Борисов за чумата: Не сме изверги, но иначе ще плачат всички!

Ако заразата не спре, ще трябва да внасяме всичко, предупреди премиерът
Обновена: 18 юли 2018 12:26 | 18 юли 2018 12:00,
288
Борисов за чумата: Не сме изверги, но иначе ще плачат всички!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов коментира напрежението около избитите животни в Бургаско и Ямболско заради огнища на чума.

През последните седмици бяха евтанизирани над 4000 животни, а стопаните на много от тях изразиха недоволството си, че се избиват здрави стада. Днес под прозорците на Министерски съвет се събира Национален протест на животновъдите в подкрепа на хората, загубили животните си.

"Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички", каза Борисов преди днешното правителствено заседание, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той отправи упрек към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност. "Това са животинки", каза министър-председателят.

Борисов беше категоричен, че ако сега не бъде прекратена заразата, след това ще трябва да се избият 1,1 млн. животни. Той обясни, че има държави, които "горят всичко" в 10 километрова зона, за да прекратят подобни зарази.

Премиерът обясни, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири, но от МВР го предупредили, че има опасност, ако някое дете отиде при тях.

"Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони", каза министър-председателят.

Той призова да се прояви необходимото съчувствие и човещина и да се плаща бързо.

"Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал", заръча още Борисов.

Той допълни и че когато българите започнат да разбират, че ако се заразят всички животни, след това ще трябва да разчитат само на внос.

"И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив", призова още Борисов. Той разпореди на земеделския министър Румен Порожанов да провери как се е действало в такива случаи по време на комунистическия режим до 1990 година.

"Армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат", каза още премиерът.

Земеделският министър Румен Порожанов отвърна, че всичко заръчано от премиера вече се прави, но Борисов настоя на своето: "Абе прави се след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме", каза той.

Борисов обясни и че всичко, което се прави по животните е по единствената европейска и световна практика.

"А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: "Оставете ги". Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки, стотици милиони", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една година направи а толкова тежки гафове допусна,който и ученик не би допуснал.Отказа Южен Поток и ни направи енергийно зависими от лудия Ердоган.Суджукгейт,Гинкагейт,Истанбулската конвенция,отказа да разследваш грабежа на КТБ,Странджагейт.Тук не говорим за лудостта ти да си повече загрижен за З.Балкани отколкото за България.Кога за последно пътува из провинцията? Излез от пашкула и виж, какво направи!
164
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестиращ : За седем дни бойчо на три пъти повишава парите за ликвидирано здраво животно .Напомняме : Парите за срани.ране бяха намалявани пет пъти след безумните кражби на Собственика на ГЕРБ .Имате право и мегдан унизени българи ! П О Д К Р Е П Я М от Североизточна Македония !
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише се еВтаназиране, а не еФтаназиране!
162
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм превържаник на конспирациите,но май ще излезе вярно,че трябва да освобождаваме територията. А и планът Ран-Ъти видяхме че е бил реален.
161
8
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРЕСТЪПНИК В ТАЯ ДЪРЖАВА Е БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ.
160
7
 
20
 
! Отговори
чукча преди 5 години
След този доклад- 2 заразени животни от 540 проби, всеки нормален човек би пратил отряд ветеринари,а гробарите пратиха отряд касапи и изклаха здравите и незаразени животни.
159
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 години у нас върлува нов щам опасен вирус - гербаджийска чума. Много българи си отидоха от този свят, други избягаха в чужбина, а третите останали живи ги чакат още по - големи страдания ...
158
6
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТОЯ НЕ МИ Е ПРЕМИЕР. НЕ СЪМ ГО ИЗБИРАЛ
157
4
 
12
 
! Отговори
Хах преди 5 години
До AntonimСпоред ББ и ЦЦ такива били доказаните световни и европейски практики,едва ли не никакъв друг вариянт не са имали
156
7
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБ
155
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов,защо е получена заповед за ликвидиране на животните преди да излязат резултатите? Резултатите излизат на 7 юли,а заповедта е от 4 юли.Каква е тази игра и кого обслужваш?
154
4
 
21
 
! Отговори
Antonim преди 5 години
Вместо карантина и ваксиниране на животните - поголовно избиване. Днес на протеста един животновъд ми изплака - влизат в имота ти без разрешение и избиват животните ти. Как може така да влизат и да се разпореждат със собствеността ти!? Как е възвожно това?!
153
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пробите от лабораторията в Монпелие -анонимни . Отговор за Краси Стоянова от 16 юли 2018 г. получен в 15 36 09 часа .Пък и този Червеногербар е осъден за лъжи ?????
152
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А накрая на месеца е казал на КС да приеме Истанбулската конвенция,затова ще я гласуват в последният работен ден,за да избягат по островите после.Ех,Българио!
151
7
 
21
 
! Отговори
18.07 ПРОТЕСТ ОСТАВК преди 5 години
ПРОТЕСТ. ИСКАМЕ ОСТАВКА. ДА НАТИРИМ ГЕРБ И ТИКВАТА
150
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали мафиотите от ГЕРБ + ОП построиха ОГРАДА при това ЗЛАТНА.Тези заразени овце как са влезли. Или те са някакъв летящ вид.
149
3
 
6
 
! Отговори
сезони преди 5 години
До Сата НАТОКаквото каже чичо Тръмп.*** нещо май не е на ваша страна,как не го е срам.
148
6
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ-ЕНИЧАРИТЕ преди 5 години
ЧУМАТА Е ГЕРБ
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТО А в един регион на Европата ,пи ди растиягасо домията и , демократична ценност !
146
7
 
16
 
! Отговори
18.07 ПРОТЕСТ ОСТАВК преди 5 години
ПРОТЕСТ С ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ВРЕМЕ Е ДА ИЗГОНИМ ТИКВАТА И ГЕРБ.