Забраниха шума: От 23 ч. до 8 ч. в цялата страна няма да дъни!

Изключение се прави само за гари и общински мероприятия
Обновена: 12 юли 2018 16:35 | 12 юли 2018 15:10,
189
Забраниха шума: От 23 ч. до 8 ч. в цялата страна няма да дъни!
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума.

Новите текстове предвиждат при вдигане на шум в обекти в близост до жилищни сгради, да се повишат санкциите. При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни, съобщи БНР.

Законът въвежда изискването озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, които контролират нивото на звука така че той да не надвишава граничните стойности.

Още по темата

Изключение се прави за гари, автогари и аерогари, уточни "Фокус". Общинските мероприятия също се освобождават от въведените ограничения.

Контролът по спазването на новите правила се възлага на МВР.

Според Димитър Бойчев от ГЕРБ, това е крайна мярка.

"Защото повечето проблеми са в летния туристически сезон, където са и повечето открити заведения, а нашият сезон е толкова къс, че според мен това заведение е безсмислено повече да работи", смята той.

Вицепремиерът Симеонов обаче контрира:

"Ще изпаднем в същата ситуация, в която сме и в момента – с констативни протоколи, с препращане до община – една дискотека необезшумена с отворени обеми, която дъни и побърква целия Несебърски залив".

От ДПС разкритикуваха законопроекта, настоявайки, че той отнема функции на общините.

"Заради Бургас или заради Варна ще изгорят и всички други общини в България", предупреди Танер Али.
Законопроектът е продължение на акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в черноморските ни курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак прах в очите на хората.Нищо няма да излезе и от тази работа.Това ли е най големия проблем в пропаднала България.
127
15
 
4
 
! Отговори
Махала Ицето Ботев преди 5 години
Вие самите не си вервате бе ***, кво кат съм ром казвам ви истина попфолк джабала ще има винаги в махалата па сега е и лето сезона на свадбите просто забравете да се прайте на европейци вие сте огризляци а ние имаме прва
126
3
 
11
 
! Отговори
Баба Слухана преди 5 години
От тази вечер започвам да подавам сигнали...
125
2
 
33
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Нямам търпение да влезе в сила. От едни шведи до нас ми не мога да се наспя, не мога да си почина след работа.Дано полицаите си изпълняват задълженията и стриктно да глобяват нарушителите.
124
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива работа отново ! Наши и ваши.
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай стига бе ! Общинските що ? Политическия бизнес да не спира .
122
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добрата новина досега най после по нещо да заприличаме на Европа
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е и в Добрич от 5 години !Но никой не възразява и се съобразява там !
120
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само в нощните часове . Трябва да се ограничи постоянно. Искаш да слушаш музика силно , сложи си слушалки. Ако искаш дори си спукай тъпанчетата.
119
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасна идея точно така младите ще имат още повече мотивация да избягат и ще останете да си гиенте и миришете само промитите пенсйонери докато не изчезне тая държава
118
6
 
38
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Похвално, но не е достатъчно. Първо, освен музиката трябва да се санкционира и другото вдигане на шум в околната среда и от съседи - шумния говор, смях, крясъци и викове в околоблокови пространства. И второ, шумът над една определена граница трябва да бъде санкционилан денонощно, не само след 23.00 часа.
117
18
 
7
 
! Отговори
DO 119 преди 5 години
В тоалетната разрешено ли е да се изпускат газове ? И как общувате и танцувате във Финландия , след като е Забранено да се слуша музика и да си говорите по-между си ???Нещо май ни лъжеш ?
116
8
 
47
 
! Отговори
П.Николова преди 5 години
Живея във Финландия - страната на тишината. В ресторант или кафене, няма начин да ви притеснят високи децибели - или няма въобще музика, или е тиха - хората също много тихо си общуват. Често се прибирам - навсякъде дъни ,,хаус" до дупка, без значение, че е ден, обядваш или пиеш кафе. Никакво съобразяване вида на заведението с музиката, просто младия песонал си пуска това, което обича! Поздравявам и поддържам Симеонов - туристите не идват за да танцуват до 4ч в дискотеките!
115
2
 
66
 
! Отговори
Хулиган преди 5 години
Значи сега законово мога да набия ходжата, след като вдига шум в ранни зори?!Чудесно!
114
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бездомните глутници кучета, които лаят денонощно под прозирците ни кой ще ги глоби? А общините, които нарушават закона като бездействат при сигнали - кой ще ги глоби? Колко контролни органи има на хранилка, а не правят нищо, освен да пишат доклади за проверки, от които няма никаква полза?
113
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е чувал за глобен съсед, който дЪни с флекса от 6 сутринта или с музика до 4 сутринта? Полицаите идват и правят забележка и нищо повече. Само солени парични глоби могат да накарат про остите диваци да спазват законите.
112
2
 
55
 
! Отговори
мак преди 5 години
Най-сетне, има надежда терора да спре. Който се бои за бизнеса си, който най-нагло тормози околните, да си го премести далече от жилищни сгради, там никой няма да се оплаква от него.
111
0
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
И в *********махали ли ?
110
0
 
41
 
! Отговори
1 преди 5 години
На тазгодишния Великден бяхме в с.Баня,до гр.Разлог.Повярвайте ми, НЕ беше най-светлия християнски празник!!От ромско-турската махала ТРИ оркестъра,с по 20 бр.тонколони по 500Вт, ЕДНОВРЕМЕННО, по цял ден, извиваха такива маанета и чалгии, че ги чуваха сигурно чак в Банско!ОТВРАТ!!!
109
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Младост - 2 кръчмата на последната на автобус 306 редовно оглася квартала до късни доби с ритмите на Цеца, Лепа и Милко, но въпреки стотиците жалби продължават да огласят района необепокоявани.