Диабет, слепота, бъбреци... Г-да от ТЕЛК, кое е най-тежко?

Заради новата методика за изчисляване – пациентите внасят жалба
29 авг 2018 09:15,
79

Пациенти внасят колективна жалба срещу новата наредба за медицинската експертиза. Инициаторите на подписката са притеснени, че обновените правила за определяне на процента ТЕЛК ще ощетят много от тях и съществува опасност да останат без социални добавки.

От началото на месеца, новата методика за определяне на процента нетрудоспособност вече е в сила.

Според нея - процентът на намалена работоспособност вече няма да се определя от всички заболявания на пациента, а от основната диагноза.

Още по темата

Пациентите питат: Кой ще е този, който ще реши кое е най-тежкото заболяване? Ако например си инсулино зависим диабет, много е лесно – обаче развиваш дископатия, бъбреците ти блокират, слепота, гангрени. Кой ще реши кое ти е по-тежкото?

Пациентите поставят и друг въпрос: Ще паднат ли процентите ТЕЛК, след като се изчисляват по нова методика?

С този мотив днес те ще внесат жалба в Здравното министерство.

Инициатор е Павлина Георгиева, която твърди пред Bulgaria ON AIR, че е нагледен пример за както я нарича "сбърканата система".

Жената е с множество автоимунни болести, но водещото заболяване се води кардиологично. Пациентите като нея са огромна част от хората с ТЕЛК.

Здравните власти все пак успокояват, че опасност да бъдат рязко намалени процентите по ТЕЛК няма, а всичко, което се прави, е с цел да се хванат стотиците случаи на фалшифициране на ТЕЛК. Това обаче не е начинът, категорични са пациенти.

Пред сградата на Здравното министерство днес ще отидат болни с тежки заболявания, всички до един пряко зависими от решението на ТЕЛК-комисиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
9
 
! Отговори
173 % преди 5 години
Кой дрът няма %! Всички сте за болницата, но някои са по хитри! Не спете! Отидите! Почерпете, нахалствайте, обадете се на Телевизията ... протест! Дерзайте! Успех!
45
3
 
6
 
! Отговори
до Ванката преди 5 години
Сега работеща на 58 години /работи в социално подпомагане/, с ТЕЛК взе 200 лева към момента на определянето % на невалидност. Ще ги получава ли когато се пенсионира след 3-4 години? Мерси!
44
7
 
28
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Вижте, със сигурност има фалшиви ТЕЛК-ове, но и със сигурност не са чак толкова много колкото ги изкарват. О, да , разбира се, че сме вероятно водеща държава по инвалидизирано население, но обяснението е простичко. Всичко, което не е "куцо, кьораво и сакото" и потомствено просто - напусна държавата. Самият аз, ако не бях инвалид от много време щях да съм далеч от тази територия заедно със семейството си.
43
3
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До Анонимен 38Много грешиш за броя инвалиди - повече от половината от тези, с реш. на ТЕЛК, са над 70г., защото минават през комисията заради една соц. добавка от 22лв. към пенсията си по възраст. Отделно има към 20% деца. И статистиката тях също ги брои, но това не са хора в трудоспособна възраст. Реалните пенсионери са към 250-300х., което е много под европейското. Но дори и с децата и пенсионерите, у нас хората с увреждания са 7-8%, при средно в ЕС 12-16%.
42
1
 
24
 
! Отговори
мак преди 5 години
Лицемерие, в нормални държави е така. Дори имат право, ако си в болнични, да ти дойдат на гости да проверят, дали си стоиш в къщи. Не казвам, разбира се, че няма корупция и фалшиви болни.
41
16
 
18
 
! Отговори
ПРЪТ преди 5 години
Проверете ги какво правят в ежедневието и ще видите колко са болни! Каката уж куца за пенсия, а като види някой по спретнат мъж - ела да ти кажа! Токчетата и започват да тропат чевръсто и направо щъка като на ролкови кънки! Братовчеда пък, 64 годишен уж все на хапове, прегледи и консултации, диоптри и така, а поддържа 15 години по младо гадже! Като минава някое младо очите му светват и сумти като вълк....
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое ли е наред в тази държава. Всичко е сбъркано и нищо не работи като хората. Всяка нова измишльотина е в ущърб на хората и облекчаване на държавата.
39
1
 
34
 
! Отговори
Лицемерие преди 5 години
В Полша за фалшиво издаден болничен лист се отнемат лекарски права ! За фалшив ТЕЛК вероятно се лежи в затвора, защото това е източване на социални средства от държавата и лекарите спомагат за това ! Ясно е че лекарите си докарват повече пари с корпуция, а хората си "увеличават" заплатата с фалшивия ТЕЛК. Всички го знаем, но никой нищо не прави, иначе всички се възмущаваме от корупцията...
38
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По този начин няма да се хванат фалшивите инвалиди. Но за сметка на това ще орежат хората с увреждания. Не може да се взима впредвид само основното заболяване. То е причина да се влоши цялостното състояние на организма. Но явно така най-лесно ще спестят пари!
37
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има 900 хиляди инвалидни пенсии...все едно сме били във война. Ясно е, че това източване на държавата трябва незабавно да бъде спряно. Така ше се освободят стедства за истински нуждаещите се инвалиди.Според мен трябва да се спрат и всякакви плащания на пари на ръка. Асистенти да, плащане на лекарства да, но парите на ръка са основното, което кара хората да се опитват да мамят системата.
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическото наследство е живо !Само българите се стремят да се изкарат недъгави и дори се гордеят с това - замениха активен борец с трудоустроен....другото име на турянец.Митьо Очите - безработен !Бенчо Бенчев - 95% сакат !Нинова: Системата убива !
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако човек има толкова много заболявания, отдавна вече да е в гроба.
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- тежкото е да отидеш с един куп епикризи и идследвания и шайка ямболски корумпяги в ТЕЛК-а да те изкарат здрав.
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искат да хванат фалшивите инвалиди има много лесен начин за това - просто да сменят членовете на комисиите при повторните прегледиМи те точно това мислят да правят - комисиите да са на ротационен принцип!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вдигам ръце от инвалидите, пиша тука, нервирам се, че ги смятат всички за крадци и измамници и то точно тези, които са октраднали парите от НОИ, те ме изкарват, че политиканствам. Чудим се ние тука как да им помогнем, но на тези хора им трябват мизерни подаяния и ше са щастливи... късмет! Аре....
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искат да хванат фалшивите инвалиди има много лесен начин за това - просто да сменят членовете на комисиите при повторните прегледи. Ако искат да орежат парите за инвалидите - промените са на лице
30
5
 
7
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Ако имаше малко акъл щеше да разбереш че тези 1 млрд лева са вашият проблем, понежеТи акъл не ми давай, защото аз съм наясно как се крадът 1млрд. лева без доказателства!!Ти ако имаш такова дай го на момента! Вместо да плюеш по хора които се мъчат да направят нещо по въпроса, почни да работиш, а не да паразитираш върху системата!
29
7
 
30
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Целта е да се ,, отсвирят,, истинските инвалиди,за да има за ромския електорат!!! Избори идват,трябват пари...
28
0
 
8
 
! Отговори
До инвалид преди 5 години
Ако имаше малко акъл щеше да разбереш че тези 1 млрд лева са вашият проблем, понеже парите за инвалидите идват от НОИ, а парите са откраднати и се чудят сега как да ви подхвърлят някакви подаяния! Търсете примините за вашето мизерстваме, а не подаяния!
27
11
 
16
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Бългрия е бедна държава и не може да си позволи и един ден повече престъпниците от герб на власт. Рано или късно ще се прочистим от тази напаст!