След пътният ад: Коланите за пътниците в автобуса – задължителни!

Тежката катастрофа с автобус край Своге взе 16 жертви
Обновена: 27 авг 2018 11:17 | 27 авг 2018 11:15,
54

След пътния ад край Своге и поредната катастрофа, взела десетки жертви държавата отново се пробуди. Беше свикано спешно извънредно заседание в Министерството на вътрешните работи, където се заговори за мерки и решителни действия срещу войната на пътя.

Според експерта по пътна безопасност Красимир Георгиев много скоро, на рискови участъци, ще се сложи ограничителна скорост 20 км/ч, само и само при катастрофа да се изкарват виновни винаги водачите.

Още по темата

"Понякога водачът се обвинява, за да се оправдаят всички други неуредици и фактори. Смятам, че водачът не може да бъде виновен. Това не е нов шофьор, това е човек с опит, това е човек в транспорта, той е минавал стотици пъти оттам. Дали по-скоро тази мантинела не трябваше да върне автобуса, след като се е ударил в нея, а не да поддаде", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR и допълни, че аквапланинг в този участък е напълно възможен.

Според Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите от катастрофи има вероятност всяка една от версиите за катастрофата да е допринесла за тежкия инцидент, при който загинаха 16 души. 

"Автотехническата експертиза ще каже какво се е случило. По време на катастрофата е имало силен дъжд, който също е допринесъл. Освен това отново се заговари за коланите в автобусите. Вчера на заседанието в МС се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа", коментира Маринова.

Тя е на мнение, че на магистрали стават най-малко ПТП-та, а именно това е бъдещето в транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Коланите за пътниците в автобуса задължителни! -ОЧАКВАМ ДА ПРЕДЛОЖАТ И ГЛАСУВАТ ЗАКОН СПОРЕД КОЙТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ВОЗИМ ПОП И В ОТДЕЛНО РЕМАРКЕ НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО КОВЧЕЗИ ДА НЕ ЗАНИМАВАМЕ РАЗНИ ИНСТИТУЦИИ ЧЕ СА МНОГО ЗАЕТИ. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТИКВАТА , ВИ ГАРАНТИРАМ ЧЕ АКО ИМАТЕ СЧУПЕН КРАК ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖИ АСПИРИН-ТОЙ ТАКА СИ РАБОТИ.
45
0
 
14
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
*** то повечето автобуси в Бг Нямат колани , та как ще са задължителни ? кво,от дома ли че си ги носиме ?е сега пътувахме до Приморско с автобус- търсих,търсих колан - Нема !
44
2
 
7
 
! Отговори
Грую преди 5 години
До АнонименA мислиш ли, че можеш от 60 да намалиш до 40 БЕЗОПАСНО, ако табелата е завряна на м*си в храстите и се вижда от не повече от 5 метра?
43
5
 
11
 
! Отговори
malart преди 5 години
*** колан не слага, че ще му повреди мускалите
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще те спаси колана когато тези колани не придържат тялото към седалката а минават ниско долу под кръста като на самолетите. При това обръщане на автобуса през покрив мислите ли 4е тези колани ще ви спасят. Коланите трябва да са като на автомобилите да ги препасват през гърдите тогава има шанс да се оцелее.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като пише на табелата 40 не значи, че трябва да караш със 40 може да минеш и със 30, 40 е максимално допустимата скорост тоя сигурно е заспал на волана и са се утрепали и са нямали колани шофьора е имал и е минал с леки наранявания.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен най-разумната мярка е назначаване на РАБОТЕЩИ комисии, които НЕЗАВИСИМО да оценят всички пътища и да се назначат ремонти, които да се извършат КАЧЕСТВЕНО.....аааа да, верно бе, във Вождова България сме....ще създаваме закони за нашите и предпоставки за още корупция и крадене....
39
1
 
9
 
! Отговори
555 преди 5 години
Какви колани, какви глупости, .. това ограничение на скоростта не е там за нищо. Това е път с опасни завои, .. ОПАСНИ завои, .. от едната страна скала, от другата пропаст. Човешкия фактор е най - важен в случая. Шофьора е най - важен и от него зависи на 99 % от случаите.
38
2
 
18
 
! Отговори
dido преди 5 години
Веднага коланите задължителни , ами кой по задължение ще опрви тея пусти пътища и колко народ трябва да измре заради алчноста ви ?
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично - автобусът катастрофира заради ред неуредности на държавата. Какво е решението: да носиш колан в автобус. А каски?
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"на рискови участъци, ще се сложи ограничителна скорост 20 км/ч, само и само при катастрофа да се изкарват виновни винаги водачите"На тия "първокласни" офроуд трасета през пресечен терен и 10км/ч са им много! 20км/ч трябва да е на лунния пейзаж АМ "Тракия". И на всеки километър камера за скорост или патрулка с камера за скорост! Само така *** ще схванат, че някой ги клати яко: като пътуват по 20 часа "за Слънчака".
35
2
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Редно е вече да попитам "ФАРОВЕТЕ"светеха ли?ако светеха сигурно щяха да са само 10 човека,кой знае?Оха декември ГО 1000 левас :) Видите ли много инциденти и на загуба!!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези двамата си нямат и елементарно понятие от аквапланинг.При 53 км/ч е абсурдно да се получи.
33
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коланите как ще решат проблема с некачествения път на тиквените фирми?
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 4-5 години бях на екскурзия в Италия. Още на Словенската граница шофьорът каза, при спиране от полицията всеки сам си плаща глобата за непоставен колан. В Италия май беше 15 евро на калпак или нещо от сорта. Тук от 100 извора донесоха вода, че коланите им пречели...
31
8
 
5
 
! Отговори
Крети преди 5 години
Къде в Европа се слагат колни в Автобусите , кажете защото никъде не съм го виждал, само в Англия и при скандинавците не съм бил ??????
30
3
 
13
 
! Отговори
пена преди 5 години
Истинате е, че 80% от българите са безотговорни ***, на които въобще не трябва да им се дават книжки. Не са ви виновни пътищата, МВР, и кой ли още не! Просто вие сте рискови шофьори и сами сте си виновни за хилядите ПТП-та.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Примерно рейса пада в река, всички са овързани с колани, смачкват се ламарини и седалки...въобще не съм сигурен, че при тази ситуация коланите са препоръчителни...както винаги с топ по връбче се стреля!!!
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквах да чуя след инцидента ,че ще караме само по-безопасни пътища---- но не пак колани ,изпити ,нови курсове ние си го знаеме ,,ганкиното,, а и нови акции...П.П. да попитам до оня ден кат дебнеха по магистралата сега къде ще дебна ???
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващата стъпка е всички пътници с каски за мотористи.Ако и това не помогне трябва да се помисли за защитни костюми за сапьори.Е..ще има известно неудобство ,но сигурността е на 1 място.