Смяната на министрите – риск, но политически оправдан

Борисов се показа като ловък политик, смята Харалан Александров
11 сеп 2018 12:15,
44

Новите предложения за министерски постове вече са факт. Вчера министър-председателят Бойко Борисов побърза да съобщи имената, за да няма повече спекулации с темата ще има ли "спасени" министри.

След втори пореден есенен коалиционен съвет стана ясно, че диалогът в голямата коалиция е подновен, но напрежението и в малката не спадна.

Волен Сидеров съзря заговор срещу премиера от близки до него хора от ГЕРБ, НФСБ и Реформаторския блок, а Валери Симеонов заяви, че ще приеме новите хора в Министерския съвет, но няма да подкрепи оставките на старите.

Още по темата

"Борисов за пореден път се показа като ловък политик. Очевидно политическата логика взе връх, тъй като подобна масивна смяна на министри ще доведе до известни затруднения в текущите административни дела", коментира в студиото на "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров.

Той подчерта, че действията на премиера представляват риск, който обаче е политически оправдан. Оттук нататък обаче предстои да разберем дали ще бъде и административно удържан.

"След поредицата от скандали и драматични събитие се очакваше да се отпуши някакво напрежение. Затова и се очакваха оставки. Случилото се беше избор на Борисов да реагира бързо, вместо да направи достатъчно задълбочен първоначален анализ. На базата на експертна оценка можеше да се посочи отговорният за трагедията край Своге", каза политическият психолог Антоанета Христова.

"Това, че вътре в партията имаше разнопосочно мислене беше грешно, тъй като даде възможност на медиите и анализаторите да говорят за раздори в коалицията. Тези послания създадоха повече шум в пространството, по-важно беше да се наблюдава какъв избор за министри ще бъде направен", допълни още тя.

Пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева отсече, че според нея тежки сътресения в коалицията няма да има, независимо от скандалите, на които ставаме свидетели.

"Безсмислено е да коментираме вече втора година дали правителството ще подаде оставка. За да се случи това, мотивацията им да влязат във властта трябва да бъде разрушена. Все повече започвам да си мисля, че тези разногласия се случват, за да се спечели време и да се привлече общественото внимание", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
"Винету, и нито един мандат изкаран до края." Ами естествено!2 пъти си подава сам оставката, като иска да даде някакъв шанс и на БКП/БСП, но никой не ги иска. Хората избират него и ГЕРБ 3 пъти, защото са доволни от всичко, което прави. След 3 години ще има Борисов 4 !Нека *** скимтят и плачат, но това е положението.Да е жив и здрав ген.Борисов, който постепенно и с непрекъсната работа ни вади от блатото. Вече и светът ни забеляза и ни уважава!
38
1
 
12
 
! Отговори
БКП + ДПС преди 5 години
БСП + ДПС са най-голямото зло за България! 10 години им сърбахме попарата и стигнахме дъното. Добре, че е г-н Бойко Борисов, на 3 пъти ни вади от блатото. Сега ще чакате новите избори след 3 години. Всички сме доволни от това управление, а *** нека си плюят. Само това им е останало.А, забравих - и ще тръгна с похода на БКП/БСП из България, че важните им решения ще се вземат в СПА центрове. Там редовно ходят и червените бабички.
37
2
 
13
 
! Отговори
Добре, че е Бойко преди 5 години
Добре, че се появи г-н Бойко Борисов, та света да се отвори и за нас и да ни забележат. Вече всички говорят за него с авторитет. Лошото е, че след всяко управление на БКП/БСП затъваме до гуша в блатото, ЕС ни спира финансирането и всичко се срива. Три пъти г-н Борисов започва от нулата и всеки път успява да ни измъкне. Отличен държавник. Мисли за всички, и затова му се качват на главата. Ето, сега ще увеличи с 10% бюджетните заплати. Ако и от това не са доволни ***, значи са луди.
36
2
 
16
 
! Отговори
Поредният БСП бандит преди 5 години
Поредният БСП/БКП милионер!Миню Стайков (близък до БСП, до президента Георги Първанов и сват на Ветко Арабаджиев), както и още 10 човека са арестувани.Разследването е за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.Създали са схеми за данъчни измами от 2009 г.Разкрита е и нелегална фабрика за цигари. Печелят по 1 милион на седмица. Ха-ха-ха - тъ.пи крадливи комунисти!
35
12
 
7
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 23. Стига с тая тъппа опорка за неизкараните мандати. БСП колко неизкарани има - 4. ГЕРБ сами подават оставка, защото са демократична партия. И никакви камъни не е имало, имаше за бесепарите. Стига и с невярната опорка за ромите - ама виж статистиката те за кого гласуват и тогава плямпай, *** червен.
34
15
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До баба марана следващите евроизбори мислете с главите------------------------------ГЕРБ и отделно ББ(има вътр конфликт), ОП, БСП, ДПС, ... чий интириси защитават - лични, или национални, или над-национални? Ако е комбинирано как се подреждат приорититите им?
33
16
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
сбогом шенген сбогом еврозоната на следващите евроизбори мислете с главитеси защото с празни приказки по форумите не става
32
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нинова - конфликтЛукойл не е руски,нито Златев е човек на Русия,просто бизнеса им е с тях.Бойко също е близък със Златев.Е и?Чудите се само как да злепоставите Нинова,нищо повече.
31
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Спокойно, има още 3гВсяка партия е по-добра от герберите.Колко още хора да страдат и си отиват от този свят,стига!
30
2
 
17
 
! Отговори
Нинова - конфликт преди 5 години
Др. Нинова е в конфликт на интереси, при гласуване на закони за горива и акцизи, при положение, че мъжът й Митко Нинов (бивш митничар) е високопоставен служител в Лукойл, с шефска заплата при петролния бос Валентин Златев (човек на Кремъл). Преуспява в дирекция Развитие и експлоатация. В БСП почти не знаят с какво се занимава другарят на председателката им, защото тя не говори за него и го държи в сянка. Двамата имали общ доход от 2500 лв., а той кара престижна кола "Акура" за над 100 000 лв.??
29
18
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Борисов за пореден път се показа като ловък политик. Очевидно политическата логика взе връх, тъй като подобна масивна смяна на министри ще доведе до известни затруднения в текущите административни дела-----------------Каква логика бре? ББ е с добре развит инстинкт за самосъхранение- предпазна мярка на здравия организъм, т.с п.р.и.м.а.т си е!
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всички възстанат,някой гербер ще яхне протеста,ако се гласува за някоя малка партия,герберите ще я купят или смачкат,само БСП засега може да е алтернатива,за да е сигурно,че герберите няма да се върнат отново.Тормоза който налагат над народа е най-главна причина да си отиват.И без това хората не гласуват за тях,а си фалшифицират изборите.
27
3
 
17
 
! Отговори
Спокойно, има още 3г преди 5 години
За наша всеобща радост БКП/БСП все повече се топи по 2 причини:1. Естествена физиология2. Отдавна се води сериозна вътрешна война - милионерите срещу милиардерите. Те, всички са там, в тази честна и социална партия. Не става дума за пари, а за много, много ограбени пари от България.А кой ще гласува за тях? Естествено роднините им, неграмотните на село и братята от боята.Децата им ще гласуват в чужбина, където живеят - Европа, САЩ, в екзотични страни.Алтернативата им е да управляват с ДПС
26
14
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
За сега няма дастатъчно добре подготвен за да го замени ББ! ББ е заложник на самият себе си, толкова е ловък! :)) Смяната на министрите затруднявяше ГЕРБ и ОП - нямат кадри на които да се доверят!
25
10
 
4
 
! Отговори
цитатНаПрокурорОтАфе преди 5 години
"Вслушайте се в гласа на малкото останали разумни българи народа! А, гласът казва никой от досега управляващите ни, няма да оглави и яхне протеста, бунта, гражданска война, или както искате го наречете.Гласът на българите няма да приеме управление от статуквото, в това число, ***, *** либерали, менте русофили, русофоби. Но така, или иначе те са завзели удобни, добре платени позиции и ще ги защитават до смърт.Е, не съвсем, защото нямат цел в живота, освен леснодостъпни пари.Се
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кофпомпа политик не става.Председателството свърши и за организатгора на изхранването и нощувките вече никой не обръща внимание.На подписването на договора за името на Македония дори на го поканиха.А Заев вече се среща директно с Меркел и Столтенберг и дори не си спомня за Борисов.
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винету, и нито един мандат изкаран до края.Народът все ви гони с камъни от властта, но благодарение на Факултето и Столипиново пак се връщате.Но всяко нещо има край.
22
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Израсна! Поне с 80 кила и 200 инча в диаметър!
21
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да повериш държава в ръцете на некадърник и мутра и да чакаш `да израсне` и да стане ловък политик. Лъже-маже и нищо и никакво. Ставаме по-бедни и по нещастни всеки ден.Да се маха и това е.
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов не може да израсне. Беше много наперен в Борисов 1 после се видя, че не става и за ч`п за зеле.