Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!

ВМРО иска социална кошница и контрол на цените от държавата
Обновена: 25 сеп 2018 14:34 | 25 сеп 2018 11:00, Камелия Цветанова
200
Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!
Снимка: Булфото, архив

Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Още по темата

Лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че предложенията на експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти,  чийто цени да бъдат следени от държавата.

Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени, обясни Каракачанов в социалната мрежа Facebook.

"От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите", допълва той.

Според него по този начин ще се спре безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект ще се понижат цените на храните в тази социална кошница.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на  чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги, припомня Каракачанов.

В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира така че той се нагърбва със задачата да инициира разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен за хората проблем.

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Бре как не разбирате бре!? НЕ МОЖЕ ПРИ ПЕНСИЯ 200лв килограм хляб да ти струва 1,50-2лв. НЕ МОЖЕ БРЕ! Не знам как тия "умни" хора не го разбират бре! Или трябва да се направи така, че държавата да храни пенсионерите с пенсии от по 200-300, че даже и 400лв. или цените на стоките дето са свързани директно с оцеляването на хората трябва да се регулират! Друго положение НЯМА!!!!! Е естествено има казва се аушвиц и вътре можем за по-набързо да ги изтребваме в газовите камери веднага след пенсиониране
36
3
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Само след няколко часа, ще прочетете, че коалицията е стабилна, и са се разбрали, да изкарат пълния мандат, 4 години, без промяна в данъчната политика, и не може и дума да става, за промяна на ДДС или плоския данък.Тази песен вече я слушахме.Ще има и римейк, но като се върне Собственика на Герб, от много успешната среща с Тръмп.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.------------------------------------И на домакинствата на депутатите ли? Че те изнемогват с тези мижави заплати.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата шкембя се прави на луд за пенсия!Не знаел бил че производителите печелят в пъти по-малко от посредниците?!След като е толкова интелигентен и умен сигурно е чувал приказката,че от работа се става гърбат,а не богат! Щото ако беше обратното,всички депутати нямаше да лежат в Парламента,ами щяха да отидат да работят!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Лесно вероятно не е, но е правилно. А щом е правилно, макар и нелесно, трябва, да търсят начин.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая глпост с контрола на цените сме я гледали при Жан Виденов, та хляба изчезна и го немаше никакъв, мен лично 5 стотинки повече или по-малко на хляба не ме бъркат, важното е да го има и да има избор
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама ти бензин ли ядеш?Тук се говори за храните, а бензинът си върви спокойно към трите лева.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не е ли по-лесно да премахнат ДДС на основните храни?
29
2
 
27
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Цените, които плащаме са европейски! Няма абсолютно никаква икономическа логика след като плащаме европейски цени да не получаваме европейски заплати! След като не могат да вдигнат заплатите, ще свалят цените! Но това е безумие. Погледнати отстрани изглеждаме като от третия свят и будим въпроси от сорта: Как по дяволите се живее в тая страна, пълна мизерия!
28
1
 
14
 
! Отговори
UFO преди 5 години
Всеки народ заслужава съдбата си.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембето да си вземе и синята каска при преговорите,че не се знае гюнтер как ще възприеме рязането на сочните печалби.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важнъоо е че Тодор Живков Втори се срещана с Тръмп..Сращата им продължи 2 секунди.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По популистко изказване няма да чуете тази година.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да връщат методите на комунизма, по-добре е да въведат система за подпомагане.Знае се, кои са бедните, утвърждават се критериите и им се дават ваучери за храна за 50 - 100 лева. това е и справедливо, защото богатите могат да купуват спокойно на високи цени.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да ви разбера по-долу пишещите-защо се учудвате на словоблудството на агент Иван,ами то за него си е нормално, да бълва подобни простoтии........
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ, БСП, БКП - няма разлика, всиките ползват едни и същи интрументи. Фиксират цените и предизвикват икономически кризи.
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ГЕРБ. Свалиха цените, които Орешарски увеличи.
20
3
 
6
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Ако до момента магазин Х е купувал от производител У за един брой 0,75 стотинки и е продавала на 1,00 лева, при което да речем, че производителят е с печалба 0,05 стотинки, а веригата 0,25 стотинки. След като се приемат новите правила тайничко се договарят за следното веригата закупува хляба на нова цена от 0,85 стотинки, така печалбата на двете дружества се изравнява по 0,15 стотинки, а разликата ще се връща от производителя на магазина под формата на ваучер за екскурзия или нещо такова.
19
0
 
4
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Също така, определете няколко типа брашно, от които да е позволено, да се прави хляб. Когато преди години жена ми реши да направи кюфтета, накисна две филии във вода и те станаха на кал, се отказахме, да купуваме хляб. Правим си го сами и използваме само едно брашно, не бива, да му правя реклама тука, но на пакета му има подпис на главния мелничар.
18
0
 
14
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Мислех, че след умствената полюция на Шкембе Воевода на тема задължителна казарма, ще е неспособен да измисли по-голяма простотия. Лъгал съм се !