Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!

ВМРО иска социална кошница и контрол на цените от държавата
Обновена: 25 сеп 2018 14:34 | 25 сеп 2018 11:00, Камелия Цветанова
200
Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!
Снимка: Булфото, архив

Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Още по темата

Лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че предложенията на експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти,  чийто цени да бъдат следени от държавата.

Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени, обясни Каракачанов в социалната мрежа Facebook.

"От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите", допълва той.

Според него по този начин ще се спре безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект ще се понижат цените на храните в тази социална кошница.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на  чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги, припомня Каракачанов.

В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира така че той се нагърбва със задачата да инициира разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен за хората проблем.

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ВЪРНАТ РЕГУЛИРАНИТЕ ЦЕНИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА.РАЗБРАХА, ЧЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА Е ВРЕДНА ЗА НАРОДА.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не фиксират бензина на 1.50 лева, примерно?
15
0
 
23
 
! Отговори
някой преди 5 години
Защо да фиксират печалбата, да вземат да фиксират ДДС на 6% примерно, по-лесно е. И в статията защи е дадено 10 бр. яйца, а за всичко друго пише хляб, мляко... да напишат количествата и там.
14
0
 
26
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Доколкото "Никой не е по-голям от хляба", за какво по-важно нещо от хего държавата харчи парите от ДДС-то му? Защо хазарта е без ДДС, а хляба с 20%? В Турция е 1 (един) процент на хлебните изделия. Това са почти всичко, което се прави от брашно - хляб, кори за баница, манта, макарони и пр.. В Румъния и в Сърбия ДДС-то на хляба е 8%. Намалете го, ако не можете, да си вържете бюджета, увеличете на алкохола, а надценката можете да я следите, за контрол на евентуален картел.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връща се времето на бурканите и домашно приготвените храни.
12
1
 
18
 
! Отговори
До долния преди 5 години
Ква Европа ве ей? Да живее плановата икономика начело с нашия вожд и водач Тиквата слънце и неговорите придворни лакеи патрЕотИтИ.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** нали изградихме пазарната икономика ... Уж!Иначе на тия ненаялци едно време са им казвали спекуланти...и са пращани по разни курорти да ги научат на труд!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не купувай биопродукти бе, кой те спира?Не е работата, че някой продава със 100% надценка. Проблемът е ако се направи картел, тогава вече е зле. В такъв случай държавата трябва да се намеси.Но фиксирането на цените е такава идиотщина, че дори не ми се коментира. Щото тогава печалбата ще трябва да дойде от другаде - примерно по-евтини съставки и т.н. Е тогава ще видиш какъв хляб ще ядеш.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Европа как ще го разреши това нещо?
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е.авайте се с хората, а после се чудите защо по магазините се продават ***!!!За .45 год. Комунизъм съзнанието на хората е увредено необратимо.Последното правителство на мутрата е доказателство, че комунизма не си е отивал от тази държава!Всичко, което измислят е от простотия нагоре.Как ще продаваш нещо КАЧЕСТВЕНО на цена, която е по-ниска от производствената?Тези мутри-чапкъни вече не се траят!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа политици, вие май не сте чували за свободна търговия, вие май искате пак да се направите на велики каквито не сте. Скоро тоягата ще дойде и при вас.
6
1
 
35
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Не цените на стоките и услугите са високи, ЗАПЛАТИТЕ са ни мизерни.А и социализЪма умре преди 30год
5
0
 
19
 
! Отговори
!!! преди 5 години
A що се касае до спекулациите с така наречените био продукти! Там надценката е над 100%!
4
4
 
22
 
! Отговори
Minuva42 преди 5 години
Ако след двукратно увеличение на газта (след като ЕС доказа, че на нас се продава неправомерно по-скъпа газ). Та, ако след двукратно увеличение на газта за една година, вкарат ограничение на печалбата за търговците, но това значи, че държавата репресивно взима печалбата от търговците от вътрешната икономика и я дава на Масква...Ние да не сме крепостни селяни! Вместо да увеличават газта, трябва да я намалят. Къде спите 'патриоти'?! Продажници!
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той хлябът вече поскъпна!!!!
2
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божичко... Вместо да се замислят как да се вдигнат заплатите, те фиксират цените. Тези хора още са в 1980 година. Ужас.
1
5
 
44
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Поредното доказателство, че комунизма никога не си е отивал.