Заради търговския регистър: БСП искат главата на Цачева

Те искат и шефката на Агенцията по вписванията да понесе отговорност
15 авг 2018 15:52,
45
Заради търговския регистър: БСП искат главата на Цачева
Снимка: Архив, Булфото

БСП иска изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и министърът на правосъдието Цецка Цачева да понесат отговорност и да подадат оставки заради проблема с Търговския регистър. Това обявиха на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Деница Златева и зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

Още по темата

Безпрецедентната криза с Търговския регистър не може да остане така, тепърва ще се изясняват щетите за бизнеса, коментира Зарков, цитиран от БТА.

Според него министър Цачева е знаела за проблемите в Агенцията, тъй като Инспекторатът към Министерството на правосъдието е изпратил доклад до нея в началото на тази година. В документа се съдържат тежки констатации за начина на управление на Зорница Даскалова и завършва с препоръка към министъра - да се потърси дисциплинарна отговорност от нея за неизпълнение на трудови задължения, посочи Зарков.

"Необяснимо е мълчанието на Даскалова и Цачева в последните дни", коментира той.

"Вместо бързи и адекватни реакции от страна на ресорните институции, последваха две безименни прессъобщения, че са сезирани ДАНС, МВР и Прокуратурата", коментира Златева. Според нея реакциите на ресорните институции са били некомпетентни.

От БСП попитаха институциите - вярно ли е, че за периода август 2017 - юни 2018 г. Агенцията по вписвания е оставена без извънгаранционно обслужване, включително на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране; има ли разписана политика за управление и сигурност на информацията, спазва ли се тя, кога последно е била одитирана; правена ли е оценка на риска от Агенцията по вписванията и от Министерството на правосъдието; има ли бекъп на регистрите, поддържани от Агенцията по вписванията; къде се съхранява архивът на агенцията.

"Днес стана ясно, че Държавна агенция "Електронно управление" започва одит на всички информационни системи. Резонният въпрос е - какво са правили до момента", коментира Златева. Тя заяви, че се е запознала с два европейски проекта на Агенцията по вписванията - за надграждане на Търговския и на Имотния регистри, и там е видяла козметичен салон, който работи по тези проекти.

"Това не ме учудва. След като софтуерна фирма може да доставя ваксина по обществена поръчка, явно и фризьорски салон може да надгражда IT-системите на Агенцията по вписванията", коментира Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
18
 
! Отговори
Иван Решетника преди 5 години
За да са на светло чакат някой да пръцне и веднага му искат оставката. Жалка история са завалиите. Знаят, че тяхната работа няма да стане, но .....оставка та оставка. А за Бенчо и Черната каса, в която са потънали дадените от бизнесмена пари защо отричат. Бенчо каза - дал съм им и то много повече. Скоро че каже точно колко.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този, на снимката, изглежда като умствено-недоразвито дете. Горкият!
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шмиргели!Имат ли стаж за да искат оставки!?
21
5
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Пуснаха Бенчо и почнаха да искат. Ама той ще си дойде Очите да ви пита що се отричате, като усетите дебелияПрав е Джамбазки ...
20
7
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Този дето се гъбаркаше с паметта на избитите дядовци от червените рецидивисти, той ли ще иска пак глави ... За тези от червеното котило един по-голям трап ще е нужен ... и една Фадрома, да ги нарива вътре ... !!!
19
22
 
4
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Знаете ли кое е лошото, герб + оп ще си заминат, това е най-антибългарското правителство, но имам лошото чувство, че тези от опозицията БСП, ДПС примерно са същите и при тях нищо няма да се промени. Иначе аз ще гласувам за БСП, не защото ги харесвам, ами защото са поне някаква опозиция на винету.
18
4
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Цял ден БСП не бяха искали нищо. Почнах да си мисля, че са се разпуснали :)
17
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е потомствен комунист.
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ни от исканите оставки. Никой не е подавал оставка. Стига са симулирали опозиционна активност. Нищо не правят, освен говорене и искане на оставки. Няма опозиция в Бг.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те да дадат главите на Бенчо и Очите пък тогава съм съгласен и тази на Цачева да хвръкне!
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майко мила, какъв си ми мазньо ........... Не си за гледане. вЗЕМИ СЕ СКРИЙ НЯКЪДЕ
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Златкова не си харесва главата за иска тази на Цачева, може и да й пасне.
12
4
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПРАВ Е "АВТО-ДЖАМБАЗКИ" /НЕРАБОТИЛИЯТ НИКОГА ПАТРИОТ/ !!! ДЕЦАТА НА БИВШАТА ПАРТОКРАТСКА НОМЕНКЛАТУРА /ДНЕС В ПАРЛАМЕНТА-ПЛЯМПАМЕНТ-ПРОПОРЦИОНАЛНА С.ГА.Н / ТРЯБВА ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ И КАКТО ИСКАТЕ ГО РАЗБИРАЙТЕ !!!???!!!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е умерено корумпирана .
10
6
 
19
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Едно трябва да призная, последните директори на АВ са от некадърен нагоре, за сметка на това алчни за трима. Като се почне от осъдената Николова и се стигне до тази Деница. За едно обаче няма спор, Мама Цеци бие всички изброени, взети заедно ;)
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бенката - вожд на партията!
8
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман тез..... постоянно някой им виновен, те честните калудки. Остана ли човек в ГЕРБ на когото да не са поискали оставката. Ама забелязвате ли че вече не ги иска ГОЛЯМАТА ЛЪЖА, а поповите лъжички!
7
1
 
20
 
! Отговори
Пепа преди 5 години
*** тва сериозно ли?
6
5
 
15
 
! Отговори
??? преди 5 години
За какво ви е тази грозна овча глава!?
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига калинки! Вън!