Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел

Премиерът водил делегацията без координация с президентството
Обновена: 16 сеп 2018 08:26 | 15 сеп 2018 20:45, Камелия Цветанова
414
Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември.

Това съобщиха от Министерския съвет, откъдето уточняват, че българският министър-председател е получил лична покана от Белия дом.

Още по темата

Той ще участва в събитие, организирано от американския държавен глава.

България ще е един от съдомакините на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците".

Тази година Борисов ще води българската делегация на 73-то Общо събрание на ООН, което ще се проведе в Ню Йорк следващата седмица, а това според президента Румен Радев не е било съгласувано.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът, проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията, дали се спазва духът на Конституцията", коментира държавният глава.

Президентът поясни, че дадените по този повод обяснения от Министерския съвет не отговарят на истината.

"Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други впоследствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност", оплака се Румен Радев.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък вчера обясни, че президентската институция е уведомена за решението българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН да се води от премиера Бойко Борисов, а не от президента.

Тя уточни, че е възможно подобна делегация да се води или от държавен, или от правителствен ръководител. По думите ѝ с оглед на българското европредседателство и глобалните теми преценката е била, че е добре тази
година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г.

Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
7
 
7
 
! Отговори
Роклите преди 5 години
И къде ще си покаже сега роклите госпожа Радева?!?
241
7
 
20
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
Погазвайки всякакви правила и дипломация, за една снимка с Тръмп, в рамките на един съпътстващ семинар, набутаха Борисов, за да му се подмажат и му направят кефа. Наистина корупцията в държавата е в особено големи размери, и то на най- високо ниво.
240
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Вежди Рашидов бе посрещан с ръкопляскания в българската църква в Одрин по повод 10-годишнината от българско читалище, Би Би Си Турция излъчваше предавания за "голямата екскурзия", представяйки петата турска колона в България за жертва. Какво би станало, ако тия "българи" бяха останали в България? Издевателство и гавра над България и българския интерес. Правилно са били изгонени, защото те са оръдие, и винаги са били, на турция и нейната неоосманска политика.
239
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде спирам с безплатните лекции по геополитика, пък вас ви оставям да се чешете езиците.
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган засега печели в играта с/у Борисов.Не го харесвам ББ, но му пожелавам да обърне мача, както се казва, все пак всички сме българи.Малко надежди имам за това...............ама да видим.Дано ББ нанесе последен удара си с/у Ердоган, защото хората са го казали:"На турчин вяра да нямаш."
237
2
 
7
 
! Отговори
за Турция преди 5 години
Според мен един ден руснаци и американци ще се разберат и ще решат съдбата на Турция, която няма да има светло бъдеще.Може да се задейства плана за независима кюрдска държаваНезависим Кюрдистан...................Ердоган(или който е там след него-другия султан) за компенсация ще поиска част от България(турците вече говорят за линията Бургас-Кърджали).Някой БГ-политик мисли ли за тия неща????
236
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ ще се възползва от конфликта САЩ-Турция................но само ако е умен и ако е шахматист.............................което много ме съмнява да е така!
235
4
 
10
 
! Отговори
а на бас преди 5 години
А на бас, че пожарникарят отдавна се е снимал с някоя картинка от картон на Тръмп, или с негова восъчна фигура, и това ще ни го пробутат като "истинска" снимка!
234
0
 
9
 
! Отговори
за Турция преди 5 години
Турция е възловата държава в региона......................да са добре с Турция, искат и двете велики сили..........Русия и САЩ.Но Ердоган играе двойна игра (да не кажа по-цинична дума).............отдалечава се от НАТО и САЩ, заиграва се с Русия, но исторически Русия и Турция винаги са били конкуренти за Балканите, Босфора и проливите..............пък и Путин не е забравил сваления руски самолет.Играта е много сложна, никой не знае как ще свърши тя............трабва да си голям шахматист.
233
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да съдейства за сключване на военна спогодба със САЩ, като ЦРУ не само да обучава български кадри, но и да помага активно на България срещу турското разузнаване и контраразузнаване по линия на ограничаване на "ислямска дъга" и "южни Балкани", които представляват неоосмански проекти на кандидат халифа ердоган. Да не се дава повече трибуна на турската пропаганда и глупостите за възродителния процес, с който турция се опитва да вминява на България вина. Да живее България. Смърт на враговете
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 275Да, прав си..........трябва, но едва ли ще го направи!
231
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бучки захар 273Американският президент не е и никога не е бил шефа на света!Затова ли убиха Кенеди?Америка винаги се е командвала от едни и същи хора(банкери, масони, финансисти, служби и т.н.).Тръмп или ще слуша...............или импийчмънт, не дай си боже да го гръмнат (харесвам го, не искам да свърши така човека).
230
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ могат да ни завлекат в голяма международна патаклама. Борисов трябва да постави условия, защото вече може: спиране дейността на разлагащите сорос-фондации, въоръжаване на Българската армия при най-изгодни условия; откриване на военни заводи за самолети и ракети плюс технологии; укрепване и бетониране на границата с турция, която бе разградена при *** Костов. Закупуване на ракетни системи томахавк; ограничаване на албанския национализъм в Македония; спиране на американските секти.
229
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че ГЕРБ-ерите водят война с президента.............да видим, но няма да излезе на добър край цялата история!
228
2
 
17
 
! Отговори
бучки захар преди 5 години
Пожарникарят направи тренировка за срещата с шефа на света, Трумп. Тренингът включи: поклони, навеждания, сгъвания, разтваряния, пълзене, разтягания, лягания, претъркулвания, шпагати, плонжове, стречинг, ходене на ръце и на четири крака - на колене и на лакти, клякания, салта и всякакви други циркаджийски номера. За награда, Трумп ще му подхвърля бучки захар.
227
4
 
8
 
! Отговори
на мач преди 5 години
Пожарникарят не отива при Тръмп, а отива да гледа мач.
226
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп започна да създава обрач около турция. Самолетите и томахавките на САЩ ще се базарат вече не в турция, а в България, Гърция и Израел. Българската армия ще бъде превъоръжена "насила" от САЩ. Индерлик ще бъде прехвърлена в България, Гърция или Румъния. Занапред САЩ няма повече да помагат на турция военно, икономически, финансово и технологично. Вместо това ще създаде силен буфер около турция, а кюрдският въпрос ще бъде новият Източен въпрос. турция ке падне.
225
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименГазовия хъб е българска собственост, а Южния Паток е руски!!!Кой още не е рзбрал, че е по добре да търгуваш , отколкото да транзитираш за жълти стотинки чужда газ!Агент Кайл Берхоф!ЦРУ!!!
224
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един политик навремето беше казал:"ДПС са проклятието на България."Сега след доста години можем да допълним:"ГЕРБ са другото голямо проклятие на България, освен ДПС."
223
2
 
4
 
! Отговори
Кракра преди 5 години
Това е резултат на герберастката война между институциите.Скоро няма да свърши защото им трябва ,,вся власт советов".