Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Целта е да се удари нелегалният пазар за отдаване под наем
Обновена: 29 юни 2018 11:20 | 29 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
456
Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Архив: Булфото

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища.

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни.

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите.

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му.

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

По време на форума за енергийна ефективност, проведен в четвъртък в София, стана ясно още, че в други страни членки на ЕС акцентират на финансовите инструменти.

В Латвия например държавната субсидията не надвишава 50%, а банките, отпускащи заеми на домакинствата, за да платят своя дял в проекти за обновяване на кооперациите, следят изкъсо качеството на изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
4
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
До 298. Защото, когато си успял трябва да помагаш на другите, да ги мотивираш, да предаваш знания и умения, а не да седиш в интернет и да ги плюеш колко несупели са. Ето това е връзката. Аз също съм сравнително добре платен, не ходя на кино, на заведения, нямам последен модел телефон. Не че се оплаквам аз съм си избрал този живот и не го натрапвам на другите и въпреки това ми е трудно да спестявам, въпреки че доходите ми са близки до тези на М8.
297
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакъв безислен спор се вихри тук. Всеки може да спестява колкото може. М8 се позова на какво се дължи по-добрият му доход и го оплюхте. Първият му опонент с възможност да спестява по 500 лева месечно постъпи малко некоректно с двете жилища и на каква цена иска да ги купи. Първо, цената все още не е 200000 лева, а е примерно 130000 за двустаен. Второ, защо ще купува за децата си и то две? Нека те сами да си купят като започнат работа. Вместо пари за жилища, да даде пари за образование, както е
296
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До M8Виж какво,я се разкарай заедно с коплексите си,досаждаш!
295
4
 
3
 
! Отговори
До М8 преди 5 години
Богат ми бил ей фукльо с годишната ми печалба ще купя двата ти кимизарника кеш!!!
294
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз исках само да попитам този човек, защо мисли, че неговите деца ще емигрират заради хора като М8. Не виждам връзката."Празни апартаменти = надуване на цените на останалите = невъзможност младите да спестят за собствено жилище в рамките на един живот + непосилни наеми и икономическа несигурност = тотална емиграция.
293
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе ти нормален ли си?Какви такси за входовете,при положение,че тези хора ги няма,а дори и плащат висок данък смет,без да са живяли в жилището и без да са изхвъряли смет?!Я си гледай работата!Ти като си поличиш хляба тогава си плащаш,нали?А те като не получават нищо за какво да плащат?Хм?Да не говорим,че искането на данъци на нещо лично твое и закопено с лични пари веднъж,не би трчбвало да се плаща цял животСофиянци гледат от тяхната си камбанария,но в страната нещата стоят раз
292
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Логиката на човека е друга. M8 обвинява всички други, че не могат да спестяват като него."М8 е един голям всезнайко, комплексар, който ще си измисли какви ли не фантазии, за да се направи на много честен, спестовен и умен. А другите, които не работят в България за 3000 лева заплата, според него не са умни и не са учили достатъчно или пък живеят в Лом.
291
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем за отдаване на едно жилище под наем са наемателите, т.е. доста често се случва парите от наема да са по-малко от щетите и неплатените сметки от наемателите. Това според мен е основната причина да има много празни жилища в София и другите по-големи градове в България. Все пак основната маса празни жилища не са в градовете, а в селата, които запустяват. Сега такса смет ще стане на друг принцип и за празните жилища ще спре да се плаща, увеличават данъка за да плащаме същите суми.
290
1
 
6
 
! Отговори
От 285 преди 5 години
До Анонимен 293В моя коментар изобщо не се говори за пенсионерите. Там положението е срамно и трагично.Аз исках само да попитам този човек, защо мисли, че неговите деца ще емигрират заради хора като М8. Не виждам връзката.М8 е успял да намери добре платена работа и е решил да спестява и после да инвестира. Той не краде от чуждите деца.
289
2
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 5 години
До М8 Като си толкова успял защо пишеш в работно време. И не е до място, а е до упорит труд, късмет връзки итн. Аз съм в едно забутано село и притежавам земи на стойност 10-15 апартамента в София. Така че не се мисли за много успял, бъди по скормен :)
288
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хора, които притежават апартамент, който би носил по 600 лв. месечно.Такива хора не биха държали апартамента празен"Само в моя вход мога да ти дам 3 такива примера на празни апартаменти, които стоят празни от десетилетия.
287
2
 
3
 
! Отговори
мак преди 5 години
Пак опирате до пари от ес, без тях сте гола вода.
286
6
 
5
 
! Отговори
M8 преди 5 години
Вижте бе, хора, не става само с ядене, нито само с образование и ум. Трябва си инициатива, желание за поемане на риск...такива неща. Аз познавам лекари, които си сменят ягуара всяка година, до човек си е. И Господ не може да ти помогне, ако си стоиш в Лом, ми не си дърво все пак, премести се. А на човека с децата - всеки сам избира как да живее и колко деца да има. Вярвам, че Вашите деца са плод на Вашето желание, а не на дълг към обществото. Такива решения правим за нас, не за непознатите.
285
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 285. Логиката на човека е друга. M8 обвинява всички други, че не могат да спестяват като него. Децата на господина изразил мнение наистина са негови, но също така са и богатството на нашата държава. Доколкото разбирам вие предпочитате данъците ни да отиват основно за пенсионери, а не за бъдещето на България ? Едва ли. Поздравявам господина, че има смелостта да има три деца в тези тежки времена.
284
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"които са собственост на един инвеститор или на групировка. Защо ги държат празни, те си знаят."Изкуствен недостиг на жилища = надуване на цените на предлаганите жилища на цена много по-висока от реалната. Като се прададат с голяма печалба, изкарват на пазара и заключените. Всички банки и строителни инвеститори го правят това.
283
3
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 5 години
До М8Че ти за богат ли се имаш с 2 кокошарника в западнала столица на държава в източна Европа!
282
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 281по твоя пример излиза, че имаш предвид хора, които притежават апартамент, който би носил по 600 лв. месечно.Такива хора не биха държали апартамента празен, освен ако той не е единственото им жилище, а те са в чужбина или в друг град. Или пък ако не са го приготвили за детето, на което наистина предстои сватба в скоро време. Или ако не укриват наема.Празни стоят големи жил.сгради, които са собственост на един инвеститор или на групировка. Защо ги държат празни, те си знаят.
281
5
 
2
 
! Отговори
До М8 преди 5 години
Че ти за богат ли се имаш с 2 кокошарника на центъра на една скапана столица в източна Европа хахахах!!
280
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много хора, които живеят в чужбина и не си ползват собствеността, както и нямат незаконни наематели. Вместо да се реши с работещо решение, пак се гледа да се обрулят хората на калпак.Да има много незаконни, заради андрешковщината и нежеланието на собствениците да плащат данъци и такси. Но дори приятелско семейство да живеят, трябва домоуправителите да имат някакви основания с помощта на държавни структури да събират поне някакви такси за входовете.И на запад го има този проблем.
279
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този проект за промяна в данъка, взима ли предвид честите ситуации, когато имотът временно е празен? Примерно осем месеца? Или ще има ходене по мъките за доказване, че преди имотът е бил празен, а сега е зает, та съответно да има и отбив от вече платения данък. Тоя отбив е все едно да чакаш от умрел писмо.