Към цивилизацията: Македония къса с античното си минало

Отношенията ни със Скопие се нуждаят от спокойствие
24 авг 2018 19:30, Екип на Bloomberg
37

В сложния в политическо отношение настоящ момент българско-македонските отношения се нуждаят от спокойствие и осъзнатост. Това смята журналистът Николай Кръстев от Bloomberg TV Bulgaria.

"Нека да реагираме с повече спокойствие на случващото се в Македония, за да не провокираме излишно напрежение", каза той в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Той допълни, че година след подписването на договора за междусъседство между България и Македония, в сложния за двете страни момент, при факта, че Македония е суверенна страна, емоционалният за българите въпрос създава напрежение чрез маргинални фигури в обществено-политическия живот, макар да са част от управляващата коалиция. 

"Изказванията на Волен Сидеров и политическа партия "Атака", когато става дума за Македония, трябва да се подлагат на съмнение. Досега партията не е вземала отношение по тази тема, винаги се е фокусирала във вътрешно държавните проблеми", каза още Кръстев.

Още по темата

Журналистът не вижда основания за надграждане на договора, както поиска Сидеров. Журналистът уточни, че след известно време България ще е партньор с Македония в НАТО. "България беше тази, която първа призна независимостта ѝ и помогна да избегне гръцкото ембарго", припомни Кръстев.

Македония призна, че в България няма македонско малцинство, каза още гостът, а за нашата дипломация напомни, че се е представила добре с подготвянето на този договор.

"Ние не знаем какво ще стане на референдума на 30 септември, ние не знаем как ще гласуват славомакедонците, знаем как ще гласуват албанците. Трябва да осъзнаваме внимателно случващото се. В момента в Македония имаме един десант от представители на ЕС и посоката пред нашата съседка е едно откъсване от нейното антично минало –  напред, където ѝ е мястото, при цивилизованите държави в евроатлантическия договор", каза още журналистът от Bloomberg TV Bulgaria.

Според него последните 100 години са били изпуснати в българско-македонските отношения. Кръстев обясни, че в този период исторически създадената ВМРО се разделя с пари от Русия, тогава се създава политическата идея за Македония от страна на Москва и Белград. "Всяка критика, дошла от България се използва и вкарва отношенията в един обяснителен режим, от който никой няма полза", каза още Николай Кръстев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
10
 
! Отговори
Българска империя преди 5 години
Тиа от Нато ЕС ако го четете това разберете едно Македония е област на Балканския полуостров както Тракия Добружда Мизия.След разпада на Югославия просто можехте да върнете Област Македония на България.Създавате напрежение на Балканите.Искам един ден да видя дали ще ви стиска да направите областите Каталиния Бавария Трансилвания в държави.Както недопуснахте това да се случи с Каталуния.А Македония е проспахте нарочно да няма по силна държава на Балканите от Гърция ....
34
1
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Най-голямата глупост на отминалото столетие - това е създаването на македонска държава и безумен изкуствен език!
33
1
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
Бе *** що се бутате където не ви стига пипето!България има само да взима, не да дава и отстъпва, ***!
32
2
 
10
 
! Отговори
ТеоГео преди 5 години
Жалки глупости!Македония трябва да се откаже от КОМИНТЕРНОВСКОТО си минало и настояще .Едва тогава всичко ще си дойде наместо...Неприемлива е употребата на "български език написан на сръбска пишешта машина"
31
1
 
1
 
! Отговори
Кавалера преди 5 години
Фердо -жалък си
30
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Е, по-забавно нещо не съм чела! Как се отказва човек от миналото си?! Освен ако по начало не е го имало? *** някак си "излъгахме" не звучи добре, за това "отказвам се"! Все едно можеш да се откажеш :). И какво ще правят с паметника на Ацето в центъра на Скопие? Паметник на всенародната глупост ли ще го кръстят?!
29
1
 
14
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.Makedonia ne e imala antichno minalo ! Iskustveno sazdadena darjava s kradena istoria !
28
1
 
4
 
! Отговори
Фердо преди 5 години
До КавалераВ България има и доста ***, които делят народа си по различни признаци. И територии не завършва на й!
27
2
 
19
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Покойният Божидар Димитров каза най-добре това,което всички здравомислещи ясно осъзнават:"Всичките чукари на Македония не струват колкото 80км излаз на Бяло море!"Заради македонските заигравки от 1913г България е маргинална държава със съсипано бъдеще.Итова не може да се поправи с НИЩО....
26
0
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"Отказ от антична история"-що за ди.вотия,можеш ли да се откажеш от нещо което не си имал и да го представиш като прогрес?Явно може!Гърците постигнаха своето след 30 г натиск,обаче ние пак се *****-Македония все още има претенции за Средновековие и то НАШЕТО Средновековие!Управляващите ни предадоха за пореден път,следвайки чужди интереси!Цялата македонска "история" се побира на няколко страници,държавността-в един абзац,а бъдещето в два-три реда:През 2030г Македония прекрати съществуването си и
25
7
 
8
 
! Отговори
Кавалера преди 5 години
В България има ; Шопи, Траки, Помаци,Македонци и др. ,и когато са били обединени с прилежащите им територий-България е била ИМПЕРИЯ и то 3 пъти. Няма такъв прецедент в световната история. Затова сегашните и бившите такива много - ама много внимават това да не се случи пак.
24
3
 
20
 
! Отговори
Археолог преди 5 години
Днешна Македония не е наследник на онази "античка" Македония - нито като население, нито като държава. Дори официалния език на древните македони не е бил славянски. Това сега е един БЮРМ и нищо повече.
23
1
 
16
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Нека да реагираме с повече спокойствие на случващото се в Македония, за да не провокираме излишно напрежение", каза той в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки."===============А тоз папуняк каза ли, също така, че Исляма е "религията" на "мира", която няма абсолютно никаква, каквато и да било връзка с тероризма? Питам за един прЕател!
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори не мога да разбера какво се опитва да каже този в статията.Аз съм от Бургаз.Когато говоря с македонци не ми трябва преводач.Македония ли е в България или източна България е в "Македония"?
21
0
 
19
 
! Отговори
369 преди 5 години
Колко ше изкара Македония (северна) ?Колкото решат албанците . А те завземат нови територии на изток. Виж българо -италианския договор 1943 г. Поне 50-80 км. са на изток,Въпросът е вече как ще се дели Мк. Как ще защитим нашите интереси и македонските българи, които ше ни "заобичат" след няколко показни кланета. Сърбите ги изключвам, те се ориентираха към Србска република в Босна и Войводина. Просто гледат себе си да спасят.
20
2
 
18
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Много добре разбирам настроенията в Македония,подобно на нашите комунисти.Четвърт век измина,но комуниста не си променя манталитета да краде и да маниполира простолюдието в името на властта.Уж са "нова" партия БСП,а честват годишнината на БКП.Та и македонските управници,които са били агенти на сръбското ДС или на КГБ или по младите сега са вербувани да отстояват политиките на заинтересованите страни.Филмът се повтаря!
19
3
 
20
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Македонците са българи , както тракийците и др.И помни , че истината е на наша страна , а това в сегашното време на интернет не можеш го скрий.
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно като влязат в ЕС ще си покажат зъбите. Те и сега ни плюят, но гледат като Заев да спазват някакво приличие. Като постигнат мечтата си и влязат в ЕС, вече няма да сме им нужни. Македонците винаги са ни създавали проблеми, независимо от политическата върхушка, която ни управлява от 140 години.
17
7
 
6
 
! Отговори
Трай бабо преди 5 години
За хубост.А истината е на наша страна , така че рано или късно ще се приеме от всички.Колкото и да се мъчат русофилите да я подарят на Сърбия , те са и ще си останат българи.Само да влезнат в ЕС и пак ще бъдат българи.
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северномакедончетата няма да се мъчат по История. Историята започва 1944 година, имат 3 урока да научат. Учебничето ще е 10 страници най-много.