Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!

"Възстановяването на наборната военна служба е неизбежно"
5 юли 2018 08:16,
81
Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!
Снимка: Архив, БТА

"Българската армия е служила само на едно - да защитава териториалната цялост и независимост на българския народ. Да, ние сме членове на силен Алианс, но аз смятам и го казвам открито, че българският народ и българската нация, могат да разчитат на своята армия". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в словото си на тържествената проверка (заря) по случай бойния празник на гарнизон Пловдив, който се отбелязва за трета поредна година.

"Правим този празник и заради хората, защото армията както преди, така и днес е необходима на родината", каза началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев, цитиран от БТА. Той подчерта, че честванията на бойния празник са под мотото "Вече възродихме една славна традиция, нека я утвърдим".

По-рано тази вечер се състоя празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизон Пловдив по пешеходната зона в града, което събра стотици граждани и гости. Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

В честването участваха военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза - Граф Игнатиево, 24-та авиобаза - Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба "Военна полиция", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.

Министърът на отбраната заяви пред журналисти, че е въпрос на време възстановяването на наборната военна служба.

"Това ще стане един ден, неизбежно е, въпреки опитите за съпротива и неразбирането на някой политици", посочи министър Каракачанов и подчерта, че много страни в Европа вече са възстановили като традиция наборната военна служба.

В отговор на журналистически въпрос за имотите с отпаднала необходимост за армията министър Каракачанов заяви: "Времето на подаръците свърши. Не можем да подаряваме терени на общини, включително и на община Пловдив, при положение, че на тях можем да строим и да решим жилищния проблем на стотици военнослужещи".

Във връзка с резултатите от разследването на причините за катастрофата на хеликоптер Ми-17 на 11 юни 2018 г., министър Каракачанов подчерта, че минималния срок за приключване на процесуално-следствените действия е един месец, който още не е изминал.

Министърът на отбраната заяви, че към момента армията не разполага с хеликоптери за гасене на пожари и припомни, че хеликоптерите, за чийто ремонт гласува Министерският съвет миналата седмица, ще бъдат готови след около 9 седмици.

"Парите за възстановяване на летателната годност на всички хеликоптери са между 52 и 80 млн. лв. за около две години и половина", каза още министър Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
1
 
! Отговори
КЕКС преди 5 години
Най-добрият виенен министър от доста години насам. Критикарите му да го дyxaт!Наборната служба е задължителна за малка държава като нашта. По швейцарски модел - по няколко седмици годишно. Въоръжен народ - силна държава. Не можем да си позволим голяма наемна армия, затова наборната служба си е перфектното решение.Дори в любимата ви Русия има наборна служба и никой не смее да ги барне. Никой не смее да барне и швейцарците. Даже Хитлер не посмя през ВСВ.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това шкембе първо да каже за далаверките с българските паспорти,за което гръмна западната преса,а след това дължи обяснение и за случката отпреди няколко години,когато скритата камера го излови по бели *** как урежда купуването на гласове за ГЕРБ.Случката беше във ловната вила на скандалния гербаджия Емо Фаса в Етрополе.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ХА,ОДИ ПРИ БОЖО ДИМИТРОВ НА ПОКЛОНЕНИЕ,*** ***(""патриот"")
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено силно вярва на шкембе като теб.
18
4
 
17
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Че то държава няма,тоя за армия бълнува!Всичко е един разграден двор,ТКЗС в ликвидация-всеки краде и бяга....
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министърът на отбраната заяви пред журналисти, че е въпрос на време възстановяването на наборната военна служба....няма да стане, това не е социализма!морално не се връзва "наборна казарма" и "частна държава", каквито са държавите при капитализма. когато държавата гарантираш абсолютно безплатно на индивида 4 от 5-те нива на "пирамидата на маслоу", тогава беше логично "в замяна" държамата да иска от индивида "да и служи". сега и дума не може да става за "задължение" - държавата нищо не дава
16
2
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
На ЧИЯ армия бе,Шкембо войвода ?!!!
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати армията. ченгетата са три пъти повече(обаче престъпността расте)!
14
2
 
22
 
! Отговори
от преди 5 години
*** какво може да се очаква? само щампи и тъпизми нали?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На скъсаната и окаяна армия по-точно...
12
3
 
12
 
! Отговори
42 преди 5 години
Чудя се на коя, обаче. Предполагам на руската.
11
2
 
19
 
! Отговори
farinos преди 5 години
този се опита нещо да каже или се уригна....?!
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УЖАСТ....горките деца, горките българчета, по лошо от това да влезнеш в българската армия няма.бягайте хора, друго не ви остава.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновенно военните са по акъла обичат да дават всякакъв моя бе компетен дори ив нафталина даваше акъл и продължава да дава ако има кои да го слуша само че тая песен се изпя не искам да знам нито.за него нито около него кадърен човек
8
4
 
26
 
! Отговори
смешници преди 5 години
По-глуповат от този просто няма...той надминава дори и Боко Тиквата........
7
1
 
21
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Бг армия?! Че тя е в музеите. По-скоро е някакво народно опълчение или милиция.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро на мелодия на годината пожелавам приятен ден
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когто Господ е раздавал акъл , военните са правили маневри под моста.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е пил?
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама и наборни войници ли ще си внасяме, защото то народ не остана.