220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
8
 
7
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Много е интересно, когато ми казва някой, че съм по-беден, най-беден и т.н. Аз си спомням празното панелно жилище с две легла, маса, печка Раховец и те ми викат - сега си по-зле от тогава!
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем то това е идеята на ЕС бе, Шумен... Като американските щати - вътрешно всеки се оправя как намери за добре, данъци и т.н., но има общи насочващи правила и обща външна политика. Много ясно, че суверенитетът ще е ограничен.
217
7
 
6
 
! Отговори
Ме преди 5 години
Е то защо са ни политици тогава, ако за всяко решение ще искаме референдум?А и това не е от компетентността на всеки... Има икономисти,те могат да преценят по-добре от Ганка пенсионерката, която са я наплашили с разни страхотии,..
216
5
 
9
 
! Отговори
л преди 5 години
До Олег"Литва не изглежда много ударена. Или поне най-големия удар върху нея носи буквите СССР!"Литва до момента получи 500 000 "бежанци" от ЕС и в частност Германия !!!!!*** да видиш на какво прилича Литва сега !!!!!!!!!!!!!!
215
5
 
6
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До ОлегОлегчооо, падаш много ниско :D Литва задлъжня яко, ама много яко. Нещо по тая тема с еврото и дълга да кажеш, че вече се изложи в предните си коментари. Ей, *** ;) Колко ти плащат на коментар?
214
6
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 216Литва не изглежда много ударена. Или поне най-големия удар върху нея носи буквите СССР!
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да повярваш на сметките на човек, който пише "милЯрда"
212
3
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До кТова путин ли ти го каза?
211
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Поредната руска марионетка беше активирана!
210
2
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До проф. АнТа тези, които ти го казаха, не риваха ли за ГДР случайно? Не викаха ли , аз като бях малък бяхме пионерчета. Някои германци пък са викали, като бяхме в Източна Прусия на море виждахме границата на СССР от плажа!
209
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Национална валута означава национален суверенштет."И национален правопис, колега !
208
3
 
5
 
! Отговори
pkboev преди 5 години
В условията на валутен борд сме точно толкова зависими от еврото, колкото и ако го приемем като официална валута. Големите промени биха били по-свободен пазар (чрез отпадане на обменните разходи) и освобождаване на средствата за обезпечаване на борда. Второто е ОК, но при липсата на потенциал за конкурентност, отворен пазар вероятно съвсем ще затрие жалкото ни производство.
207
13
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименОх жалка утайко :)) яжте ги вие :))) ние имаме какво да ядем :)............................Абе гладна въшко , ако не сме ние ще изпукате от глад !Освен ,че почти всяка година идваме в България и харчим пари , ами и пращаме на роднините си нод 2 милиарда евро годишно ,които те харчат в България или ги внасят в български банки за да може баща ти да си получава пенсията , за да може жена ти да си получава детските добавки ! Не стига ,че ви помагаме ,ами сте и неблагодарни !
206
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един немски министър беше обяснил, че ударът върху немската икономика след приемането на еврото е бил голям. Представете си за българската.
205
3
 
9
 
! Отговори
Един от Словакия преди 5 години
Ми разказа, че първите няколко години след като въвели еврото било голям глад и мизерия. Но сега било добре вече
204
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Italia ispania garzi ne iskat a bg pi to4no milionerite goranov iskat eur. Tova e tapo sa edna bedna bg saschto schweizaria ne iska eu i eur umni bogati 150 deputat kompetentni ministri. Bogata ch
203
7
 
10
 
! Отговори
к преди 5 години
ЕС до сега струва 29 милярда на България !!!5 милярда членски внос, 14 милярда глоби от ЕК и за още 10 милярда ЕК ни съди само кръгъл *** може да повярва в долната еврейска лъжа че ЕС ни давал до сега ЕС ни даде 50 000 "имигранти" и ни записа 100 милярда дълг от който и 5 милярда не влезнаха в България !!!!!!!!!!!!!!!!!!
202
5
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До проф. АнА много германци имаха марки, които не струваха и хартията, на която са напечатани - Източно германски марки. Така, че от германци до германци има една берлинска стена разлика!
201
10
 
12
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
Привет от Германия - Ало, умник, познавам маса германци, които биха се отрекли от еврото. Една от тях ми каза - едно време си купувах крем за лице за 3 марки и 50 пфенинга, след въвеждането си го купувах на 3 евро и пееесе. Тук ще стане същото. Пенсиите няма да си купуват хлеб за 80 стинки, а за 1 евро!
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които натискат за еврото - нито веднъж не излязоха и не обосноваха точко по точка какви са плюсовете за това.Тези, които сега искат референдум, също не излизат и не дават обосновка точка по точка - какви са минусите за влизане в еврото.Е за какво влизане става въпрос и в същото време - за какъв референдум става въпрос, като просто ...НЯМА ИНФОРМАЦИЯ нито за едното, нито за другото!Май и едните и други ползват ситуацията за черпене на чисто лични и теснопартийни дивиденти!