комисия, включително в рамките на приоритетни проекти за развитие на инфраструктурата, предполага руското издание. Същевременно "Комерсант" описва и примерна "схема, която да сведе до минимум евентуалните претенции от страна на Европейската комисия".

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не фигурира в дневния ред, уточнява руски експерт пред "РБК".

За да насочи газа от втората тръба на "Турски поток" към България, "Газпром" не се налага да строи скъпи допълнителни мощности, казва Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича действащата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания "Боташ" използването му в реверсивен режим, а България да осигури изграждане на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно разпределение на газа, разсъждава специалистът, според когото "става дума тъкмо за такива гаранции от страна на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
3
 
! Отговори
144 до 147 - II преди 5 години
На Запад изнасяхме перфектни кораби, направени с лазерно разкрояване и плазмени заварки. Няма завод, склад, пристанище, гара без телфери, а ние бяхме водещи в света! И по кари, макар японските и да ги превъзхождаха. Изнасяхме най-добрите белени домати и праскови, приети в Цяла Европа! Бай "ми" Тошо не е мой бай и аз го ненавиждах, от което сега се срамувам! Той направи много за България, след него - само цаца! Каква цаца, вредители, грабители, предатели! България умира, лоша демография, упадък!
140
1
 
1
 
! Отговори
144 до 147 преди 5 години
Аз никого не съм хранил, освен децата си и не ми беше лесно. Но НР България изнасяше домати, чушки, грозде, праскови до Полярния кръг и до границата с Бавария. Това, че си гледал като теле "Хитачи" с дистанционно си е твой проблем. Културен и психологически. Не е мой проблем. Помня тълпите гърци, които идваха тук на пазар и се гърбеха с руски ютии и фотоапарати "Смена".На Запад изнасяхме индустриална продукция.Когато Л. се върна от London Univ., разправяше как на всяко бюро има българска "E.L.ka
139
1
 
2
 
! Отговори
А преди 5 години
ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ НИЩО НЕ СВЪРШИ,С КОЕТО ДА ТЕ ЗАПОМНИ ИСТОРИЯТА,МАЛКО МАГИСТРАЛКИ,МАЛКО САНИРАНЕКОЛКОТО ДА СИ ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ,ТОВА Е.
138
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До не може да бъде 140 Не приятелю, причината не е Борисов , а Меркел и ЕС.Не се прави на неразбрал.
137
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 146: Като си чел договора за Южен поток (а имай предвид, че не само ти си го чел) можеш ли да кажеш как България щеше да изплаща своя дял от проекта - с изплащане на заема или с погасяването му с транзитните такси от преноса след пускането му в експлоатация.Сега вече никой няма да ни построи нищо срещу транзитни такси. И това няма нищо общо с комунизъм или антикомунизъм (както се опитваш да го представяш).
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите са доволни, че Европа пак се сдружава с Русия и бие шута на САЩ.Търговската война ще донесе огромни загуби на Европа и това няма да се забрави.Както каза Юнкер, само сдлед няколко часа Европа ще наниже ГУЙ в ХЪЗА на САЩ.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, СЕГА ЩЕ ПЛАТИМ ПАК, НО МНОГО ПОВЕЧЕ И С ЛИХВИТЕ, ЗАЩОТО , КАКТО КАЗА БОКО НА ПУТИН - ВИНОВНИ СМЕ , МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ.
134
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
144 Хранел цяла какво? Ти на коя планета си живял? Онези години да излезеш да поработиш в Либия се искаха връзки в политбюро.А през 90-те милионите на новобогаташите така ги обясняваха " Беше в Либия преди да работи". Прочети докладите на Бай ти Тошо и виж ,че всичко е на загуба.Лошо качество, ниска производителност , никакви пазари. Само границите бяха затворени и като няма от къде.Тук вървяха.Отвориха границите и всичко фалира. Гледахме Хитачи с дистанционно като зомбирани.
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да питам всички комунисти , които твърдят простотията за някакви 800 милиона печалба от Южен поток. Вие чели ли сте проекта или червения вожд така ви каза?Ето какво пише в проекта за Южен поток, четете и спрете да лъжете: " "Южен поток" планиран да носи приходи, но не и печалба за България." И понеже не мога да кача всичко , преразказвам- " заем отпуснат от Русия за изграждането на тръбата в България ,който се плаща 25 г.Само лихвите по заема- 620 млн евро. 25 г НИЩО
132
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците наредиха на 3-та Шишковци да съборят КТБ и си взеха парите с лихвите.4-5 пъти.... За нас остана един гол....
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На руснаците не им дреме особено дали някакви болхары ще им купуват газта или ще продължат да си унищожават горите да се топлят. Не им е нужна електроенергия, нито газ. Изпочупиха си оранжериите, сега купуват домати от Полша. Утре ще купуват банани от Шпицберген. Сега по-младите болхары даже не могат до си представят, че НР България беше на върха в производството на кари, телфери, продаваше на Германия кораби, произвеждаше запомнящи у-ва над световното ниво, правеше компютри, хранеше 1/2 Европа
130
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам червените *** как слагат минуси на всеки казващ истината и ве отчайвам. Това са зомбирани хора. Излиза вожда и ръси поредния лозунг и тези без да мислят под строй започват да повтаря. Кое не вдянахте сега, другари? Какво е загубила България? Никой не знае. България СПЕЧЕЛИ!!! Това че на Нинова не й се признава е друго.
129
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това си е проблем на Путин. Ако се прави моце са запорират 10% от печалбите на Газпром. А сега щом след уж толкова загуби се върна на Бойковия....колко ли е на зор?
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко също не беше "заблуден"и си позволяваше даже русофобскиизказвания и изведнъж сеоказа че трябва да ходи и дасе извинява на Путин .
127
6
 
13
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Как мислите ,Путин ей-така ли споменава загубите на Русия от проваления Южен поток!Причината за провала се нарича Бойко Борисов и разбира се България и българското правителство.Както е казал Бисмарк,руснаците винаги идват за парите си!Искам да Ви кажа,че ще ни се наложи да връщаме тези пари.въпросcт е- как!?както платихме реакторите,така ще си платим и за Южен поток!?И да се го кажем в очите -само пълен *** може да развали така подписани договори!
126
4
 
10
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Много "експерти" коментираха,че след Южен поток нямало да има Турски поток,защото бил много скъп,но Путин го направи. Сега Путин не е сигурен в България и за да започне Български поток иска ние първо да изградим съоръженията в сухопътната си част и тогава и той да строи,т.е. България да се набута с пари и да не може повече да шикалкави,както правеше до сега.
125
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилчета се гърчат да отрекат истината че България печели от новите развития.
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото ще да е нас не ни бърка. Дори Милер го обясни. България има договор до 2030 и ще си получава договоренето. А в договора има няма газ 90% от транзитниягаз се заплащат такси. И хората го казват ама кой да чете. Отделно до сега за Търция 11.38 млр/ к газ и 2 за Гърция. Сега общо 36. Бойко го каза пред Путин и онзи каза" Мин- председателя ви го преразказа". А гаранцията е че България да построи връзки с комшиите и Бойко пак обясни с кои. Отделно България ще продава газ а не само двоен транз
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
132 и 133 нищо подобно. Путин вчера каза чр Украйна ще транзитира защото им е изгодно. Украйна между 110-140. СЕВ. поток 55. Турски 15. Та така.слушайте какво ви каьват а не излишни фантастики
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю незнаещ да смята, Танап не е 15. С тръбата от Тюркменистан е 34 милиарда кубика. Русия внася 190 . Алжир внася около 45. Египет от тази година 77. Иййст мед ще е около 35. От Камерун се внася течен газ до Англя. Катар почва да внася до Гърция. Румъния вади 10. Айде сега смятай хубаво и да видим колко Путин определя нещо. С Тътското поточе с 15 просто се прецака. Сащ бутна цената на течния и ще кара на Полша. Приятно осмисляне!