Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан

Според лидера на ДОСТ преименуването е фашизъм
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 16:20,
328
Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят фамилиите си с български, за да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там решиха да променят редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така например Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи кладенец, Чичек Баир – Цветен рид, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал", обяви лидерът на ДОСТ. Според него по тази причина днес в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод", попита Местан.

Той обвини ГЕРБ, че са послушен съучастник в "националистическия погром срещу етническата толерантност". Според него партията на Борисов отстъпва от принципи, които е защитавала и заради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян", казва още Местан.

Той пита авторите на преименуването: "Защо тези имена не дразнят "гордия" ви патриотизъм, господа?" и допълва:  Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Когато на някой хора им липсват лични качества и достойнства да бъдат лидери, те използват разделение чрез страх и омраза, за да обосноват собствената си нужда да водят, пък било то и една по-малка част от цялото.Обикновените хора иначе имаме едни и същи потребности, без значение на цвят, род, етнос, религия.
147
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чакмак ли си Качамак ли си не знам, но думите, с които толкова се гордееш като халва баклава и сарма са с арабски произход, между турски и арабски има разлика нали?
146
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мустафа ЧакмакТези железопътни линии са построени с данъците които българите са плащали.Те са си български.
145
1
 
13
 
! Отговори
до Мустафа преди 5 години
Ами как става?! Във всеки случай, не е эаради вашата "милост"! Эа да се съхраним като народ, е трябвало понякога да прекланяме глава! Эа какви иэмислени права ми говориш?!
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Геврек.
143
1
 
18
 
! Отговори
До П. Петров преди 5 години
Всъщност господин Петров тази теза беше отхвърлена преди няколко години с помоща на доста обширно ДНК проучване и се оказа, че българите сме с доста запазени гени, тоест не сме толкова смесени като останалите народи на Бслканския полуостров и Средиземноморието. Проучването беше доста мащабно и бе проведено от много европейски учени, точно с цел неговата безпристрастност.
142
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аладжа манастирБоазаБатак - тиня, калБозаБохчаГюзлеме
141
3
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До 166Всъщност турците преди да станат мюсюлмани, са тенгисти като българите. Та много е вероятно да са ползвали и еднаква руническа писменост.Идеята на историята е не да се гордеем с нея(както я ползват всякакви псевдо патриоти), а да се поучим от грешките на миналите поколения.На Балканите чиста нация, чист етнос няма, това е кръстопът от над 10000 години, който е минал опрашил!Българите ползват турски думи, турските баби кръстят хляба докато месят, така е то!
140
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите турскоезични съграждани се сърдят , че ползваме и турски думи ли?
139
1
 
15
 
! Отговори
до Мустафа преди 5 години
А данъците които българите са плащали на Османската ***.. ПАРДОН "империя"? Пфф още малко ще кажеш че вие сте построили България!!
138
1
 
11
 
! Отговори
g преди 5 години
Не бъркайте арабски с турски, та като стана въпрос кои точно думи са турски?
137
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМИ И НИЕ ОСТАВИХМЕ ТУРЦИТЕ ЖИВИ! ИЭГОНИХМЕ ВИ В ТУРЦИЯ, А ВИЕ ПАК СЕ НАТРЕСОХТЕ!
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо!Абе, турците! Седем часа стана, не е ли време за молитва?От толкова мъки дето преживявате в България, не можете да станете от компа.
135
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не намирам общо между имена на местности и имена на хора. Само болен мозък може да направи връзка между двете. Що се отнася до чуждиците, нормално е да ги има след като 500 години българския народ е бил принуден да използва турския език като официален. На господата с турско етническо самосъзнание, които искат пари за употребата на тези думи ще им кажа - молете се италианците да не си поискат такса за азбуката им, че тогава ще останете без пари и без букви.
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до МустафаNali sa vi ostavili jivi a mojeha kato anglichanite i ispancite samo v rezervati na korennoto naselenie i sega vijte kolko e spokoyno tam
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МусалаБургасАтанас тарлъБ0клук тарлъКабакумПазарджикМаданСургурлареХисаряХасковоКърджалаДжебелЧепеларе - Чепел от турски означава мръсотия, п0мия, кал.Петте кьошетаКама тарлъ.Пунар алча
132
7
 
16
 
! Отговори
до Мустафа преди 5 години
Абе вие освен халва, баклава айрян.. НЕЩО ДРУГО ДАЛИ ЛИ СТЕ НА БЪЛГАРИЯ? ААА ДА 5 ВЕКА СМЪРТ И РАЭРУХА! МЕРСИИИИИ!! :)
131
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Evala sa istinata ns balgari politizi s tursk imena menda stojanova jaraja4aniv siderov karsjanevs sbe mn dr predi bkp komunjagi ksto zszeva vel4ev onja debelis ot plovdiv garnevdki kumunetara segs v gerb parvo bkp sds gerberi v radli4ni boi s ednakvi harakteri milioneri zarvulani i zarvuli
130
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския Народ е насила ХРИСТИЯНИЗИРЪН от Византия през 8 век , време е да излиза от тая Хипноза тип Руска провокация няма да помогне а ще навреди
129
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Патриотични герой3 milioncheta ostanahte askera samo da kihne shte izbqgate chak do Budapeshta zatova gledayte da jiveem krotko i sasedski stiga ste vqrvali na tiya uj patrioti nenormalnici