Борисов нареди: След срива на Търговския регистър – единно е-хранилище!

За да няма подобни кризи – повече пари, включително за киберсигурност
Обновена: 15 авг 2018 13:15 | 15 авг 2018 10:30, Веселина Йорданова
211
Борисов нареди: След срива на Търговския регистър – единно е-хранилище!
Снимка: Архив, БТА

След срива на Търговския регистър държавата смята да създаде Единно електронно хранилище, където всеки държавен регистър ще има копие.

Още по темата

"Това предприятие на практика ще направи един склад за електронните данни", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той настоя при създаването му да бъде предвиден надзор, както има в строителството.

"Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи и този процес", нареди Борисов.

Решението ще бъде предложено за одобрение на Министерския съвет до 10 дни, информира вицепремиерът Томислав Дончев.

"Естествено няма да кажа къде ще бъде, но технически и нормативно ще уредим това, за да може да препятстваме бъдещи подобни кризи", коментира вицепремиерът.

Проблемът с регистъра е от 10 август и се очаква да бъде решен окончателно до няколко дни. Дончев съобщи, че за това се работи денонощно, като функционалностите се възстановяват поетапно. Институциите уверяват, че проблемът е технически и с данните няма как да се злоупотреби.

Дончев обаче посочи, че случилото се показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато преминаваме към електронно управление и как "една техническа криза може да се превърне в икономическа, търговска и каква ли не друга".

Вицепремиерът заяви и че за да няма подобни кризи в бъдеще, ще трябва да се отделят повече пари, включително за киберсигурност.

От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" ще направи проверка на всички електронни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
18
 
! Отговори
КарлМай преди 5 години
Винету- виж там в архива на тато ,когото зорко пазеше сигурно има ноу хау за .....цели проводници!! стига тези полупроводници, вие я направете с ЦЕЛИ !! Ето и подходящи хора имаш Цецо нали след виф бил постъпил в изчислителният център на МВР .../ е като шофьор де/, ама може да е пипнал нещо електронно и дай боже да се е заразил с мозък.Нете ли е срам бе индиа-нец да разбираш от всичко. Вземи се скрий някъде под някой мост / дай боже да е строен от италианци /..
178
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
И единното хранилище ще спре да работи ако RAID-a ти казва да смениш диск, а ти чакаш да гръмнат още няколко че да купуваш и подменияш на по-едно.
177
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До брейКак така 100 милиона. Несериозно е. Те не признават милиони. Милиарди ползват (справка КТБ; облепването на блоковете със стереопор, незнайно защо наричано саниране; Белене ...)
176
1
 
11
 
! Отговори
sas преди 5 години
"Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове."То същото важи и за магистралите :)
175
2
 
8
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
"Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове." ?!?! Този наясно ли е за какво изобщо говори?! Забележима разлика в качествата на HDD напоследък просто няма. Правят се на едни и същи поточни линии под различни брандове.
174
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олелелел, леллел ..... хахаахаИма 1001 фимри, който за 200-300 000 лева, ще ви направят децентрализирана система, която ще изгори, ама само ако падне атомна бомба ... Обаче те милите, дали 10 млн ... На братчеди и ознати.
173
1
 
18
 
! Отговори
брей преди 5 години
Боко ще прави хранилище !!! Демек да храни своите протежета !! Ето къде ще се затрият нови 100-тина милиона . В хранилището предимно ще се назначат щофьори -от квотата и интелектуално близки на ЦЦ, фирма на Султанка ще поеме охраната / да пъди врабците и гони облаците/Кухнята ще се зарежда с суджуци, Делян ще санира помещенията!! Лилето ще седи върху твърд диск!! /стига да не го счупи/-или голям цирк-Бойко и хранилище, то сега действа на същият принцип-дава или големи залъци
172
3
 
4
 
! Отговори
SysAd преди 5 години
Оф, най ми е тъпо когато лаици започнат да раздават акъли и решения.
171
2
 
7
 
! Отговори
До 144 преди 5 години
Мой човек, ти ли не разбра, или просто ни пързяляш тука с този сторидж?Официално заявиха, че са им изгорели дисковете а не сториджа.Тоест какъв им е сториджа изобщо няма никакво значение.Сториджа в крайна сметка управлява информацията, която е съхранена върху HDD в него.Дисковете са носителите на информацията и те са евтини и се сменят бързо.Освен това, си има съответните индикации, ако дисковете са на път да се повредят. Само е трябвало някой да следи тези неща. Явно не е гледано това.
170
1
 
10
 
! Отговори
Искрен преди 5 години
СПИ, ДЯКОНЕ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ! Спи, дяконе! Не се събуждай!Остани в незнайния си гроб!Добре си ти От там не виждашСъдбата на достойния си род.Не виждаш майките, които днес Не раждат! Старците край кофите за смет!Бащите със джобове празни,В ръцете с куфари и здравец за късмет Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви, пусти градове.Строим хотели, паркинги гаражиКрай просяка минава BMVНа Пътя към Европа се продаватВ ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуватСтаена скръб в очите им гори.Спи д
169
1
 
11
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Велик беше г-н Ралин и добре се измъкне да не види тоя *** с 3 мозъчни клетки и половин прочетена книга Бойко Буда Борисов на власт 10години.
168
4
 
2
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
До :До гатанкаКомунист е събирателен израз на: неграмотни, простовати, мързеливи, хитри, алчни, без всякакви човешки ценност. В България са дошли на власт на 09.09.1944г. и властват до днес.УТОЧНЕНИЕ: Станали са партизани сутринта на 10.09.1944г. и пак сабалян на 11.11.1986 се пръкнаха като демократи.ИСТИНСКИТЕ комунисти / Вапцаров / фашистите ги убиха!Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2018/08/15/borisov-naredi-sled-sriva-na-tyrgovskiia-registyr-edinno-e-hranilishte.385075
167
1
 
7
 
! Отговори
До 153 преди 5 години
Кой народ?Ти американското посолство ли, което му плати масрафа за да гътне Ореха наричаш народ?Освен това, след изборите, когато уж избрахме Прецедента Плевньо, стана ясно и как ги "избираме".Те сами си се избират - мъкнаха чували с бюлетини насам - натам в нощта, хората от избирателната комисия в залата викаха хорово "Мафия!, Мафия!", а в това време депутати от ГЕРБ се намесваха незаконно в броенето и работата на изборната комисия. Дори ги дадоха по телевизията и какво? Нищо, продълават
166
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато един клоун забавлява народа - това е комедия.Когато същия клоун управлява народа - това вече е ТРАГЕДИЯ.Йохан Волфганг ГЬОТЕ
165
1
 
11
 
! Отговори
Поклон пред Радой преди 5 години
Простакът е кремък корав и могъщ,Простакът е демон без лик, весдесъщАкула на сухо, безкрил, а хвърчи.Удариш на кухо, простакът звучи.Простакът не чака, не знае пределИ стига простакът до своята цел.Защото простаци край него вървятИ дават му знаци и дават му път.Надкласов, безкласов, без род и съюз,Без ден да протакаш, дори да кървиВойна на простака до смърт обяви.За срам на Европа, на всичките насКогато докопа в ръцете си властПо-страшен от спина, по-жилав от ракаСега за сега се оказа простака.
164
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гатанкаКомунист е събирателен израз на: неграмотни, простовати, мързеливи, хитри, алчни, без всякакви човешки ценност. В България са дошли на власт на 09.09.1944г. и властват до днес.
163
1
 
6
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
В същия дух беше и "умозаключението ": -Тази година завод за полупроводници, а от догодина за ЦЕЛИ проводници, другари и другарки ---- Ха-ха-ха!Спомняте си, нали?КОМЕНТАРИТЕ СА ИЗЛИШНИ!
162
1
 
5
 
! Отговори
Пуделчето на Мутрата преди 5 години
Валери Симеонов с любовница на плажа на братя Диневи. Сега нали разбирате защо няма проверки там?
161
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Че то и сега си е хранилище за избрани хора ,само търсите кусури .
160
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен 161: НАПЪЛНО ВЯРНО