Времето днес: Протестиращо, от 09:00 ч., пред БАН

"Безвремието трябва да приключи, преди да е станало твърде късно"
29 авг 2018 07:20,
33
Времето днес: Протестиращо, от 09:00 ч., пред БАН
Снимка: архив, Булфото

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология излизат отново на протест.

Те ще се съберат в 09:00 ч. пред сградата на БАН на бул. "Цар Освободител", а в 09:30 ч. ще са пред сградата на Министерския съвет, където ще поставят отново исканията си за изваждане на института от структурата на БАН.

Още по темата

Това се казва в съобщение на протестния щаб, публикувано на сайта на института.

"Решението ни е категорично – не желаем повече да сме част от БАН. Настояваме правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно", пише още в съобщението.

Повече от две седмици "преговори", единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно, завършват от института.

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август на метеоролозите и заплахата да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране.

Тогава премиерът Бойко Борисов даде срок на двете страни да се разберат до 22 август.

След този срок синоптиците продължаваха да настояват за отделяне от Академията на науките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Реформа, ама до край преди 5 години
Като искат да напуснат БАН, да напуснат, ама да ги съкратят 50% от тях, за да почнат да работят нормално и да видите как ще запеят друга песен. Ще се върнат веднага в БАН. Срам нямат тези хора!
32
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Проблеми с финансите и в средите на прогнилата комунистическа интелигенция...
31
1
 
5
 
! Отговори
До Имоти преди 5 години
Не е нужно БАН да се ликвидира.Нека да остане такава, каквато е била преди повече от 70 години - място за научни дискусии, обсъждания, публикуване на ценни трудове. А не хранилка за връзкари, които дремят на заплати там.Който има научни интереси,да получи научна и образователна степен в някой университет, да прецени къде ще работи, за да се издържа, а в БАН ще ходи само на научни обсъждания, за които НЯМА ДА СЕ ПЛАЩА от бюджета.Имотите от царско време нека си ги ползват за издателска дейност.
30
0
 
5
 
! Отговори
Имоти преди 5 години
Не разбирам, искате да разделите БАН на малки части и да го чопнете по малко или е нужна реформа но да остане БАН? Прилича ми на бг приватизацията...
29
0
 
6
 
! Отговори
Тъжна констатация преди 5 години
До Анонимен 27За цели институти, които са добри, едва ли може да се говори.Има отделни съвестни, кадърни, знаещи и можещи хора. Но те не са много. В отделни случаи, ако някой от тях успее да стигне до силни позиции, създава проблемна група или секция, която работи на ниво.Пенсионира ли се онзи, който ги е обединил - групата се разпада. Това е закономерност в БАН, за съжаление.
28
1
 
6
 
! Отговори
Изобилие и слободия преди 5 години
С много имоти разполагат,много пари им наливат,разполагат и с работното си време както си искат.И вместо да вършат научно-изследователска работа, печелят от странични дейности.Но вечно реват за още пари.Световно признатите им открития обаче били само 10 - в рамките на 71 години!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БАН има много добри институти, но има и такива, които не вършат никаква работа!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един професор от БАН ме излъга още като бях студент.................толкова за тяхния морал!После същия професор си взе негов човек за асистент...............ясни са ми тия номера!!!
25
0
 
6
 
! Отговори
До Имоти преди 5 години
Лесно може да се докаже кои от имотите са били дарени на БАН от частни лица през царско време. Тях държавата ги е национализирала и през 1947 г. ги и отстъпила за ползване на новоучредената с указ БАН, която да замени "буржоазната".Преобладаващата част от днешните имоти, с които разполага БАН, са построени през соца с държавни пари, на общинска земя.При международния одит преди 8 години, всички имоти, с които днес БАН разполага, бяха оценени на 5 милиардаХората с право питат каква е файдата?
24
1
 
5
 
! Отговори
Освен парите, които преди 5 години
бюджетът пряко дава на БАН, БАН-аджиите разполагат и със средствата, ежегодно отпускани за фонд "Научни изследвания" към МОН. Хора от БАН са основният състав на комисиите, които разпределят тези пари. Пак те са хората, които получават тези пари за финансиране на проекти, за чиято безсмисленост проф.Хорозов написа цяла изобличителна книга.Само за информация припомням, че в последните години на този фонд ежегодно бюджетът дава от 19 до 100 милиона и по-голямата част от тези пари отиват в БАН.
23
0
 
4
 
! Отговори
Имоти преди 5 години
Чудя се дали не става въпрос някой да чопне част от имотите на БАН? Всички знаем че те са много, дори си мисля че статута на някои е не ясен...При пълно отделяне БАН ще изгуби много незнам подобна реформа дори дали е възможна, но кокала си е кокал и си го искат. Според мен въпроса е подобен на изваждането на Барселона от Испания....
22
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 5 години
В БАН ежегодно затъват много пари, без никаква полза, освен да хранят дремещите там.От медиите разбрахме, че бюджетът е запланувал 70 милиона за БАН за 2018 г., но после решили да отпуснат 73 милиона. После ни съобщиха, че са дадени допълнително още 15 милиона, а след врявата, която вдигнаха метеоролозите, им дадоха още20 милиона, макар че само метеоролозите искат още 60 милиона!В последния брой на в."Уикенд" обаче прочетох", че допълнително дадените им през тази година пари били 100 милиона
21
0
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Роботите не могат да заменят депутатите, не говори глупости!!!!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От БАН да изкарат поне един Нобелов лауреат...................тогава да имат големи претенции!!!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Ку-Ку преди 5 години
До Разумно решениеНаправо да закупи 240 робота да замени дупедатите.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БАН ако искат пари, да предложат научна продукция на световно ниво!!!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За каквото и да ти говорят, става въпрос за пари!"Казал умно един стар евреин!!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон Дянков направи много поразии и престъпления, за които дай боже един ден да бъде осъден, но за едно беше прав- за феодалните старци в БАН.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България науката деградира, както и всичко останало.................достатъчно е да се види в какво трагично състояние са БАН и прехваления СУ "Св.Климент Охридски"!!!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинската наука се прави в университетите, така е в белия свят и цивилизованите страни.Титлата "академик" я имаше само в СССР и бившите соц. страни, сега е останала в Русия, България, може би и в някоя друга страна от соц.блока.