Борисов в Брюксел: Стига вече процедурни хватки за Шенген!

Евролидерите: Рано е да се говори за успех за миграцията
40
Борисов в Брюксел: Стига вече процедурни хватки за Шенген!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че България няма какво повече да направи, за да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила всички изисквания.

"Ние също бихме могли да тропаме по масата. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой налага вето на всичко", добави той по повод поведението на новия италиански премиер. ЕС може да съществува и работи на базата на взаимния компромис, разбирателство, такт, поясни Борисов.

Още по темата
Той настоя спрямо нашата страна да не бъдат измисляни в ход нови изисквания за приемане в еврозоната. Няма да бъде честно, искаме да не се измислят постоянно нови и нови процедурни хватки, надяваме се този път да не го направят, посочи премиерът.

Борисов коментира на пресконференцията, че ако Италия, Испания и Франция бяха предприели мерките, приложени по границата на нашата страна, днес темата за миграцията нямаше да присъства в дневния ред на ЕС.

Ако бяхме направили това, което предложих през 2015 г., нямаше да имаме днес тема - тя е политическа, не миграционна, поясни той. По неговите думи, ако тези мерки бъдат приложени по южната граница на ЕС, ще преминават само единични бройки мигранти. Премиерът отбеляза, че България също има излаз на топло море, а сухопътната й граница с Турция по дължина е сравнима с гръцко-турската граница по земя, предаде БТА.

Беше изключително труден Европейски съвет, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че в края на юли ще пътува до САЩ за среща с президента Доналд Тръмп. Ще покажа, че ЕС е единен. И ЕС, и САЩ, имат нужда от двустранните отношения. Не съм сигурен, че ще се споразумеем, но ще опитаме, добави той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни, че не иска да разваля добрата атмосфера с коментарите си по темата за отношенията със САЩ. Той добави, че не споделя надеждите на срещата между Юнкер и Тръмп да се стигне до промяна на политиката на настоящото управление във Вашингтон.

По неговите думи по въпроса за миграцията е рано да се говори за успех. Постигнахме споразумение, но това е най-лесната част от задачата. Остава да го приложим, посочи той.

България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС, заяви Туск. Той определи работата на нашата страна като забележителна.

По думите му срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа.

Най-голямото политическо постижение на председателството е срещата в София. Отначало бях скептичен, но премиерът Бойко Борисов бе оптимист и убедителен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви. Най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство бе моята реч при откриването на председателството в София, пошегува се Туск.

Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Председателството се състоя при трудни обстоятелства и се справи много добре. Беше винаги открито за предложенията на ЕК - това е най-голямото постижение, работихме като приятели. Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани. Всичко беше наред, добави той.

Премиерът Борисов благодари на своите колеги и на всички българи, които се включиха в работата на председателството, както и на хората в София, проявили търпение към толкова много съвети и срещи. Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако на днешния Европейски съвет не бяха постигнати резултатите, да дадем перспектива на Македония и Албания, коментира той.

Постарахме се да бъдем максимално прагматични, да си поставим постижими цели. Колкото и да сме скромни, направихме добро председателство, не допуснахме грешки, дадохме добра основа на колегите от Австрия, добави Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Колев ..СИРАКА ,САМ СТАНАЛ КМЕТ ,,ПРЕМИЕР ,ГЕНЕРАЛ ! ...КОЙ МУ ПОМОГНА НА СИРАКА .... А ? .....ВЕЛИК ...............ЛЪЖЕЦ ...
31
1
 
1
 
! Отговори
Azzz преди 5 години
Събличай и ракривай !
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A трябва ли да ли и защо трябва да ни вкарват в Шенген? Каква ще ни е ползата от Еврото?? Или ползата ще е само за управляващите, които лъжат че това е национален приоритет. След напускането на Великобритания, ЕС иска да привлече още страни към Шенген заради икономически интереси. Затова за Брюксел България е желан член. Но според мен Бойко играе драматична роля в театър според която ЕС ни налага нови препятствия , за да ни приемат в Шенген, така ще получи повече подкрепа от народа. Швеция, Дания и Великобритания са запазили валутата си и са Ок. И са извън Еврозоната
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв Шенген бе, още 100 години ни трябват за там !!!! ЗАКРИВАЙ
28
6
 
12
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
НАЙ -БЕДНАТА И УМИРАЩА ДЪРЖАВА,ХВЪРЛИ МИЛИОНИ ЕВРО НА ВЯТЪРА..ЗА КАКВО ЛИ...ЗА НИЩО,ХЕЙ ТАКА ЗА ЕГОТО НА БОРИСОВ И *** МУ....А СОФИЯ СИ Е ЕДНА ***,КОЙ ОТКРАДНА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ОТ ТАМ,КОЙ....
27
5
 
3
 
! Отговори
мечти............ преди 5 години
"Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че България няма какво повече да направи, за да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила всички изисквания."ХАХАХАХАХХАХААХХАХАХАХХАХХАХХАХХАХАХХААААААААААААААА................
26
1
 
6
 
! Отговори
истината е преди 5 години
ББ след толкова години трябва да е разбрал , че за Вашингтон , Брюксел сме с ранг "слуга". Нито ги интересуват нещо за нас , нито за хората , а само да им се изпълняат директивите . Няма причина да сме с визи за САЩ, ама .... Та, ББ или наистина е много наивен , или се преструва на такъв
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Островитянинът какво се пеняеи като всички знаят, че се е родил със свалени ***.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен.......смъртнотст и в света ....
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От вчера България падна пад 7 милиона . Врела родени 123 бебета ,умрели 193 . Борисов дава България за пример на ЕС, изпълняваща изискванията.
22
3
 
1
 
! Отговори
Belagora преди 5 години
A kakvo kazvat bg kmetove i bg obstinski savetnici na bg sela, bg mahli i bg gradove? Regionalnoto razvitie na rbg zavisi nai-veche i tochno ot upravlenieto i dopitvaneto na tesi izbrani ot bg narod suveren mestni lideri i bg narod...ama...lideri na kakvo, lideri za koga?! Ot kurban na kurban, ot banica na klin, mlin, kulak, katmi, mekichki, buhti, baklavi, palachinki, pleskavici, tulumbichki, lokumi, halvi, pilafi, chevermeta, ruino vino, penliva bira, karnobatska toplina, pesterska greana...
21
2
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонимен...do 20 .....ha ha niama nishto veliko v nego prosto e mnogo udoben za tezi ,koito iskat da ni nalojat Novia Svetoven Red !...Vlizaneto ni v Shengen niama s nishto da promeni polojenieto na balgarite !!! ste ni prinudiat da priemem evroto i da se otkajem ot natsiomnalnata si valuta ....tova sashto ne e dobre za nas !...Abe vse razruha i obezlichavane kato narod i darjava !!!
20
3
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонимен...do 20 .....ha ha niama nishto veliko v nego prosto e mnogo udoben za tezi ,koito iskat da ni nalojat Novia Svetoven Red !...Vlizaneto ni v Shengen niama s nishto da promeni polojenieto na balgarite !!! ste ni prinudiat da priemem evroto i da se otkajem ot natsiomnalnata si valuta ....tova sashto ne e dobre za nas !...Abe vse razruha i obezlichavane kato narod i darjava !!!
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик политик.....И велик разбойник.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всемогъщ Винету,вожде,бай Тошо те е научил на тарикатлък докато си му бил охрана.Даже ученика изпреварва учителя.Режеш ленти,прегръщаш се с държавници от цял свят.Вижда се че Тошо ти е дал и формулата за най дълго управление.Да не стане така че накрая да свършиш като него.
17
14
 
4
 
! Отговори
Сузанит преди 5 години
"Ние също бихме могли да тропаме по масата. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой налага вето на всичко" агония в ушите ми направи този човек сичкото тъпанчета ми ги спука с тези думи как така вето ще налага не може ли хляб да сложи на масата да има за децата а само вето това не може да бъде сериозно нещо
16
38
 
9
 
! Отговори
Колев преди 5 години
ВЕЛИК ПОЛИТИК! ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК! ВЕЛИК ЧОВЕК! ЯВЛЕНИЕ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА! ЩЕ БЪДЕ ИЗБИРАН И ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ДОКАТО Е ЖИВ И ДОКАТО ИМА СИЛИ---ТОВА ГО ЗНАЯТ И ВРАГОВЕТЕ МУ! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА МУ ДАВА! (минусите не са от значение,защото са само от един човек)
15
20
 
9
 
! Отговори
x преди 5 години
В Екатеринбург момичетата чакат с нетърпение визитата на шведските фенове. Запознанството им с тях е единственият шанс да се измъкнат от страната и да променят радикално живота си. И така е във всички руски градове. Пред чужденците рускините се държат и са възприемани точно като ***."
14
7
 
26
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Ей, как не натиска за повече работни места в БГ, и увеличение на заплатата , а се е захванал с Шенген. Естествено, парите от банките къде отиват-в управляващата партия! Кой е начело в момента на управляващата партия? И кой ще разпредели тези милиарди? Пак той!!!Е, разбирате ли сега защо е това натискане, докато гробаджийте да на власт, да влезнем в Шенген? Честито, българи, управление на гробаджийте!!!
13
19
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Точно сега в този момент ще дадем зелена светлина на Трочнския кон на Русия в ЕС, който пак започна да лансира руските корумпирани енергийни проекти!!!Да селяни прости, влизате в Шенген!!!От утре посранко ще сте в Шенген!!!Агент Итън Бодлър!ЦРУ!!!