Борисов в отчета си пред НС: Успешно еврошефството! Не PR

Корнелия Нинова не се съгласи, било "партийно мероприятие за рейтинга на един човек"
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 10:20, Камелия Цветанова
158

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се похвали с много високи резултати от българското председателството на ЕС, което според него безспорно е било успешно, каквато е и оценката на партньорите ни в общността и отсече, че това не е пиар кампания.

Червената лидерка Корнелия Нинова обаче го обвини, че го е превърнал в "партийно мероприятие за рейтинга на един човек".

Двамата се разминаха в оценките си в парламента, където министрите и Борисов дойдоха, за да представят доклада за свършеното от властта по време на еврошефството ни.

Според премиера институциите в България са показали, че са отговорни и могат да работят за европейските каузи.

"Съединението прави силата е смисълът на европейката кауза и трябва да остане като основен принцип на българската политика и за в бъдеще, а това председателство беше първото за България и беше изпитание на европейската идентичност, но ние показахме, че можем да работим пълноценно за постигането на европейските приоритети", отчете той.

Борисов се похвали още, че миналата седмица е получил поздравление от лидерката на Зелените в ЕП Ска Келер за успешното българско председателство на ЕС.

"Бяха преодолени различията по банковия пакет към Банковия съюз. Осигурихме плавен и навременен преход, гарантирахме кохезионната и общата селскостопанска политика", изреди той.

Премиерът отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

"Председателството ни осигури плавен старт на финансовата рамка за следващия бюджетен период, осигурихме обмен на мнения, има и нови предложения отделни предложения за цифровизация, което ще доведе до качествени работни места и ръст на икономиката, поставихме младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа, отпуснаха се допълнителни пари за образование и младежи", продължи Борисов.

Премиерът не пропусна да се похвали, че е успял да постави във фокуса на вниманието на страните от ЕС европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Още по темата

"Усилията ни бяха подкрепяни от всички, нашата визия е по-добра инфраструктура и дигитална свързаност, която да гарантира европейския им път, договорихме 11 транспортни проекти, цифрова свързаност, програма "Еразъм" за младежите", допълни той.

Въпреки постиженията, с които се похвали Борисов, опозиционната лидерка Корнелия Нинова обяви, че председателството е било голяма възможност за страната ни, но тя е била пропусната и шансът да се определи какво е бъдещето на Европа и на България е бил проигран.

"Председателството е добро като форма и организация, но със слаби политически резултати", обвини тя.

Според нея Европа сега е по-разделена от всякога и то по ключови въпроси – за миграцията, за бюджета.

Нинова е убедена, че страните от Стария континент са разделени на различни групи - Източна Европа срещу Западна, периферни държави срещу център, а българското председателство не е успяло да намери обединение и консенсус по въпросите, които генерират различни позиции.

Освен това за отбраната, сигурността и миграцията нямало резултати, а напротив задълбочаване на проблемите и конфликтите, смята чрвената шефка.

"Тук се даде най-ярък пример как не се прави, премиерът и кабинетът му не успяха да осигурят консенсус на българските институции и изолирахте президента и съвета на мъдреците", упрекна още тя.

Нинова упрекна кабинета дори и за търговската война и споровете между ЕС и САЩ, която според нея ще намали конкурентоспособността на европейската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари