Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!

Женицата е на успокоителни и нарежда: Да не ни бият с палки...
16 юли 2018 09:30,
192
Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!
Снимка: Facebook

В Шарково и тази сутрин хората от селото пазят стадото на баба Дора, което е единственото оцеляло.

От 4 дни тя не е спала, на успокоителни е, защото се притеснява как ще спасят животните.

"Да не ни бият с палки, не знам...", нарежда възрастната жена.

Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете й да оцелеят.

Още по темата

От дни селото е пълно с ветеринари, които бяха пратени, за да не плъзне зараза от чума по животните.

Мерките, които са предприети, били стандартни, уверяват от БАБХ. В район около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират.

Прокуратурата пък ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", каза по повод евтаназията на животните д-р Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

"Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", настоя той пред bTV.

Илиев обаче каза, че стадото на баба Дора няма да оцелее.

А баба Дора не спира да плаче за 30-те си козички и още толкова ярета, всичките си имат имена – Гергана, Тодорка, Светла... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... всичките й 60 нейни здрави деца, с които тя се изхранва.

Принудителната евтаназия на дребни преживни животни в Ямболско продължава. До момента са избити близо 4000 овце и кози.

По този повод у нас идват експерти от Европейската комисия, които ще посетят районите под карантина.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Александра Митева - началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ заяви пред Bulgaria ON AIR, че всички мерки са били взети своевременно и са съобразени със законодателството у нас и в ЕС.

Тя беше категорична, че трябва животните в село Шарково да бъдат евтаназирани, защото няма друг начин да бъде спряна заразата и да се ограничат щетите.

Бившият директор на БАБХ д-р Йордан Войнов също подкрепи тезата, че при такива ситуации трябва да се действа бързо, защото евентуално разпространение на чума по животните в страната може да доведе до сериозни икономически загуби за страната.

"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. Тук притеснителното е, че доста време се протака този случай. Първите проби, до колкото аз имам информация, са от 4 юни, сега сме 16 юли, това е месец и половина, което е страшно много. Тези неща се правят бързо и най-важното е хората да бъдат наистина информирани", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
4
 
5
 
! Отговори
Селяк преди 5 години
Никой психически нормален животновъд не си нарича добитъка рожби или деца. Той го гледа за млякото и месото. От време на време ги изяжда. Дори и имена не им слага. Това с баба Дора се оказа политически трик та да скочат Нинова и Джамбазки и да си правят политическа реклама. А от всички 4000 кози и овце само на баба Дора не е убит.
150
1
 
9
 
! Отговори
Димитър Краев преди 5 години
До писателя : чичо. Хора като теб които се крият и не си пишат имената са страхливи хора. Относно това кой какъв е Радев, Йотова и Нинова аз не защитавам никой но това което ти защитаваш това правителство то работи против България това е правителството на крадци предатели и хора без съвест и морал. Хора мислещи само за свойте облаги. Прегледай всички изказвания на главатаря на разбойниците когато го сгащят неподготвен и ми кажи има ли някой смислен отговор тоя ...
149
3
 
2
 
! Отговори
чичо преди 5 години
До extremistБългария не само не може да живее сама за себеси, но и не трябва.
148
4
 
3
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Ако, действително има чумна епидемия то мерките са адекватни.Аз разбирам баба Дора защото и моите родители са на същия хал, но тук, става въпрос дали да злепоставим ДЪРЖАВАТА или да спасим козичките на бабата.А тия тримката,Румен Радев,Корнелия и Йотова,ако народа не ги махне от политическия живот могат да съборят не само правителството,а и държавата,както навремето Жан Виденов.
147
0
 
4
 
! Отговори
Козичка преди 5 години
Бе недейте трепериш рожбичките нека не остане коза и овца в България да сме сигурни дали има няма и как се лекува
146
0
 
6
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Какви красиви козички!Машаллла!
145
5
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Супер си е Бойко! Да е жив и здрав да ме пази от изостанали пенсии като вас
144
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази тема малко взе да се преекспонира. Стана по-драматично от индийски сериал мелодрамата с тази баба.Ако животните бяха се изпоразболяли от чума, щяха да ореват орталъка как никой не е взел мерки срещу страшната болест и колко безхаберни са управниците. Угодия никога няма..важното е да се реве за нещо. Сега колкото пари и овце да им дадат, все няма да им стигнат, защото се усетиха, че цяла България ги гледа и сега е момента за келепир.
143
2
 
6
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 147 И пак Бойко ще управи работата както винаги.За това е любимец на народа.
142
2
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ОТ ДРУГА СТРАНА ТИКВАТА ЩЕ НАМАЖЕ С ОЩЕ СУДЖУК
141
1
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ ВНОСА ОТ ЕВРОПА НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ. ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ БЪЛГАРСКИ
140
1
 
11
 
! Отговори
чоека преди 5 години
В БАБХ трябва да са наистина много застреляни, за да се докарат до положение Корнелия Нинова да ги прави смешни. Каква е тази организация на нашите некадърни санитарни служби. За първи път ли има няква зараза, че е нужно премиера да разпорежда създаването на кризисен щаб? Те нямат ли си сценарии за реагиране? Млади и кадърни хорат трябват, не посткомунистически директори.
139
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо изключително не се случва от гледна точка на чантаджия на държавна хранилка. За вас всичко е проект, движение на парични потоци, виртуален гъдел.шепа електорат може да се жертва
138
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 154Да ваксинираш означава да ползваш ваксина с живи, отслабени вируси. Не се знае отлабените вируси кога ще станат вирулентни.Ветеринарите разчитат на това, че като не се ваксинира, вирусът го няма и ако го засекат серологично няма да си чудят дали това е истинска инфекция, или антитела вследствие на ваксинирането.Тъй че нещата не са толкова прости, колкото си мислите, все едно тук някой да тръгне да ни ваксинира против Ебола вирус.....
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно че напоследък не се случва нищо интересно, но пак претоплихте с много манджата. Нищо странно, нищо изключително не се случва, това е стандартна процедура прилагана многократно през годините в България в подобни, че и по-големи мащаби. От всичко става ясно единствено, че се води някаква кампания по тази линия и някой набива доста пари по този проект - то не беше кравата Пенка, то не беше баба Дора, то не бяха драми.
136
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До справедливМ,и кой им е крив че не са си ваксинирали животните, аз ли да ида да им ги ваксинирам?
135
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде се покри Боко Суджука бе, чака за създърмата, а?
134
3
 
6
 
! Отговори
До 147 преди 5 години
Да точно така полицейските шефове имат широки познания в областта на микробиологията, в МВР всички имат научни трудове по вирусология, бактериология и в краен случай имунология, обаче ей така на инат си мълчат си и чакат онези неуки ветеринали да си дадат заключенията.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Di koga schte spusch balgarino tap naiven do koga schte te grabat unijavat i ubivat ot glad tia milioneri bigataschi oble4eni debeli korumpirani
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mrasni gadove sasipahte jivota na horata gorkata stara jeniza i kosizkite i tesi bolesti idvat ot tur4uljata vs e ismisleno da sasipat bg semedelieto saschto e sasioano vaksinite na onja mnister moskov otrovi sa dezata ni boiko dchte si vaksinira li vtiria vnuk s vaksinite na pristela mu moskov koito oschte ne e v satvora kskto i dr bogataschi gerbeti