Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Целта е да се удари нелегалният пазар за отдаване под наем
Обновена: 29 юни 2018 11:20 | 29 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
456
Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Архив: Булфото

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища.

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни.

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите.

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му.

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

По време на форума за енергийна ефективност, проведен в четвъртък в София, стана ясно още, че в други страни членки на ЕС акцентират на финансовите инструменти.

В Латвия например държавната субсидията не надвишава 50%, а банките, отпускащи заеми на домакинствата, за да платят своя дял в проекти за обновяване на кооперациите, следят изкъсо качеството на изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 365И как разбра,че децата ми са невъзпитани само,защото не са от София?Познаваш ли ги,познаваш ли майка им,баща им?А и изобщо нямам намерение да идвам в мизерният ви и смърдящ град нито аз ,нито децата ми.От Пловдив съм и децата ми или ще останат тук,или ще отидат в САЩ при леля им.Говоря по принцип,ама разни комплексари го обърнаха на лични обиди.
357
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 367Става въпрос за големите градове.Не за село Левуново.
356
1
 
7
 
! Отговори
до 365 преди 5 години
Ти си или мн луд, или мнооого прoст. Кой е тръгнал да ти избива челядта, за алегория чувал ли си? Опитваме се да ти обясним, че ценността не се свежда до това само да се разплодиш, a да възпиташ качествен човек, за което доста родители в днешно време нямат време или просто не ги е грижа. Да са ти живи и здрави твоите и да не са като мьекащите с вафлените прически дето се озъртат за чичковци или като бръснатите момченца с тъпите погледи в Студентски. За т'ва говорим.
355
1
 
17
 
! Отговори
Спомняте ли си? преди 5 години
В плана Ран-Ът е посочено точно какъв процент от жилищата в България са частни и изрично се казва, че този процент трябва да се намали!Аз тогава много се учудих, нали една от целите на демократичните промени беше да се подкрепи идеята за частната собственост и да се създадат оптимални условия точно тя да е преобладаващата и да се развива?
354
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в една община има 1000 къщи и всяка сега плаща такса смет от да кажем 20 лева, сега се събират 20000 лева за такса смет. При новите методи за такса смет, ако половината къщи са празни, другата половина ще трябва да плати тези 20000 лева, че и отгоре и ще плащат по 50 лева такса смет. Останалите ще плащат с 50 лева по-висок данък, и ето как всички ще плащат с 30 лева повече за данък сгради и такса смет. А вие за какво спорите тук?
353
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрахте ли, че цялата дандания е да се вземат още едни пари?! Първо ще ни цакат с новите методи за такса смет и ще плащаме повече за нея. После тези, които няма да плащат такса смет, заради празните жилища, ще ги обложат допълнително с умуществен данък, за да не се окаже, че ще плащат по-малко данъци и такси за жилищата си от преди.Това е, целта е всички да плащаме повече от сега за жилищата си, а вие се ловите на въдичката на мафията и се джавкате тук.
352
2
 
5
 
! Отговори
359, преди 5 години
Присъединявам се към мнението на 361 - като знам как си възпитавате децата щом дойдете в големия град, направо се плаша! Вярно е, че по-хубаво нещо от децата няма, но е добре така да са отгледани, че и другите да им се радват, а не да се ужасяват от тях.
351
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо не ! Аз правя парички от това, вие данъци... Какво получава АЗ от Тея данъци ? Имам три кооперации и ако ми кажете данъци ... Ами предпочитам, да ги изгоря, отколкото да ви пусна вас, тюфлеци такива, да живеете та.
350
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
359 - Бая оставени неща и а, дето ако ги избият няма да е зле. Оставеното ти станало чалгар и наркоман ... То не заслужава да живее, ама ... Човек било. Оставяй полезни работи, не разхитители на вода и кислород.
349
3
 
10
 
! Отговори
етажна собственост преди 5 години
През комунизъма и социализъма беше така. Авторката на закона още живее тамНямаш право на второ жилище.Из нашата кооперация всички семейства бяхме разведени:). Някои още са.
348
5
 
6
 
! Отговори
До М8 преди 5 години
Къде ги видя тия талази към големите градове? Тази година в София има 1300 свободни места за първолаци.И все по-зле ще става.Хората масово емигрират.И една от причините са високите цени на жилищата.И ти за моите деца недей да береш грижа.Още са малки и като пораснат ще си вече пенсионер.Ами се замисли ти като си отидеш от тоя свят дали ще оставиш нещо след себе си.Щото по-важно нещо от децата няма, пък ако ще и 1000 апартамента да имаш.
347
6
 
12
 
! Отговори
До злорадстващите преди 5 години
За децата на всички потомствени софиянци има жилища, предимно наследени.За останалите - къде е писано, че децата на всички провинциалисти непременно трябва да живеят в София? В родното си място 99.9% от въпросните млади има какво да наследят - големи хубави къщи с дворове, чиста природа. Но не, трябва да се гъчкате тук и да скапвате културата на града. По темата - ще се разведа, съпругът ми ще се настани във второ "основно", синът ни в друго и пак няма да плащам по-висок данък.
346
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе анонимния.Ти деца имаш ли.Или на 20г. Си изкарал пари за мезонет.Па може и да си изкарал ....знам ли?
345
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ ГЕРБ ВЕЧЕ ЩЕ СТРИГАТ НУЛА НОМЕР.
344
2
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Първо ще минат техните хора да задигнат каквато покъщнина има, след това ще се нанесат мародерите и ще си палят лагерни огньове вътре и ще си живеят дивашки. Да не говорим, че голяма част от безимотните младежи са именно от братята - но това е по техен собствен избор. Защото сме имали проблеми с нанесли се братя на наш терен и няма как да ги изгониш. Затова този регистър ще е вреден. Освен това от него ще получат информация в кои жилища и на кой адрес живеят самотни старци. Двоен дивеч за тях!
343
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А СИНКОВЕЦЪТ ТИ КАТО Е МЪРЗЕЛИВ, ПОЛУГРАМОТЕН И НЕКАДЪРЕН, КОЙ МУ Е ВИНОВЕН, ЧЕ НЕ Е СПОСОБЕН ДА СИ ИЗКАРА ПАРИТЕ ЗА ЕДИН АПАРТАМЕНТ?
342
1
 
4
 
! Отговори
М8 преди 5 години
Да бе, пич, разбрах. Така е. Кажи им на останалите да се завръщат, хем няма да съм им виновен с двата ми кимизарника под наем, че нямат пари за дом, не могат да раждат деца и ще се затрием. Да се връщат и да стават богати като теб. И аз бих, но не съм от село, правя това, което умея. Иначе е много по-добре там и го казвам без грам ирония. Ето- живееш здравословно и си по-богат. И държавата не те цака, за да дава на некадърниците.
341
3
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Младите не бягат от България заради липса на жилища - а заради ширещата се *** и шуробаджанащина! Познавам много младежи които имаха добри доходи, нямаха сериозни финансови проблеми, но се махнаха с думите - Не издържам на тази простотия повече! Хората се махат, защото факта, че имаш документи и притежаваш дадено имущество не означава нищо! Знаете ли какво ще стане с този регистър - ще го дадат на братята и те ще си се нанесат в жилище което не е тяхно и ще са си там вовеки!
340
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм платил данък на тая дупка от 1992 насам. Не смятам и сега д аплащам. Се има врътка.Па ся и беднячовците да ги мисла
339
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами д намерят евтина земя край София и да почват да строят бе. Тухлите, особено стари са нииищо пара. Трябва просото да намалим Тея безумни регулации и такси по строежите.