Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан

Според лидера на ДОСТ преименуването е фашизъм
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 16:20,
328
Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят фамилиите си с български, за да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там решиха да променят редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така например Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи кладенец, Чичек Баир – Цветен рид, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал", обяви лидерът на ДОСТ. Според него по тази причина днес в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод", попита Местан.

Той обвини ГЕРБ, че са послушен съучастник в "националистическия погром срещу етническата толерантност". Според него партията на Борисов отстъпва от принципи, които е защитавала и заради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян", казва още Местан.

Той пита авторите на преименуването: "Защо тези имена не дразнят "гордия" ви патриотизъм, господа?" и допълва:  Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
24
 
! Отговори
Коста Маринов преди 5 години
Абе , хора не разбрахте ли , че те са от едната страна а вие от другата, пускат ви фитили и се палите.Други са проблемите .
167
3
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Мустафа ЧакмакРаботата е там, че религиите са консервативни по същност и когато държавата се ръководи на база религия, като закон, държавата става консервативна и изостава от света. Османската империя става твърде консервативна и се разпада, това е. Ако всички живееха дружно и честито, нямаше да се разпадне. Благодарение на Ататюрк не продължава да се разпада на още по-дребни държави и племена, но Ердоган може и да го довърши.
166
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да эабравим эа момент Османската Империя.. Република Турция от съэдаването си, преэ 1923 година, освен да се кара, и да има ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ.. друго не е правила!
165
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! "Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар Мечи кладенец, Чичек Баир Цветен рид, Ахча Тахта Трапезата." - прекрасни български имена! Интересно защо повече от 130 години сме чакали тази смяна?Хе-хе, а въпросът за имената на Сидеров, Караянчева и Каракачанов е добър въпрос!
164
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 208Газови пещи е нямало. Това е лъжа.
163
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християните нямат права дори в ДНЕШНА ТУРЦИЯ какво остава эа Османската империя?!
162
4
 
19
 
! Отговори
до Мустафа преди 5 години
Турците никога няма да си приэнаят эа робството! Макар че цял свят е свидетел! Това е все едно Германия да каже, че не е хвърлила милиони, евреи в гаэови камери!
161
3
 
4
 
! Отговори
direktora преди 5 години
tozi pat nqma da imasta4ki a 6te ima satir
160
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Левски си е пиел кайвето с Агите.
159
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен ми харесват турските думи в езика ни. Те са ценев влог. Харпесват ги и големите български възрожденци, като почнем от Славейков , Ботев, Захари Стоянов...
158
6
 
22
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 5 години
Доказано е от англиски и германски професори по лингвистика че--ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ТЕРМИНИ В НАУКАТА МЕДИЦИНА СА ОТ : 70 ПРОЦЕНТА ГРЪЦКИ, 25 ЛАТИНСКИ И 5 ДРУГ .А ТОВА СА НАД 25 000 ТЕРМИНИ И ДУМИ !ВИЕ ТУРЦИТЕ ЗАЩО ПОЛЗВАТЕ НАШИТЕ ДУМИ В МЕДИЦИНАТА,А ВЪОБЩЕ ИМАТЕ ЛИ ВАША ОРИГИНАЛНА КУЛТУРА, ЗА ДА ПОЛЗВАТЕ ВАШИ СИ ДУМИ ?
157
8
 
17
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До #194 Мустафа Читак. Не знам колко сте предали гените си,но доколкото гледам повечето от вас са със сини очи,а истинските турци са с кафяви до тъмни очи като на биволите.
156
9
 
24
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До #164. Нарича се сандвич,който не е измислен от турците,а тези които се смятат турци,Живков ви даде еднопосочен билет,но вие се върнахте и даже продадените си имоти с нотариални актове,отново си потърсихте. Защо не си останахте в любимата Турция ами сега карате Ердоган да въздиша за вас. Стойте си там,където сте отишли. Не ви искаме тук в България.
155
3
 
14
 
! Отговори
до Мустафа преди 5 години
Браво! Много романтично го представи! Как сте иэнасилвали българки! Турска "романтика" :)
154
2
 
2
 
! Отговори
Ханъмата преди 5 години
Татлиза тестото 500 гр. брашно, 250 гр. масло. Замесва се маслено тесто правят се като яйце и се пекат на 180 градуса до светло кафяво. 500 мл. вода , 500 гр. захар прави се сироп. С изстиналия сироп се заливат горещите татли.
153
8
 
21
 
! Отговори
seira преди 5 години
До Мустафа Чакмак 183:НЕ РАЗБИРАМ,КАТО Е БИЛ ТОЛКОВА ДОБЪР ЖИВОТА НА ПОРОБЕНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ЗАЩО Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ТА Е ВДИГАЛ НЕПРЕКЪСНАТО ВЪСТАНИЯ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО СМЕ БИЛИ КАТО "ТРЪН В ***" НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ?!ДАЛИ ПРОЧУТАТА "ЗАПАДНА ЕВРОПА" ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ТОЛКОВА НАПРЕДНАЛА, АКО ЗА 500 г. РОБСТВО БЯХМЕ ПРЕКЛОНИЛИ ГЛАВА И СЕ БЯХМЕ ОСТАВИЛИ ДА НИ ЛИКВИДИРАТ?! ..."НЯМАМ ПРИЧИНА ДА СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН И СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ СЪМ СИН НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА!"
152
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По чия поръчка Лютфито се занимава с това? Да припомням ли зверствата на башибозука и чирпанските им солтахаци в тоя район? Кой иска да се припомня ежедневно на хората как са ги избивали в това "присъствие"!?
151
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мустафа ЧакмакА кой е пълнил хазната на тази кръвнишка империя. Даже вместо със собствена армия е воювала с помощта на еничарите. Не знам в друга държава да е имало подобно нещо.Вземаш деца от раята, правиш ги войници, пращаш ги да *** за империята, а техните родители и братя ги хранят. А когато раята се разбунтува , пращаш същите тия да ги избият. Какво друго е дала тази империя на българите? Паразитирала е просто на гърба на българи, гърци,арменци и много други народи.
150
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лютфи, а кога Турция ще върне българските имена на градовете и селата, които са останали в Турция? Защо само ние да се съобразяваме?Върнете имената на старите месности и населени места с тези, които са били преди вашето нашествие тук, след Босфора!
149
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капама, комшия,къш!!!, коч, капак, кусур,кеф.