Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!

Саксобургготски за изпуснатите пари от таксите по пътищата
205
Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!
Снимка: Булфото, архив

Симеон Саксобурготски поздрави кабинета за въвеждането на тол системата, но и предупреди, че както е имало пропуснати ползи заради забавянето на таксите за пътищата, така има и загуби от замразяването на проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата

"Тези дни, пътувайки в самолета от Мадрид за София, попаднах на интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството за бордното списание "Bulgaria ON AIR". Държа да поздравя министър Николай Нанков, че след толкова години успя да задвижи идеята за въвеждане на т.нар. тол система и в България и да му пожелая успех", коментира експремиерът, цитиран от пресофиса му.

Той припомня, че през 2003 г., когато беше премиер се е срещнал с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на магистрала "Тракия" и проектът за договор с тях предвиждаше използването на тол система.

"Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в изключително добро състояние, именно чрез събираните тол такси, ми се видя изгодно за България да привлечем такъв голям чуждестранен инвеститор. След това бях остро критикуван, незаслужено обвиняван в какви ли не "далавери” и поради големият отпор на различни кръгове у нас, идеята беше провалена", допълва Сакскобургготски.

Заради това забавяне той отправи остри критика към управленците.

"Питам се колко ли пари изгуби държавата от това отлагане, колко пътища щяха вече да бъдат ремонтирани със събраните средства и как по-различно би изглеждала транспортната ни мрежа днес. Трябваше ли да изминат близо 15 години, преди да стигнем до извода, който много други по-развити европейски държави бяха направили, че събирането на тол такси е икономически по-изгодно за държавата от продажбата на винетки", отбелязва експремиерът.

Според него и България трябва да се възползва от големия транзитен трафик от и за Турция и Близкия Изток и да събира от него средства, както правят нашите съседи.

"Разчетите, направени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които цитира министър Нанков, говорят сами по себе си. От винетни стикери годишно приходите са 300-350 млн. лв. срещу очакваните три пъти повече след като бъде въведена тол системата. Жалко за пропуснатите възможности! Сега вече щяха да бъдат реализирани някои важни пътни проекти и ремонтирани други трасета, които поради липса на пари са си останали така, както са били построени преди 50 години", коментира още той.

Сакскобургготски смята, че подобна е ситуацията с проекта за атомната централа "Белене".

"Моето правителство размрази проекта, за да може да се осъществи този стратегически важен обект за националната ни сигурност, но популизма взе надмощие над здравия разум. Знаем какво последва. А днес – години по-късно, и то години на пропуснати ползи, отново започваме да говорим за нуждата от тази централа. За тези загубени години колко ли по-добре щеше да се е развила икономически България, ако разполагаше с нужната за това пътна и ядрена инфраструктура", обобщава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Тоя германски окупатор хич не го признавам както и младетелите след 1878 защо поне не ни е разрешено динанстията да е от чиста българска кръв Стефан Стамболов заслужава много повече от руски и германски окупатори ама свинята Бисмарк изквича.
175
0
 
3
 
! Отговори
Молбица, подписче.. преди 5 години
Царю честити, молим ти се да ни оправиш за 785 дни, та последните 15 да отидем на море!!!
174
0
 
2
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 5 години
Скрий се, бе, горски!
173
1
 
2
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 5 години
ТОЯ ИСПАНСКИ ОЩЕ ЛИ НЕ СА ГО ОСЪДИЛИ ЗА ИЗМЯНА НА НАЦ.ИНТЕРЕСИ?
172
0
 
3
 
! Отговори
Рила преди 5 години
"...и гледайте да ми върнете горите, имотите и планините, балачорници такива..."
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само не разбрах, за кого са пропуснатите ползи, за португалците ли ?
170
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а той излезе РУСКИ КАВАЛ" Има такива хора които едно си знаят и едно си пеят.Моньо Сакса бил руски агент, Тръмп бил руски агент, Тиквата бил руски агент, Кери и Пасито и те руски агенти... това е някаква шизофрения.
169
4
 
13
 
! Отговори
Къв цар е този преди 5 години
Абе този крадлив ***, до кога ще се изказва, до кога ще го търсите, дойде да си вземе малкото, но ни взе душата, но си взе любовницата Кунева, която е..майката на образованието, на енергетиката, и сега има наглостта да се обажда, да ходи при баща си това му пожелавам!!!
168
1
 
10
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Какви надежди хранехме навремето за този човек , а той излезе РУСКИ КАВАЛ ....СРАМ...
167
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До българче!какви ги ръсиш? Никой не се е предавал,просто характерната за нас НЕЕДИННОСТ позволи на ордите да ни завладеят.Освен това коварните гърци пуснаха нарочно османлиите..А първата работа на завоевателя е била да избие аристокрацията ни за да остане само плебса да им робува.Това е нещо като "закон" за завоевателите..
166
0
 
7
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
До ПроСоТоВ покрайнините действаха нашите шумкари за да бягат у съседите при блокади!
165
0
 
6
 
! Отговори
българче! преди 5 години
До ПроСоТоКъде бяха нашите царе когато, дойде султана? Предавахме се и му служехме! Съюзници!
164
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До БОКЛУКникой не твърди че е българин!!Не са нито баща му,нито дядо му!!Този щеше да цар НА БЪЛГАРИТЕ така,както Султана е бил султан на българите.Вината е изцяло наша!!!!
163
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Мнениемного просто,драги:-Оттам,откъдето се появиха и сегашните "демократи"-от "ПОКРАЙНИНИТЕ" на нацията.Защото сме такива-"Евтини на брашното,скъпи на триците"Левски и другите ни герои дадоха живота си за "Чиста и свята република",но тия,които се криеха по таваните докато героите ни бяха убивани,загърбиха Святото им дело и по робски залитнаха:-"Искаме цар-господар"..сега реват..
162
0
 
12
 
! Отговори
zoygr преди 5 години
Аз бях в Португалия преди две години.Разговярах с доста местни относно магистралите.Конкретния повод беше, че никой не се движи по тях, за разлика от второстепенните пътища. Познайте защо! Точно така - защото е много скъпо и недостъпно за обикновения човек. Освен това разбрах как министърът на транспорта си е приватизирал всички основни артерии и прибира яко.Е те тва е светъл пример от Португалия!
161
1
 
10
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
До до ИстинатаЩе отидем в харема на Бойко - Парламента е пълен с *** на заплата и длъжност
160
0
 
21
 
! Отговори
ЦАР - ИДИОТ преди 5 години
ЦАРСКО НИЩОЖЕСТВО
159
2
 
20
 
! Отговори
Стига глупости преди 5 години
Какво общо има този кърлеж със старите български царе?МАРШ МЪ.РШО КРАДЛИВА!!!
158
2
 
16
 
! Отговори
Male преди 5 години
Не ти ли омръзна бе дедооо! Че и нагъл! Ае достатъчно ла.*** хвърли в държавата та сега да правиш *** коментари. Ае ходи си в Испания вече! Земите си взе, дворците си искаш! Само дела и претенции! По твое време затвори Аец-а, раздаде мините и енерго-разпределителите! Гушнахте парички! Кво повече искаш? То и малко срам трябва!
157
3
 
6
 
! Отговори
до Истината преди 5 години
"Султана воюваше за благоденствието на раята а русия за окупацията на балканите!"ХАХАХАХАХ Ало ПИЖОВЦИ идете да се запишете в харема на султаня да ви нахрани и успокои , гладни ку4ки!!