Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Целта е да се удари нелегалният пазар за отдаване под наем
Обновена: 29 юни 2018 11:20 | 29 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
456
Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Архив: Булфото

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища.

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни.

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите.

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му.

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

По време на форума за енергийна ефективност, проведен в четвъртък в София, стана ясно още, че в други страни членки на ЕС акцентират на финансовите инструменти.

В Латвия например държавната субсидията не надвишава 50%, а банките, отпускащи заеми на домакинствата, за да платят своя дял в проекти за обновяване на кооперациите, следят изкъсо качеството на изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
14
 
! Отговори
ващапроста сметка преди 5 години
За празните села какъв рекет ще има малиии.Ами тези дето са в чужбина и са оставили празни жилища...малиии. Милиони.Ами дето са измрели ...малиии.
317
1
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Как ще убедите хората да плащат по високи данъци когато при всеки дъждец градовете стават на езера? Как да убедите хората да плащат данъци когато след стотиците левове данъци по автомобила си през месец трябва да си в сервиз я заради кратерите (като при ремонта пак имаш данък ДДС на частите и труда) или заради изключително отвратителното качество на горивата в цялата страна? Как ще убедиш, човек да плаща данъци когато точно тези които плащат за всичко са винаги без право на плащания от държавата
316
1
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Нека първо да получим това което досега сме платили и тогава вече може да говорите за нови данъци. Докато хората не виждат ползва от плащане на данъци те няма да го правят и всякакви вдигания на данъци или нови такива само ще карат още повече хора да влизат в сивия сектор. Затова нека 1 път да го направим както трябва. Първо оправете улиците, осветление, окозете градинките и парковете, отпушете шахтите и едва тогава вече говорете за по високи данъци.
315
1
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Хайде да започнем от където трябва:Първо да си говорим какво точно се свърши с данъците които платихме до сега и тогава да говорим за нови или промени. Хайде всеки като излезе от тях да се огледа хубаво и ако може да каже, да виждам къде отиват данъците ми ОК, но ако неможе то да не плаща данъци. Няма как един човек да е мотивиран да плаща данъци след като за да стигне до тях по време на дъжд му се налага да се придвижва с гребна лодка или ако през нощта се чуди кои ще го издебне в тъмницата!
314
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука много се фукате бе! Единия имал 3 апартамента в София и 3000 лева заплата, другия пък бил крупен земеделец с имоти за милиони. Седят тука, мерят си *** и от скука избиват комплекси в червения сайт.
313
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъците върху движимо и недвижимо имущество са чист РЕКЕТ! Тези данъци са неморални и трябва да бъдат премахнати. Същото се отнася и за ДДС. Рекет за ограбване на обикновения човек.Хората не си дават сметка че държавата краде близо 70% от доходите им под формата на данъци. Такова нещо никога не е имало в историята!А държавата винаги е била една мафиотска структура. Едно едно време е обслужвала интересите на царското семейство, сега обслужва интересите на управляващите партии и олигарси.
312
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вместо пари за жилища, да даде пари за образование"Да. Децата му ще завършат СУ, ще ги вземат за бармани или магазинери, както повечето висшисти в БГ, ще живеят под наем и ще се опитват да спестяват за собствено жилище или за образование на собствените си деца? Кое по-напред?
311
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО!!!!
310
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правят норма, 20 квадратни метра на чиляк. За всеки квадратен метър в повече се прилага данък растящ в геометрична прогресия.Ако ерген живее в апартамент, трябва да плаща 3000лв данъкАко в същия апартамент живее семйство с деца - данъка е 300лв
309
4
 
7
 
! Отговори
до М8 преди 5 години
Кой е по богат аз където имам земи за милион и половина 3 къщи, два апартамента и пари или ти с двата кокошарника в Софето, айде у лево!!! Богат бил!! заплатаджия!
308
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз имам една такава кариеристка,говореща няколко езика и с много добро висше образование в чужбина,израстнала в чужбина и не мога да я накарам да се ожени и роди деца,което за мен е по-важно.Семейството за мен е много по-важно.Всеки си има своите лични цели и предпочитания.Ти си предпочел ученето,рабрахме вече,стига!
307
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Затова си мисля, че прекомерното надуване на наемите озлобява наемателите."Много ясно че ги озлобява. Затова попадате на озлобени наематели, защото като се надуе имотния балон сте първи да вдигнете наема, а като се спука, забравяте да го свалите.
306
3
 
9
 
! Отговори
писна ми от тия §р преди 5 години
Постоянно дее б илни измишльотини.Дс ни държат в напрежение.Ами то оз европа живеят под наем.а ние в добствени жилищаЩе ни накарат да ги продадем и фа живеем на пътя като просяци.Да сме като европейците.Ваща семка
305
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наследяваш двустаен от майка си.но си платил половината на леля си за да е твой-продажба.таксите за твоя сметка.после тотален ремонт защото баба ти е починала там.обзавеждането и ремонта колкото 3год.наема и като влезнат студенти и го изтърбушат освен тримесечният ток .сядаш на земята и ревеш .но данъците в НАП плащаш като поп.
304
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 305 Дал съм пример с 200 х., защото толкова струва тристаен апартамент около 120 кв., като реалната площ е 92 кв.м. В момента това се продава. Двустаен 85 кв. като му махнеш 15-20 кв общи части и какво остава ? Как се гледат дете в тази кутийка ? Да не забравяме, че трябва да се плаща и за ремонт около 25-30 хил. лева, така че сметката е по-тежка даже. Ей за това сме избеснели работещите на по-ниски заплати, защото търсим апартаменти и виждаме какво става с пазара в момента !
303
0
 
6
 
! Отговори
до М8 преди 5 години
Ти си средна класа изобщо не си богат!!!
302
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тази логика би трябвало да облагат хората според квадватните метри застроена площ, която обитават. Един баровец, ако живее в 200 кв.м мезонет с кифлата си, би трябвало да плаща по-голям данък на кв.м от семейство с три деца, което живее в 50 кв.м
301
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
На 80% от вас ви дай да тресете гюбеци на чалга, да гледате риалити шоута и да се чудите откъде да изтеглите кредит за айфон. Да платите данъци, да платите такса, за нещо, което ползвате... абсурд. Затова живеете в скапана държава. Вие сами я правите такава.
300
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причина и следствие, по-добро образование води до по-добро заплащане. Кое е по-добро, да спестявате за жилища на децата или да давате пари за добро образование, след което децата сами ще си купят жилищата с получаваните от тях няколко хиляди лева, заради доброто им образование? Добро образование, но в област, в коятп се плаща добре.
299
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 229 преди 5 години
Така е. Моя колежка се видя в такова чудо. Преди да напусне, наемателят беше пробил входната врата на апартамента. Май ще я сменят. Беше го направил, след като вече бяха уредили всички сметки и той беше оставил пари за тези, които ще дойдат за последния месец.На друга колежка пък наемателят беше изнесъл повечето мебели. Така и не успя да си ги върне, в РПУ просто не й обърнаха голямо внимание.Затова си мисля, че прекомерното надуване на наемите озлобява наемателите. Други просто са нечестни.