При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП

Президентът Радев с най-висока оценка за работата си
Обновена: 19 сеп 2018 13:47 | 19 сеп 2018 12:30, Красимир Ангелов
198
При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Снимка: Булфото

Всеки втори българин е твърдо убеден, че на страната не са необходими предсрочни парламентарни избори, сочи социологическо проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". В допитването са участвали 1006 пълнолетни българи.

Точно 50% от запитаните са посочили, че не виждат необходимост от нов предсрочен вот, а на обратното мнение са 30% от хората. Други 20% пък се колебаят в своя отговор.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

На фона на това, 53% от анкетираните смятат, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълен мандат, срещу 25%, които смятат, че това няма да се случи. Процентът на колебаещите се в своя отговор е 22.

И ако все пак изборите бяха днес?

Макар и подкрепата към двете най-големи политически сили – ГЕРБ и БСП, да намалява леко спрямо месец по-рано, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент.

Така ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22.9% от участниците във вота, а за БСП – 19.7%. Още 2 партии са сигурни за парламента при предсрочен вот – ДПС се очертава трета политическа сила с 6.4%, а Обединените патриоти събират подкрепата на 5.7% от гласуващите.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

Според проучването, извън НС на този етап остава Воля с 1.5%, Демократична България с 2.2% и Реформаторския блок с 1.3% подкрепа. Цели 34.9% пък отбелязват, че няма да гласуват.

Как върви рейтингът на институциите?

Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение не оставят незасегната нито една институция, отчита проучването на "Тренд".

Така например, положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процента всеки месец, като през септември едва 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

Спад има и в оценката за работата на правителството, но тя е само за този месец. Така например 61% от хората дават отрицателна оценка на кабинета, срещу 28% положителна.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%. Въпреки това, цели 59% оценят положително действията на президента Румен Радев, срещу едва 28%, които смятат работата му за отрицателна.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

А след оставките?

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% пък смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични. 21% от анкетираните пък не могат да дадат отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уикилийкс показа кои български политици са се предложили да изпълняват волята на други държави. Пише ги, ама си нямаме ДАНС да ги затвори.
162
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе разбирам, че Антон Тодоров има интерес да развява плашилото държавна сигурност. Щеше да става шеф на единствената в света комисия по досиетата. Това е безсрамие. В ГДР разсекретиха досиетата веднага и няма такива комисии, тук гербавите още развяват плашила. Не ДС - управлява ГЕРБ и е превзел и съдебната власт. Така че стига се оправдавахте, вие тичате по инструктажи по разни чужди държави. Тяхното ДС ви управлява. Действащото им ДС, не миналото на България. Хайде разсекретявайте всичко изнуд
161
1
 
11
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До Анонимен 163 - Напълно си прав, а още повече същото важи за 24 часа и повечето от другите печатни издания. Всичко е проправителствено. Всичко хвали в един глас властта. И това, което властта прави винаги е правилно. Как никой не написа един коментар, една критика, един анализ.
160
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как засмърдяха тролчетата на *** като споменах държавна сигурност.доще дойде време да разтворим тефтерите
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно през 1974 година комунистът Тодор Живков да се хвали че Гешев и царската полиция управляват комунистическа България. Спрете да вярвате на безумнитези.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с държавна сигурност е поредна лъжлива опорка от олигархията на троловете и. България не може да се управлява от хора 30 години след като са уволнени от работа. Повечето са покойници, а са живи разни млади служители които не са в час. Днес България се управлява от олигархията с нейните инструменти - лъжата, измамата, клеветата, продажните душички, неграмотността и ... десетина чужди шпионски служби от които нето една не милее за народа и държавата ни. Соросоиднитефондации са черешката на то
157
1
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Точно на тоя център "Трънд" където се подвизава Димитър Ганев няма как да повярвам!
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О неразумний юроде така ли не разбра че само една партия управлява само от една единствена партия целта на която е да те изтрие от тази земя.тази партия се нарича ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ и тя е генезиса на всички останали единственият начин да се освободите от нея е чрез сила.но за това се иска мъже каквито вие не сте
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корнелия Нинова е мъжко момиче, няма да се продаде на мутромафията. От тая малка жена нискочелите дебеловрати ги е много страх.
154
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз този сайт за да се информирам го чета наобратно - пише Боко е велик, значи гола вода е. Пише протестърете сега са платени, значи са излезли по съвест. И така истината от сайта си я пишат хората. Пише за протестите срещу Орешарски че са на умните и красивите - отидох не видях красиви а умни пък още по-малко. Да се продават като ***, това нито е умно нито красиво. Ей така четете сайта и стигате до истината. По същия начин с пикблиц и тн
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до не знамизхвърлили са няколко милиона, какви милиарди, спестени пари с лишения. Старите хора спестяват защото не са сигурни че някой ще им помогне за лечението или ще ги погребе достойно. Не те лие срам да тролиш и дни наред да повтаряш тая опорна точка на герб. Това богатство ли е, та вие искате да внушавате, че човек който е на 70 години и цял живот се е трудил да няма две, три, пет, или двайсет хиляди лева. За власт какви глупости творите, на вас на гербавите са дали обаче милиарди, за
152
0
 
4
 
! Отговори
тъй е тя преди 5 години
*** народ- слаба държава!После-кой ми ср/а в гащите!?
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По отношение на референдума народа не събра достатъчно гласове за задължителност. Референдумът беше опит на герб чрез марионетката си слави да излъже българския народ като герб и дпс останат единствените партии в парламента. Неслучайно герб казаха че ще подкрепят референдума а дпс че имат полза от него, но няма да се възползват от народното заблуждение. Как ви се струва парламент с 200 гербави и 40 дпс депутати, ето това иска Учиндолския марионет. Това ли искате българи???Агитирах срещу измамата
150
6
 
0
 
! Отговори
до не знам преди 5 години
Цените хвърчат, защото имате пари! Само колко милиарда изхвърлиха пенсиите през терасата ,,в помощ на МВР"!
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не се напъвайНе казвам че е идеална. Но казвам, че ако тя управлява десет години като Боко, ще постигне пет пъти по-добри резултати за българския народ минимум. Убедено го казвам. Него го видяхме, а за всичките му провали по царските указания по линията Фердинанд-Борис-Симеон-Боко - да се уволняват министри като бушони. Хора гласувайте за политице, които са демонизирани от зависимите медии от олигархични интереси. Само така ще се оправем - На Слави реклама му прави най-най-най-боковата телев
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бг политиците показаха на българския народ,че неговото мнение пет пари не струва за тях,след референдума,сега е ред на хората да покажат колко струват политиците за тях,и най вече настоящите,никой от тях не трябва да има място в следващия парламент
147
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб няма алтернатива като власт, но това е половината проблем! Още по зле е, че БСП няма алтернатива като опозиция! Зимен мечи сън!
146
0
 
7
 
! Отговори
не знам преди 5 години
Одеве жената се прибра от супера направо ужасена,всички цени са хвръкнали нагоре!А тия ми говорят за разни проценти!Как ще я караме тая зима изобщо не е ясно!?
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бехте оставили Станишев да управлява днес още румънците щяха да ни дишат праха. Ама вие се хванахте на олигрсите и поръчаната от тях медийна истерия и доведохте мутроолигархичната власт. Честито ви неволно обслужване на олигарсите, които не искат да имате високи а ниски заплати и герб им го даде.
144
0
 
0
 
! Отговори
не се напъвай преди 5 години
До Анонимен 151А тя не е от мафията,така ли!?Бих ти казал,че си същия тъ/п червен тарикат като нея и боко,ама айде от мене да мине!:)