Обрат: Все пак вдигат акциза на бездимните цигари! Но с по-малко...

Повишението щяло да става поетапно и не за сметка на потребителя
Обновена: 5 юли 2018 13:21 | 5 юли 2018 13:21,
83
Обрат: Все пак вдигат акциза на бездимните цигари! Но с по-малко...
Снимка: Архив, Reuters

Цветан Цветанов изненадващо обяви, че мнозинството няма да оттегли проектозакона, с който ще се вдигне акциза върху бездимните цигари.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът ще бъде изтеглен, тъй като има различия по темата с коалиционния партньор "Обединени патриоти". Преди това от ВМРО обявиха, че няма да подкрепят вдигането на акциза, тъй като не са доказани вредите за здравето от нагреваемите цигари. НФСБ пък са съвносители на промените и декларираха подкрепата си. Днес след среща в парламента обаче управляващите обявиха, че несъгласията са изгладени и проектът все пак няма да бъде оттеглен.

"Понеже във вчерашния ден имаше различни мнения, които бяха изявени от "Обединени патриоти" в лицето на ВМРО, и се получи едно пропукване, днес проведохме отново разговори. Разговори проведохме и снощи с премиера Бойко Борисов и днес с колегите стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта", обясни на брифинг Цветан Цветанов и призна, че наистина е била нарушена комуникацията с колегите от ВМРО.

Той уточни, че се отлага разглеждането на проекта от бюджетната комисия за следващата седмица и ще бъдат направени нови разчети, с които повишаването на акциза да бъде поетапно и ще се започне евентуално с 50%.

Още по темата

"Ще наложим практиките на държавите от ЕС. Там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%", уточни Цветанов.

Той даде пример, че за обикновени цигари в момента акцизът е 3,50, а за нагреваемите - 0,93 ст. По думите му с повишаването на акциза не се цели увеличаване на цената на цигарите, а да се намали печалбата на фирмите. Така парите щели да влязат в бюджета и да бъдат употребени за дейности, от които държавата се нуждае.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни, че в Източна Европа процентът на акциза на нагреваемите изделия спрямо конвенциалните е най-нисък. Тя уточни и че са готови да се увеличи акциза постепенно и се започва от най-приемливото в Европа.

"Най-висок процент на акциза на нагреваемите изделия спрямо конвенциалните е във Франция - 70%. В България той е 26%. Няма една западна държава, която да има по-малък процент на акциза от Бълргария. Неслучайно и заводите на тези цигари са в Румъния и Гърция", коментира Стоянова.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък настоя, че парите, които влязат в бюджета, ще могат да се използват за нуждаещите се. Искрен Веселинов от ВМРО пък обясни, че подкрепят проекта, стига потребителят да не е потърпевш от повишаването на акциза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука има , тука нема герберски законопроект. !!! Господи , спаси ни !!! На народа ни разум дай !!!
18
1
 
36
 
! Отговори
..... преди 5 години
Айде кажете как да му се обясни на тоя *** физкултурник, така че двете му мозъчни гънки да загреят каква глупост предлагат! Пълно безумие! ОСТАВКА ***!
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубиха един милион гласоподаватели с един замах :)
16
0
 
42
 
! Отговори
hahahaha преди 5 години
Тия прости гербаджии не спират да доказват какво политическо недоразумение са! Тук говорим за доказано по-безвреден продукт и за пушачите, и за околните, който вместо да се прави по достъпен, за да измества конвенционалните цигари, те ще направят така, че да дестимулират употребата му и да се пушат ония отрови. Пълна простотия, типична за гербаджиите!
15
1
 
17
 
! Отговори
чарли преди 5 години
А със закона за гравитацията какво стана ?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе направо ако искате да не ви скубят направо умрете.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще се намали дотирането на чужди компании според вожда.
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робинзон Крузо ако не умре от затлъстяване на сърцето един ден ще се скрие на острова, и ще остави останалите живи на тая територия да ядат камъни.За да има пари в една държава трябва да има управници ката Орбан, а не мижитурки и ***.
11
20
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен Аман от анонимници. Като не искаш да те скубят, не пуши. Странна е и логиката на ВМРО. Те били загрижени за джоба на потребителя. Ами за здравето му кой ще се грижи? Страната е пълна с ***. Консумацията на цигари и алкохол се увеличава. Измираме като мухи, няма раждаемост. Такава нация наистина не заслужава да съществува. Територия има, подаряваме я на ***.
10
0
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
я гледай!...Каква изненада!....Здраво държи Прасчо фронта,все пак 160 кила е..
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страната няма ама офшорките преливат. А ние му се радваме и продължаваме да си го избираме.
8
0
 
19
 
! Отговори
Доналд Дък преди 5 години
Ей сега ще Ви изпратя Джон МакКейн, той ще Ви каже колко да струват бездимните цигари.
7
5
 
24
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Най важното според Бойко е да се пълни хазната , а народа кучета го яли.Между впрачем това е мотото на всички правителства при демокрацията. Ако някой си мисли че при Корнелия ще бъде друго , много се лъже. Това е неписан закон.
6
2
 
29
 
! Отговори
!!!! преди 5 години
Тоя *** физкултурник, ОСТАВКА БЕ ***! Тук става въпрос за здраве бе, не за пари!
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие не разбрахте ли, че пари в страната няма и ако трябва ще ни бръкнат в дирниците за да си докарат някой лев за крадене.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елементарно. Просто Баце днес се събудил с ново виждане по въпроса.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само малко ще ви издоят.
2
2
 
32
 
! Отговори
1 преди 5 години
кило сол ще изядат питриотите,щом е аванта.
1
1
 
37
 
! Отговори
гербераз-патрЕот преди 5 години
Тука има, тука нема.Днес едно, утре друго.Ураааа, да живей.