Борисов нареди: След срива на Търговския регистър – единно е-хранилище!

За да няма подобни кризи – повече пари, включително за киберсигурност
Обновена: 15 авг 2018 13:15 | 15 авг 2018 10:30, Веселина Йорданова
211
Борисов нареди: След срива на Търговския регистър – единно е-хранилище!
Снимка: Архив, БТА

След срива на Търговския регистър държавата смята да създаде Единно електронно хранилище, където всеки държавен регистър ще има копие.

Още по темата

"Това предприятие на практика ще направи един склад за електронните данни", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той настоя при създаването му да бъде предвиден надзор, както има в строителството.

"Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи и този процес", нареди Борисов.

Решението ще бъде предложено за одобрение на Министерския съвет до 10 дни, информира вицепремиерът Томислав Дончев.

"Естествено няма да кажа къде ще бъде, но технически и нормативно ще уредим това, за да може да препятстваме бъдещи подобни кризи", коментира вицепремиерът.

Проблемът с регистъра е от 10 август и се очаква да бъде решен окончателно до няколко дни. Дончев съобщи, че за това се работи денонощно, като функционалностите се възстановяват поетапно. Институциите уверяват, че проблемът е технически и с данните няма как да се злоупотреби.

Дончев обаче посочи, че случилото се показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато преминаваме към електронно управление и как "една техническа криза може да се превърне в икономическа, търговска и каква ли не друга".

Вицепремиерът заяви и че за да няма подобни кризи в бъдеще, ще трябва да се отделят повече пари, включително за киберсигурност.

От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" ще направи проверка на всички електронни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ги лови страх. И трият ли, трият ли? Някой, каза колко и да триете, информацията може да бъде възстановена. ИЛИ важи само за нас? Е, като знае тоя човек, що не почва
158
1
 
7
 
! Отговори
нови калинки преди 5 години
Понеже 400 хиляди партийни хрантутници са ни малко, Брписов ще си назначи още поне стотина герберски калинки плюс десетина патриОтарски такива за надзор, чиято задача ще е да направят съответната обществена поръчка или поръчки за наши хора, но най вече да осигурят още няколкостотин гласа на изборите.
157
4
 
1
 
! Отговори
гатанка преди 5 години
престанете с тези комунисти,бе ,че си показвате какви сте
156
2
 
6
 
! Отговори
Константин преди 5 години
борисооооф.
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistТе са едни и същи - Борисов, Сидеров, Павлова - деца и внуци на комунисти. Вижте им посланниците и консулите - ВСИЧКИ са свързани с БКП, и в частност с ДС.
154
3
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен 157 : ТО И КРИМИНАЛНИ ТИПОВЕ КАТО БОРИСОВ СЪЩО СА НА СВОБОДА
153
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЦелта е да източат още пари. Те са над закона и няма нужда да унищожават информация. Каквото и да правят, виждаме, че са безнаказани, законите съшествуват формално. Иначе как да си обясним криминални типове като сидеров например, че са на свобода.
152
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Данните на Търговски регистър се съхраняват на сторидж Fujitsu Eternus DX 8700 SX2. Проверете в гугъл параметрите му, както колко струва и тогава коментирайте колко били евтини дисковете"Момче, тя и администрацията ни е бая скъпа, средната работна заплата там е по висока от тази в производството, ама се вижда колко ни е ефективна тази ''златна" администрация.
151
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж прекрасни български информатици направиха този регистър , хитро си измихте пак ду..***..то с Хр. Иванов, ами като го приемахте този регистър не проверихте ли всичко по него ,защото той е много важна част от икономическия живот на страната,та идеята :"..кой ми а..к..к..а в ***..те ..." за кой ли път издиша
150
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега може да вземе 1-2 милярда заем за нов софтуер.
149
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До леля ПенаМафията поне да беше поставила за премиер по-грамотен и по-нормален. С този сме за смях на всички.
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавие от един друг сайт:"Eлeĸтpoннoтo пpaвитeлcтвo в Бългapия cтpyвa 2 милиapдa лeвa, в Ecтoния - 50 милиoнa"
147
1
 
17
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Борисов наредил..... А ако не беше наредил ? Той да не е "Светия синод"Ба си министрята, ба си администрацията. Интересно на кои фирми са изчезнали данните от регистъра
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У наше село на таков му викаме ***.Оди точи зеле и се мани от посто.
145
3
 
23
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
Господинът преди 8 години нареди за 1 година да се направи електронно правитество.Стана ли???Както всичко в тази държава и както при бай Тошо.Пез неговите очи всичко е направено,а държавата от зле по-зле.Мафията си има държава!
144
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов нареди,а изгубената информация и каква е тя,кой ще възстанови!Или това е било целта на мероприятието?
143
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По същата схема може да се очаква така да "изгорят" и някакви дискове по банките...И... "имате пари - нямате вече пари"!Колко удобно!
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, умен бе умен. Как го майка отгледа толкоз левент и толкоз надарен. Машаалла!
141
4
 
5
 
! Отговори
Некой си преди 5 години
Данните на Търговски регистър се съхраняват на сторидж Fujitsu Eternus DX 8700 SX2. Проверете в гугъл параметрите му, както колко струва и тогава коментирайте колко били евтини дисковете.
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хората са измислили облачните услуги"И облачните услуги според тебе къде са? В небето ли са? Нали физически и те трябва да са върху някакви носители. Точно там е работата, че с най-обикновени RAID технологии, това е можело да се предотврати на 10000000000000%.Ама друго си е да плащаш пари на другарите от Лирекс, нали? И да е класифицирана информацията за дейността им. Пак след време някой ще стане важна клечка (или сега ще се нагуши с милиони), че е помогнал да изчезнат "неудобни" данни.