Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!

"Възстановяването на наборната военна служба е неизбежно"
5 юли 2018 08:16,
81
Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!
Снимка: Архив, БТА

"Българската армия е служила само на едно - да защитава териториалната цялост и независимост на българския народ. Да, ние сме членове на силен Алианс, но аз смятам и го казвам открито, че българският народ и българската нация, могат да разчитат на своята армия". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в словото си на тържествената проверка (заря) по случай бойния празник на гарнизон Пловдив, който се отбелязва за трета поредна година.

"Правим този празник и заради хората, защото армията както преди, така и днес е необходима на родината", каза началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев, цитиран от БТА. Той подчерта, че честванията на бойния празник са под мотото "Вече възродихме една славна традиция, нека я утвърдим".

По-рано тази вечер се състоя празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизон Пловдив по пешеходната зона в града, което събра стотици граждани и гости. Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

В честването участваха военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза - Граф Игнатиево, 24-та авиобаза - Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба "Военна полиция", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.

Министърът на отбраната заяви пред журналисти, че е въпрос на време възстановяването на наборната военна служба.

"Това ще стане един ден, неизбежно е, въпреки опитите за съпротива и неразбирането на някой политици", посочи министър Каракачанов и подчерта, че много страни в Европа вече са възстановили като традиция наборната военна служба.

В отговор на журналистически въпрос за имотите с отпаднала необходимост за армията министър Каракачанов заяви: "Времето на подаръците свърши. Не можем да подаряваме терени на общини, включително и на община Пловдив, при положение, че на тях можем да строим и да решим жилищния проблем на стотици военнослужещи".

Във връзка с резултатите от разследването на причините за катастрофата на хеликоптер Ми-17 на 11 юни 2018 г., министър Каракачанов подчерта, че минималния срок за приключване на процесуално-следствените действия е един месец, който още не е изминал.

Министърът на отбраната заяви, че към момента армията не разполага с хеликоптери за гасене на пожари и припомни, че хеликоптерите, за чийто ремонт гласува Министерският съвет миналата седмица, ще бъдат готови след около 9 седмици.

"Парите за възстановяване на летателната годност на всички хеликоптери са между 52 и 80 млн. лв. за около две години и половина", каза още министър Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
17
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
На коя армия може да разчита Българският народ, на тази, която след 1989 г. унищожихте вие политиците ли? Вие на това армия ли му викате бе? Не говорете за 20 000 човека, които можете да ги съберете на половината на един стадион, че е е армия, защото ако не беше трагично щеше да е толкова смешно. Щял да връща донаборната служба . АМИ КВО ДРЯМАХТЕ ДО СЕГА, ЧЕ НЕ ГО НАПРАВИХТЕ или това е поредната дъвка залъгалка, с която да карата народа да се надява?
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
половината ни армия бременна бре, ако ни нападнат с беберони ли ще ги посрещат.