220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
Хората не искат много неща, ама те пак ни ги набутват до дъно. Добре,че сме дръжливо племе.
178
2
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До кНе ти ли хрумва, че може ти да си по-беден от всякога и не трябва да наричаш непознати хора бедни? Или по-бедни поне от всякога.
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 - 3 tр0ла от *** 20,шименският олигф-рен Варг...това е общо взето армията разбирачи.
176
10
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе *** , германците да не са по-прости от вас ,че си премахнаха марката ,която беше една силна валута и приеха евро ?! Вие лева не искате да премахнете ,който се държи на ниво благодарение на валутния борд ! Като приемете еврото и като премахнете лева ,кво ще стане , ще изчезне българщината ли ?! Германците като нямат вече марка да не би случайно да е изчезнала немската нация и немската идентичност ?! Аман от кръчмарски патриотизъм ,затова сте в това безнадеждно положение !
175
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз *** беше се кандидатирал за кмет на Варна едвам събра май 2%
174
13
 
6
 
! Отговори
к преди 5 години
кажете ми промити мозъци какво добро до сега видяхте от ЕС !?днес България е по-бедна от всякога, какво стана със западните обещания за просперитет !?как може въобще да си помислите че България може да има полза от Еврото !?ако България щеше да има полза от Еврото запада щеше да ни пречи да го въведем - така както попречиха на Южен Поток
173
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Ясно като в мъглаМного е зле да си ***! Как се определя сегашния курс, знаеш ли?
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф като почнете да ми се правите на големите патрЕоти... смешници...
171
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре де кажи ни - БНБ ли ще го напечати това евро или ще го вземе от ЕЦБ, щото като взимаш пари от външна финансова институция,Обяснявам за такива албански реотани! За да приемем Еврото ние трябва да влезем в Еврозоната. При влизане в Еврозоната ние ставаме част от общия европейски финансов пазар. Губим своя финансов суверенитет, но печелим този на Еврозоната, който към момента е в пъти по-силен от нашият, защото е подкрепен от много по-силни икономики от нашата.
170
2
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До GHTА ти като какъв си показваш знанията? Що да си по-добре от мен?
169
0
 
1
 
! Отговори
Ясно като в мъгла преди 5 години
Тука си коментираме, но никое отговорно лице не казва колко ще е курса след влизането в чакалнята, ще се отрази ли новият курс на цените и пр...А то някой и да каже нещо, можем ли да му вярваме...Всички ги е страх от неизвестното, дайте светлина
168
1
 
5
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До ОлегЗначи си някакъв кръчмарски разбирач, който се смята за компетентен по темата и държи да си покаже "знанията" :D В голяма заблуда си. Хабер си нямаш как става играта, но упорито заблуждаваш хората с глупостите, които пишеш.
167
6
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 169Великобритания напуска ЕС, ти искаш евро да има? Като кава ще го има?
166
2
 
8
 
! Отговори
До 142 преди 5 години
Гърците си живеят 100 пъти по-добре от нас,защото харчеха повече,отколкото имат,затова задлъжняха с 300 милиарда евро,а сега ние и другите от ЕС им плащаме гяволъка.
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияМного добре ще направиш ако ходиш на почивка другаде в Европа! Тук не си добре дошъл и по-добре не стъпвай тук!!!
164
7
 
7
 
! Отговори
seira преди 5 години
До pesho 159:ГЕРМАНИЯ 2050 г., ТУРИСТИЧЕСКА РЕКЛАМА:"ДОБРЕ ДОШЛИ В САУДИТСКА ГЕРМАНИЯ!"
163
4
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До GHTЗа какъв *** за зеле трябва да съм учил УНСС, ИУ-Варна или нещо подобно?
162
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва всекви там ингилизи, шведци, датчани, чехи и т.н. да бъдат обявени за рубладжии понеже си държат националните валути
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След монархията лева се закачва за рублата и минава , като слаба валута.Силна валута е лира, евро , долар.
160
4
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До vargСега суверинитета ти е да нямаш право да печаташ пари. Много ли е голям?