Първанов за посещението в Москва: Не е хеттрик, но се върнахме в мача

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат"
3 юни 2018 14:41,
233
Първанов за посещението в Москва: Не е хеттрик, но се върнахме в мача
Снимка: Архив, Булфото

Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти - това е нелепо и национално безотговорно, каза Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г., пред БНР.

Още по темата

"И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България. И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са, за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход", каза Първанов.

"Що се отнася до вината – тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими", посочи той.

Относно т. нар. хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза.

"Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ. Даже по времето на "Южен поток" ние бяхме елемент от един голям, богат транзит, от който можехме да печели не 30 млн., както подхвърли някой, а десет пъти повече. Но идеята да търгуваме – това няма как да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави така: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито иска. В България това, което може да се случи, е наистина едни 15 милиарда - не 63, да бъдат транзитирани, да печелим от такси, защото този газ вече е обещан, да не кажа, че изтъргуван от руската страна - на Сърбия на Вучич, на Унгария на Орбан и за нас просто трябва да остане - надявам се да бъде договорено количество, което ние да потребяваме за нашата израстваща икономика".

Според президента "нашият късмет е, че имаме стратегически разположение, а не защото сме много ценни".

"По друг начин стои Сърбия. Вучич беше на парада на победата и тези неща се ценят в  Москва. А ние искаме от днес за утре, от днес за днес да получим някаква революционна промяна в отношението към България… Не може след 8-9 години отсъствие на контакти, след тежки реплики, след атаки от най-високо равнище от българската страна - разбира се и руската не е оставала длъжна, след това, което се нагнети като напрежение, не можем да очакваме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от "Турски поток" да мине през България", изтъкна той.

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата и елементарна координация трябва да се получи. Сега тя не е факт. Има толкова широко поле за взаимодействие с руската страна, че тази конкуренция и ревност за мен е необяснима", смята Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
14
 
! Отговори
до Борил преди 5 години
Да бе: най-скъпия газ, пълна енергийна зависимост и 1 милиард за Белене не ни стигат - та още
158
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 156С Радев си говори 2 часа, с Борисов 45 минути.ами с *** шапкар колко да говори? 2 часа му е повтарял да се прибира в БГ и да прави редовно лицеви опори, щото за друго не става.
157
0
 
21
 
! Отговори
Борил преди 5 години
Този ни направи "голям шлем" преди време, сега иска да ни вкарат и хет трикк
156
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гузен е гузен е Борисов другарю северозападнал ама защото знае че може ЕВЕНТУАЛНО да вземе един % от Корнела но ще изгуби СИГУРНО 5% най-малко от подкрепящите го досега въпреки всичко!
155
5
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До ОХОХОХОХОХОХОХОХО: Много си п'рост, и то толкова, че чак се радваш на п'ростотията си. Давай нататък - ОХОХОХОХОХОХОХОХО
154
8
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Политиката е лека жена, и доказателства-навсякъде.До вчера се кълняхте, че Бай Дончо ще съсипе Русия от санкции, а днес какво стана? Ембарго на ЕС, задава се търговска война, Меркел и Макрон погледнаха на Изток, Макрон иска ревизия на ЕС, скоро и Меркел щи го подкрепи, а наш Баце-в разкрачен стоеж, още не знае "на кой цар да служи"... Поне да бе гледал националния интерес, а не да бе слушал началниците, но , разбирам го. Ще подвие опашка и ще емигрира само след 27 дена, натам отиват работите.
153
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кариерата на Гоце започна от една фашистка организация, ОНКЗНИ. ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ НИКОГА!!!
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на заболяването му ли, на нещо друго ли, но на този все думи свързани с три са му в главата.
151
9
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Герберастки тролчета, а защо Баце се крие упорито, откакто се върна от при Путин, а праща пак бек вокалите си да обясняват какво е направил? Гузен, гузен....И защо три дневното прланирано посещение се сведе до еднодневно? Много бързо приключиха разговорите си ресиорните министри нещо, или бързо им показаха вратата? И аз да съм на мястото на Путин, още по-зле ще ги посрещна, само преди месеци се тупаше в гърдите, че е спирал лично 3 ивсектиционни руски проекта, а сега реве катовдовица за....
150
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е либе за китка...Путин изгони боко точно както горбачов юни 1989 г. тошо дошъл в Москва да го целува. Не го пусна и в Москва на а летището Шереметиево му дозареди самолета и обратно. Луканов хитрец видя и взе пистоета да сваля тошо от власт. На умряло куче нож вади...
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PRADLINOV OTNOVO DRANKA GLUPOSTI
148
1
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Беше ми домъчняло за другаря Първанов.Бивш антинатовец,после пръв привърженик на НАТО.Сега е на друга вълна.После пак ще има промяна,и така на всеки километър.
147
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕРВЕНИ СВИНЧЕТА БЕСЕПАРСКИ ДОРИ ГОЦЕ ВИ ПРЕПИКА ОХОХОХОХОХОХОХОХО
146
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съмишленици на ГЕРБ са ДПС. Плюят се взаимно, но винаги ДПС гласува заедно с ГЕРБавите. Щото заедно си делкат окраденото. То затова и Доган ефенди обяви ГЕРБ за безалтернативни.Други съмишленици са Патриоти и МАРЕШКИ. всички са в кюпа продажници. Той Борисов цели избори купува, та едни депутати ли няма да купи.
145
3
 
14
 
! Отговори
Я, преди 5 години
Гоце станал блондинка.Русо гладно нема:)
144
5
 
9
 
! Отговори
Автентичен десен преди 5 години
Боко, Гоце, Корнела, Р.Овч, Хвърчилков - все руски мекерете и отявлени ***, инсталирани от ДС. ГЕРБ също са комунисти, нямат нищо общо с дясното. Това проличава най - вече когато става дума за Костов. Тогава герберските *** се прегръщат със своите съмишленици от БСП(к) и дружно сипят обиди по него.
143
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОЦЕ, който закичи националния предател Доган с най-високото държавно отличие и по този начи ГО ОМЪРСИ. СРАМ!
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЙКО СЕ ДОГОВОРИ И НА ЗАПАД И НА ИЗТОК ДА СЕЧЕ ЧЕРВЕНИ *** ОХОХОХОХОХОО
141
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОГОДИНА БСП ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНО!
140
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzохохохохох БОЙКО РАЗЧЕКНА ЧЕРВЕНАТА ***! *** ПРАСЕТА ПОЗИТАНСКИ!