По-ниски мита за Европа от София обеща Ли Къцян

Пазарът на Китай ще продължи да се отваря за Европа, каза той
Обновена: 7 юли 2018 11:41 | 7 юли 2018 11:31, Петя Славова
14
По-ниски мита за Европа от София обеща Ли Къцян
Снимка: БТА

Пазарът на Китай ще продължи да се отваря за Европа, а правителството ще намалява митата за внос на европейски стоки, обеща китайският премиер Ли Къцян при откриването на бизнесфорума от инициативата 16+1 в зала 1 на НДК.

Още по темата

Ден по-рано, отново от София той потърси съюз с ЕС в започнатата от американския президент Доналд Тръмп търговска война срещу Европа и Китай. САЩ увеличиха драстично митата си, пише "Монитор".

"Насочени сме към отваряне на пазара на Китай, защото това е важно както за Европа, така и за Китай. Ще се придържаме към бизнес правилата и ще намаляваме митата за внос, за да се възползваме заедно от възможностите за растеж", заяви на откриването на форума Ли Къцян.

Китай проявява интерес към всякакви качествени европейски стоки, но премиерът подчерта важността на земеделската продукция от Европа.

Думите му чуха премиерите на 16 държави от Централна и Източна Европа, както и представители на ЕС, които са поканени да участват във форума от домакина Бойко Борисов.

Платформата 16+1 е отворена и за другите институции на Европейския съюз. Това заяви председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в словото си при откриване на на Седмата среща на високо ниво в София.  Китайският премиер обаче припомни, че бизнесфорума е по-стар от този на лидерите с една година.  Той подчерта, че отношенията на Китай с държавите от Централна и Източна Европа са постигнали успех и напредък, дори на фона на глобалната финансова и икономическа криза и по време на глобалното възстановяване.

 "Постигна се бързо развитие на отношенията сравнено с някои други страни. Търговията в първите 5 месеца на тази година се е увеличила с 24,5% между Централна и Източна Европа и Китай", подчерта Къцян.  Това е вдъхновяващо, реагира той, но има пространство и възможности за развитие. Китайският премиер изтъкна и ръстът на туризма в страните от Централна и Източна Европа с десетки проценти заради китайските туристи.

Китайският премиер заяви, че Европа е важна в глобален мащаб за мира и развитието. Ако Европа бъде отслабена, това ще бъде лошо и за Китай, заяви Ли Къцян.

По-рано българският премиер откри срещата с думите: Със съвместни проекти от няколко държави можем по-лесно да намерим финансиране заедно с помощта на Китай.

На форума участват 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 излиза че не трябва да слушаш Бойко, Цветанов, Лияла Павлова , Цецка Цачева и компания- там няча човек който да не е от БКП.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай обеща да инвестира 1,5 милиарда в АЕЦ Белене. ОЩе почти толкова пари обещаха да инвестират в по-малки проекти.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди два дни ЦВетанов обяви Китай и Русия за на голяма заплаха за България.вчера Бойко кани премиера на най-голямата икономика в света . Китай за сключат сделка за милиарди и да инвестират у нас.В същия ден Цветанов спря 62 китайски лекарства, защото Меркел която е в търговска война с Китай му нареди.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16+1 е ход с коня на Путин.Боко беше в Москва.Сега кани китайците.Отношенията на Русия и Китай са превъзходни.Китайските предложения и посредничество ще помогнат на ЕС да заобиколи продължените само преди дни собствени санкции срещу Русия. Путин, Си и ЕС печелят. Пиндостан губи и изпада във все по-осезаема изолация.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В държава с 1мил. офицялно роби няма какво да обещаваг.Трудно е за вярване
8
4
 
2
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
В България от времето на соца се обищава най много. И като чуя от социалист обещание . Направо ни го слушам ни го чета.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да са живи и здрави Ли Къцян, другарят Си и целият братски китайски народ!Но...Забравихте Сирия. В Сирия нещата не стоят на едно място. Терористите в района на Дераа днес изразиха силно желание да се разоръжат и да се предадат на Путин и Асад.
6
0
 
3
 
! Отговори
Втори клас преди 5 години
Май е по-добре заглавието на материала да бъде "Ликъцян обеща от София по-ниски мита за Европа", освен ако нормалният словоред не е забранен за уважаващия се вестникар...
5
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Е той два пъти дава оставка вече. Какво направихте освен да назначите Пеевски за шеф на ДАНС?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ден по-рано, отново от София той потърси съюз с ЕС в започнатата от американския президент Доналд Тръмп търговска война срещу Европа и Китай. САЩ увеличиха драстично митата си"Китаецът е прав, че заедно сме по-силни срещу империята на злото (САЩ).
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая мутра с тия китайски комунисти ни върна 30г назад Аман от алчни и зависими политици а ние го мислехме че е станал демократ а той си е бил чист комунист тиква проста и нагла Оставка Незабавно
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Deutsche Zeitung" пише, че китайските шпиони са по-опасни от руските и предупреждава за опитите им да проникнат в Бундестага, министерства и др ведомства. Целта на китайците е да завоюват влияние, което да могат да контролират продължително време, пише в статията.
1
0
 
5
 
! Отговори
Само за майтап преди 5 години
Проявява интерес към селскостопанската продукция??? Това го разбирам, докато ЕС вкл. РъБъ И САЩ маат китайски чесън. А можеха да маат български.