Горанов попари чиновниците: 10%, но не за всички!

Увеличението – според приноса им, диференцирано
Обновена: 12 сеп 2018 14:07 | 12 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
81
Горанов попари чиновниците: 10%, но не за всички!
Снимка: Dnes.bg

Около 433 хил. заети в бюджетната сфера ще получат увеличение на заплатите си от 1 януари.

Макар вчера премиерът Бойко Борисов да анонсира, че то ще е с 10%, днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в много администрации то ще е диференцирано - за едни повече, за други по-малко, според работния им принос.

Още по темата
По думите на финансовия министър ръстът с 10% няма да е "на калпак" за военнитe например.

При заетите в средното образование увеличението ще бъде с 20%, какъвто ангажимент бе поет.

Ръстът с 10% средно ще струва на хазната 1 млрд. лева или 1% от БВП. Такова повишение на заплатите – за всички заети в бюджетната сфера, не е правено от 2008 г.

Според Горанов това е добра новина за пазара на труда, защото имаме едно от най-ниските нива на безработица и трудно се намирали качествени служители в администрацията.

"Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително на целия пазар на труда, като изтласка и останалите доходи в страната", коментира той.

Владислав Горанов напомни и че от увеличените разходи за персонал приходите в социалните и здравноосигурителните фондове също ще се увеличат.

В отговор на въпрос той посочи, че няма връзка между ръста на заплатите в администрацията и начина, по който се осъвременяват пенсиите. Министърът отрече увеличението да има връзка с предстоящите догодина избори с аргумента, че това се случва почти всяка година.

Владислав Горанов пресметна, че в края на август излишъкът в бюджета е близо 2,5 млрд. лв. Това се дължало на по-добрата събираемост на приходите и забавяне на част от разходите, свързани с цикличността на инвестициите и спецификата на строителния сезон.

Финансист №1 уточни, че се подготвят няколко модела за промяна в здравната система. Вариантът за допълнителна здравна застраховка бил елемент в един от тях. Моделите ще бъдат представени до края на месеца в парламента от здравното министерство, а обсъжданията тепърва предстоят.

Личното мнение на Владислав Горанов било за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените дали да се осигуряват в НЗОК или в частно дружество.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имаме 240 000 държавна администрация, при около 7 млн население.
В Холандия има 24 000 държавна администрация, при около 9 млн население.

Повечето от тази пасмина не върши никаква полезна работа. Примерно - полицията. Имаме най-голямото количество полицаи на глава от населението в Европа а роми, престъпници си правят каквото си поискат.

Ако се махнат от държавна работа всички ГЕРБ роднини и баджанаци и негодните деятели там, заплатите на останалите ще се удвоят, без да се вдига бюджета.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Увеличете заплатите само на предсадетелите на Секционните изборни комисии, тези които подменят протоколите, с които три пъти идвате на власт.
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо си мислите, че като обявят увеличение на заплатите и всеки държавен служител ще си продаде душата и ще гласува за тях? Ако мислите, че всеки решил да служи на страната си е чантаджия и продажник, значи имате сериозни морални и интелектуални проблеми. Има много ***,както навсякъде, но повечето са съвестни хора с желание страната ни да се оправи и развива. Непрекъснато се насажда мнението, че всеки държавен служител е нехранимайко и нереализиран на свободния пазар-прост народ-слаба държава.
8
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам само 2 въпроса :

1. Владислав Горанов кога ще обясни произхода на парите, с които построи палата в Бистрица, след като залатат му е коло 3 хил.лв. Въпросният имот струва около 6.4 млн лв.

2. Ивайло Московски кога ще влезе в затвора за убийство на дете в пияно състояни през работно време.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
както винаги, ще има, но не за всички и не по равно, класика :)
6
0
 
33
 
! Отговори
Владиславчо ПееФски преди 6 месеца
Увеличение само за нашите хора - верните гребасти.
За комунистите - никакво увеличение.
5
1
 
36
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 месеца
Вчера - едно,
днес - друго,
утре - трето.

Лъжци от класа.
4
6
 
29
 
! Отговори
ужас преди 6 месеца
400 000 държавни служители докарали България до катастрофа хранени от народа който изнемогва!!!кога ще дойде края на тази агония?!
3
1
 
33
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Който слушка - той ще папка. Другите не допринасят достатъчно.
2
3
 
44
 
! Отговори
zeus преди 6 месеца
Ясно, разделяй и владей. Първо с новината Тиквата настрои хората срещу чиновниците, сега Горанов ще ги настрои един срещу друг. Голата истина е, че хазната е празна, заплатите не мърдат, а цените не са спирали да растат.
1
0
 
34
 
! Отговори
Мухахах преди 6 месеца
Саамо за Гербавият ЕлекТорат